Tko je bio Kralj Karl?

Lagerfeld: Kralj je mrtav, ali će zauvijek živjeti...

"Ovo nije tvoj svijet!", kazala mu je majka i nagovorila ga da ode u Pariz. Tako je Lagerfeld već sa 19 godina stigao u Pariz, a već je vozio i Mercedes Cabrio 190. Tu je, korak po korak, osvajao svijet mode i postao istinskim kraljem...
Lifestyle / Zabava | 21. 02. 2019. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ostat će zapamćen kao jedno od najpoznatijih imena u svijetu mode uopće. Jednom je za sebe kazao kako je on zapravo do kraja ostao ''glupi dječak iz Hamburga". Znao bi također ponavljati kako je napraviti mnogo više od sebe, a to njegovo unutarnje nezadovoljstvo pokretalo ga je u neumornom traganju za novim postignućima.

Karl Lagerfeld rođen je 10. rujna 1933. godine u Hamburgu, upravo u vrijeme kad je Adolf Hitler postao njemački kancelar. Njegov otac Otto bio je bogataš koji je patentirao i na tržište lansirao iznimno popularno mlijeko u konzervi „Glücksklee“ (u prijevodu, djetelina s četiri lista). Karl je već u školskoj dobi pokazao kako je zapravo drukčiji od većine, kako se ne uklapa u konvencionalno, jer već tada je kao jedini učenik nosio dugu kosu i mašnu ispod vrata.

Njegova stroga majka Elisabeth (djevojački Bahlmann) bila je, očito, vrlo inteligentna žena, koja je pretpostavila kako ta sredina nije za njezinoga sina. Majka Karla Lagerfelda bila je tipična supruga uspješnog poslovnog čovjeka koja nikad nije radila neki posao. Praktično jedina njezina obveza bila je briga za potomstvo.

"Ovo nije tvoj svijet!", kazala mu je i nagovorila ga da ode u Pariz. Tako je Karl Lagerfeld već sa 19 godina stigao u Pariz, a već je vozio i Mercedes Cabrio 190. Tu je, korak po korak, osvajao svijet mode i postao istinskim kraljem. Vrhunac uspjeha zasigurno je doživotni ugovor sa Chanelom.

Foto: Danziger Gallery / Mladi Karl Lagerfeld

"Nikad nisam susreo Coco Chanel i dobro je da je tako, jer me je ona mrzila", kazao je jednom prilikom pred pariškim studentima.

U tim njegovim riječima ima puno istine, jer Coco Chanel (†86) bila je genij jednostavnosti i elegancije, dok je Karl Lagerfeld postao modni genij ''to go''. Primjerice, kreirao je neke posve obične, a masovno prihvaćene artikle (za H&M je dizajnirao šal od devet eura!).

Osim za tradicionalnu modnu marku Chanel, bio je po pitanju dizajnerskih trendova i glavna pokretačka snaga za Fendi.

"Seks nije toliko važan"

U grešnome svijetu mode (seks, droge, alkohol), on se ponašao kao srednjovjekovni vitez.

"Nikad nisam uzeo neku drogu, nisam nikad pušio niti pio - osim mojih 15 boca Cole light dnevno", izjavio je jednom Karl Lagerfeld.

Već s 30 godina prestao je voziti automobile, jer je dotad imao tri prometne nezgode, koje su mogle završiti kobno po njega. Svaki bi put uzrok nezgode bilo to što bi Karl zaspao vozeći svoj kabriolet. Nakon toga su ga uvijek vozili njegovi vozači: u grad bi išao svojim Bentleyjem, a na duže putovanje Rolls Royceom. Letio je isključivo privatnim avionom.

"Ja sam sebi i početak i kraj. Nitko ne zna koliko zarađujem. Nitko ne zna što ja sve imama, ali neću praviti testament. Neće biti ni mojeg pogreba. Mene će u tajnosti spaliti i na jednako tajnom mjestu prosut će moj pepeo. I to će biti to. Ne želim postati besmrtan", govorio je Karl Lagerfeld.

Poželio je također da se njegov pepeo pomiješa skupa s onim od njegove majke, a također i pepelom ljubljene mačke Choupette, ukoliko bi ona prije njega napustila ovaj svijet. Međutim, Choupette je nadživjela svog ''Daddy Karla'' i mogla bi postati nasljednicom njegova bogatstva!?

