"Mr. Bean"

Legendarni glumac Rowan Atkinson proslavio 65. rođendan

Rowan Sebastian Atkinson rodio se u gradu Newcastle upon Tyne, 6. siječnja 1955. godine. Široj je publici najpoznatiji po ulogama smušenog Mr. Beana u istoimenoj seriji te po ulozi Edmunda Blackaddera u seriji Crna Guja.
Lifestyle / Zabava | 08. 01. 2020. u 10:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Atkinson u ulozi Mr. Beana

Njegova bijela vila u blizini Oxforda, okružena s 27 hektara zemlje, vrijedna je 20 milijuna eura, u njegovoj se garaži nalaze neki od dragulja među automobilima, primjerice McLaren F1, vrijedan 11 milijuna, a njegovo se ukupno bogatstvo procjenjuje na 130 milijuna eura.

Na Facebooku ima gotovo 90 milijuna pratitelja, a gotovo sva slava i bogatstvo glumca Rowana Atkinsona potječu od lika kojeg je stvorio - Mr. Beana.

Britanski komičar je 6. siječnja proslavio svoj 65. rođendan, u društvu supruge Louise Ford, koja je od njega mlađa 29 godina, i trogodišnje kćerkice Isle.

Atkinson je 'izmaštao' jednoga lika kojega inače sam ne podnosi. Jer Mr. Bean je uistinu teška 'pegla', reklo bi se.

"Gnušam ga se, on nije moj prijatelj. Ja sam ga izmislio, ali nikad ga ne bih pozvao na ručak. On je razmaženo dijete, zarobljeno u tijelu odraslog čovjeka", kaže glumac za lika kojeg je tako genijalno osmislio i sam tumačio ispred kamere.

Bean, koji u svojim ulogama gotovo da ne izgovori nijednu riječ, bio je više do dva desetljeća komična figura, moderni Charlie Chaplin, sve do konačne kulminacije u filmu "Mr. Bean na praznicima" (2007.). Nastavak je to filmske franšize započete 1997. godine ("Bean... film potpune katastrofe").

Video: Master Pieces of Bean | Funny Clips | Mr Bean Official

Tko je Rowan Atkinson?

Po struci je inženjer, po prirodi gospodin, a ne klaun. Hod mu je tih i elegantan, čvrsto će vam stisnuti ruku.

Kao i svaki veliki komičar, tako i Atkinson ima unutarnju gravitaciju. Samo oni koji su osjetljivi mogu osjetiti komediju u tragediji naših života.

Na vrhuncu svoje slave, pao je 2003. godine u tešku depresiju. Zbog oboljenja je proveo pet tjedan u jednoj psihijatrijskoj klinici u Arizoni.

Njegov prvi brak, u kojem ima dvoje djece (Ben i Lily), završio je nakon 24 godine zajedničkog života sa suprugom Sunetrom Sastry, BBC-jevom make-up umjetnicom. Ostalo je zabilježeno da su se razveli za rekordnih 65 sekundi. Bilo je to u studenome 2015. godine.

Foto: dpa / Glumac Rowan Atkinson

Kaže za sebe da je - dosadan!

Rowan Atkinson rijetko govori o sebi, ali kad nešto kaže, onda ne znaš bi li se smijao i ostao ozbiljan.

"Ne pričam o privatnom životu... Ja sam zapravo dosadan tip", kazao je jednom za sebe.

Zanimljivi su i njegovi glumački uzori.

"Kad mi je bilo 17 godina, otkrio sam Jaquesa Tatija. Također, sir Sean Connery je kao James Bond uvijek bio moj junak. Zbog toga i jesam uradio tri parodije 'Johnny English'!", kaže popularni komičar o kolegama koji su ga inspirirali.

Kaže kako se opušta u vožnji oldtimerom ili slušanjem svojih vinilskih ploča.

"Volim vibracije jakih automobilskih motora. Kolekcionar sam automobila, među kojima su i Rolls-Royce i Bentley. Ali, tu je i jedan Audi A8! Moj omiljeni automobil je električni BMW i3!", kaže Atkinson s oduševljenjem u intervjuu za njemački Bild.

Njegova životna filozofija glasi - Svaki vic je neki oblik slobode!

Povratak Mr. Beana?

Nije siguran hoće li se vratiti filmovima o Mr. Beanu.

"Nikad ne smijete reći nikad! Ali snimanje filma mi se čini izuzetno stresnim! Ja sam perfekcionist i želim sve učiniti još boljim. Ali to je stvarno teško. Uživam u slatkom uspjehu filma, ali ne u vječnom snimanju! Nažalost, biti zabavan nije zabavno", kazao je.

Video: Bean

Njegove životne 'tajne'

O životu slavnoga glumca dosta je pisano, ali neke je stvari uvijek pokušavao držati svojim tajnama.

* Primjerice, da je osnovnoj školi bio u istom razredu s bivšim britanskim premijerom Tonyjem Blairom (66), malo je poznato javnosti.

* Dugo je imao problem zamuckivanja u govoru. I danas izbjegava riječi sa slovom B, unatoč svojoj kultnoj ulozi - Beanu.

* Ima diplome s dva sveučilišta - Newcastle i Oxford.

* Njegova strast prema automobilima datira iz djetinjstva, kad je počeo voziti očev traktor. Naime, njegovi roditelji su posjedovali i obrađivali zemljoradničko imanje.

* Privatna sfera mu je uistinu svetinja. Čak ni najbliži prijatelji nisu odmah saznali za rođenje njegove djece. Djeca iz prvog braka Lily (25) i Ben (27) danas su odrasli ljudi. Kćerkica Isla (3) došla je u životnoj dobi u kojoj ljudi obično dobivaju unuke.

* Manje je poznato da je 2001. godine Rowan Atkinson svoju obitelj spasio od avionske nesreće, uskočivši u cockpit umjesto pilota koji je izgubio svijest.

* ''Mr. Bean'' među svoje prijatelje smije ubrojiti i britanskog princa Charlesa (71).

Video: New King of England | Johnny English | Funny Clip | Mr Bean Official
Kopirati
Drag cursor here to close