Sve se može

Nađeno rješenje za koncerte u pandemiji

Stajanjem se, a ono sa sobom nosi i kretanje, znatno povećava rizik od nekontroliranih kontakata i širenja virusa, čak i uz poštivanje spomenutih mjera.
Lifestyle / Zabava | 04. 11. 2020. u 10:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koncerti, sportski događaji i druga ostala velika javna okupljanja mogla bi se odvijati i tijekom pandemije pod uvjetom da se ispune određeni uvjeti, pokazala je njemačka studija.

Eksperiment koji su proveli znanstvenici sveučilišne bolnice u Halleu uz sudjelovanje stotina fanova na lažiranom rock koncertu, pokazao je da je najvažnije u dvorani ugraditi dobar ventilacijski sustav.

To omogućuje dotok svježeg zraka, čime se znatno smanjuje rizik od zaraze, kazao je glavni autor studije Stefan Moritz. Naime, znanstvenici su izračunali da je vjerojatnost zaraze uz loše prozračivanje 70 posto veća.

Usto je u zatvorenim prostorima ključno pridržavati se higijenskih pravila poput fizičkog distanciranja i nošenja maski, dodaju znanstvenici.

To nije samo dobra vijest za one koji bi pohodili koncerte već nudi i tračak nade za održavanje sportskih natjecanja i prije nego što šira populacija bude procijepljena protiv koronavirusa.

No postoji i 'kvaka'. Studijom je utvrđeno da se širenje zaraze u dvoranama može suzbiti jedino ako posjetitelji sjede.

Stajanjem se, a ono sa sobom nosi i kretanje, znatno povećava rizik od nekontroliranih kontakata i širenja virusa, čak i uz poštivanje spomenutih mjera, utvrdili su.

Rezultati studije stižu u vrijeme kad je velik dio Europe najavio ili već provodi strože mjere u borbi s drugim valom pandemije pa će tako mnoge koncertne i sportske dvorane u studenome biti zatvorene.

Za potrebe studije 1400 dobrovoljaca sudjelovalo je na lažnom koncertu u dvorani u Leipzigu. Bili su opremljeni uređajima za praćenje kontakata, a senzori na krovu dvorane pratili su njihovo kretanje.

Znanstvenici su simulirali tri različita scenarija, s 1400, 4000 i 8000 posjetitelja. Cirkulacija zraka i emisija aerosola u zraku simulirana je računalno, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close