Ovaj neobični čovjek nema izravne potomke koji bi naslijedili njegovu imovinu. Pratilo ga je puno tajni, također i po pitanju seksualne orijentacije. Homoseksualan, biseksualan ili aseksualan tip?

"Ja sam sve isprobao, ali seks nije toliko važan", izjavio je jednom u vezi s tim pitanjem.

Foto: picture-alliance / Mladi Karl Lagerfeld (1979.) za radnim stolom

Sve je imao - ništa trebao nije...

Imao je strog odnos prema sebi samome, disciplinu na njemački način. Nakon što se prije petnaestak godina podvrgnuo strogoj dijeti, iz dana u dan se pridržavao istog režima da bi na koncu shvatio: "Ja sada jedem sve što mi je po volji". A dostignuta linija tijela bi ostajala ista.

U svome biću on je uvijek ostao Nijemac. Nikad nije loše govori o Njemačkoj ili Nijemcima, osim u jednom razdoblju u manjoj mjeri o kancelarki Merkel.

"U svome srcu ostao sam jedan opušteni Hamburžanin", kazao je o sebi Karl Lagerfeld.

Dok je živio u svojoj palači u Parizu, imao je rutinu življenja koja je za njega bila esencijalno važna. U susjedstvu mu je živio bivši francuski predsjednik Chirac, a kroz svoj prozor Lagerfeld je imao i pogled na staklenu piramidu muzeja Louvre.

Navečer bi lijegao u krevet pokriven satenskom posteljinom, namirisanom erotskim parfemom "Shalimar", a s njim bi bila jedino mačka Choupette.

Već odavno je kralj mode napustio svoj dvorac na Atlantiku (u mjestu Biarritz). To imanje vrijedno je deset milijuna eura, a opsluživalo ga je dvanaest ljudi. Dodatno je sadržavalo tri bungalova za goste, tenisko igralište, bazen, a uvijek su na raspolaganju bila i dva stalna vozača.

"Živim spartanskim životom. Sve što mi sada treba je mojih 300.000 knjiga. Moj najveći luksuz je moja sloboda i mogućnost da dva puta dnevno obučem svježe ispeglanu košulju. A moje bijelo rublje oblačim najčešće samo jednom", govorio bi Karl Lagerfeld kojemu je odjeća bila smisao i opsesija. Uostalom, kakav bi to bio kralj mode koji dva puta obuče iste gaće...

Neke njegove izjave postale su kultne, ali Karl Lagerfeld bio je takva veličina da je mogao otvoreno govoriti i o sebi i o drugima.

Opušteni cinik ispod staklenog zvona

Neke njegove izjave postale su kultne, ali Karl Lagerfeld bio je takva veličina da je mogao otvoreno govoriti i o sebi i o drugima.

"U svome životu nikad nisam stvarno radio".
"Zauvijek sam ostao isti, glupi dječak iz Hamburga".
"Između mene i vanjskoga svijeta uvijek je postojala staklena pregrada".
"Što ako umrem? Svejedno mi je! Milijuni ljudi već su umrli prije nas...".
"Ja nikad nisam bio genij! Ja se zapravo zovem Label-Feld. Nisam ja nikakav umjetnik...".
"Zahtijevam dan od 48 sati, meni je 24 sata nedovoljno".
"Nikad nisam želio imati djecu. Jer, ako bi moja djeca postala bolja od mene, ne bi mi bilo drago. Isto tako, ako bi bili lošiji od mene, ne bi mi odgovaralo".
"Sjećam se jedne modne dizajnerice koja je govorila kako njezine kreacije nose samo inteligentne žene. Naravno, propala je u poslu".
"Jogging hlače su znak poraza. Čovjek izgubi kontrolu nad svojim životom i onda iziđe na ulicu u jogging hlačama".
"Ja sam neka vrsta modnog nimfomana, koji nikad ne doživi orgazam. Uvijek umišljam da mogu još bolje".
"Ne vjerujem niskim muškarcima. Oni su najviše zli, najogorčeniji i nepopustljiviji od svih".
"Majka me je pokušavala oduševiti za sviranje klavira. Jednoga je dana spustila poklopac klavira po mojim prstima i kazala 'Radije crtaj, to stvara manje buke'".

Kopirati
Drag cursor here to close