Mujaga Komadina

Na današnji dan umro legendarni gradonačelnik Mostara

Za njegovog mandata u Mostaru je izgrađeno više građevina europskog stila i Mostar je počeo sličiti na srednjoeuropske gradove.
Lifestyle / Zabava | 06. 05. 2018. u 19:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebook / Mujaga Komadina

Na današnji dan 1925. godine umro je Mujaga Komadina, legendarni gradonačelnik Mostara koji je tu funkciju obavljao od 1909. do 1918. godina.

Rođen je 1839. godine u Husein-hodžinoj mahali u Mostaru (današnja Carina). Obrazovanje je stekao u mektebu i medresi i tečno je govorio turski i njemački jezik. Bio je uspješan poslovni čovjek i povremeno je nudio da financira određene projekte vlastitim sredstvima.

Bio je jedan od osnivača Dobrovoljne vatrogasne jedinice (1885.), u koju je uložio 50 forinti. Vijećnik Gradskog vijeća Mostara bio je od 1893., a gradonačelnik Mostara od 1909. do 1918, u posljednjem desetljeću austro-ugarskog razdoblja.

Za njegovog mandata u Mostaru je izgrađeno više građevina europskog stila i Mostar je počeo sličiti na srednjoeuropske gradove. Najprije je 1903. godine dao izgraditi džamiju u Gornjoj Drežnici, ženski mekteb u Brankovcu i trokatnicu na Glavnoj ulici, u kojoj je do rata bila smještena Skupština općine Mostar.

Zatim je 1906. dao izgraditi zgradu suda, koja je bila njegovo vlasništvo, 1912. izgrađena je gradska elektrana i na gradskim ulicama 630 svjetiljki zamijenilo je fenjere. Godine 1913. izgrađen je Lučki most, u čijoj je neposrednoj blizini smještena škola, a koji je tadašnje Gradsko vijeće Mostara nazvalo po Komadini zbog njegovih zasluga u gradnji mosta.

Sljedeće godine izgrađeno je gradsko kupatilo – Banja, 1917. izgrađen je Carinski most, zatim zgrada Gimnazije, privatna rezidencija na Štefanijinom šetalištu te niz drugih građevina. Posjetio je Italiju 7. travnja 1925., 29 dana prije smrti. Sahranjen je u dvorištu Lakišića džamije na Ričini.

Kopirati
Drag cursor here to close