Madonna

Kraljica popa napunila 60 godina, ali i dalje vlada glazbenom scenom

Prodala je više od 330 milijuna svojih albuma u cijelom svijetu. Guinnessova knjiga rekorda ju je proglasila najuspješnijim ženskim izvođačem svih vremena.
Lifestyle / Zabava | 16. 08. 2018. u 14:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Louise Veronica Ciccone ili jednostavnije Madonna, napunila je danas 60 godina svog burnog i umjetnički jedinstvenog života.

Bez obzira na godine Madonna živi punim plućima – partnere mijenja mlađima, tijelo trenira do maksimuma, odijeva se poput svoje 16-godišnje kćeri i objavljuje nove albume. Kraljica popa otputovala je u Marakeš, bivšu marokansku kraljevsku prijestolnicu, kako bi proslavila svoj 60. rođendan.

Madonnin trag u pop kulturi je neizbrisiv. Kritizirali su je, hvalili, mrzili i voljeli, a ona je na sve to ostala dosljedna sebi.

Svojim provokativnim izgledom, u koji je uvijek bio uključen njezin poseban seksipil, Madonna je 80-tih i 90-tih imala veliki utjecaj na mlade generacije. Provokativnim tekstovima pjesama i svojim oblačenjem i ponašanjem skidala je tabue s mnogih tema koje su se ticale mladih žena.

Billboard ju je zbog njezine borbe protiv AIDS-a jednom nazvao "Elizabeth Taylor of Pop". Mnogo prije nego su se pojavile nove provokatorice, kao što su Miley Cyrus ili Lady Gaga, Madonna je postavila temelje takve vrste pop kulture i glazbe.

Kad se 1983. godine pojavio njezin album "Madonna", započeo je streloviti uspon kraljice popa. Njezina raznovrsnost i originalnost od tada su pop glazbi uvijek donosili nešto novo. Madonna je sjajna pjevačica, ali i plesačica, no ona je također autorica, glumica, poduzetnica, aktivistica i majka.

"Material Girl" nije samo veliki hit, nego je i većim dijelom njezina filozofija i ideja vodilja. Na način koji se izražava riječima: Mnogi ljudi se boje kazati što žele. Stoga nikad ne dobiju ono što uistinu hoće.

Ako bi trebalo dati ocjenu koliki je njezin utjecaj u pop glazbi, onda nije nikakvo pretjerivanje kazati kako je ono u rangu Elvisa, Beatlesa i Michaela Jacksona.

Video: Madonna - Who

Madonna je rođena u Bay Cityju u državi Michigan, a odrasla je u predgrađu Detroita, danas poznatom kao Rochester Hills. Plavokoso djevojče iz Detroita nije se ustručavalo napasti jednu moćnu industriju zabave u kojoj tako dominiraju muškarci. Madonna je 1979. godine iz Michigana otišla u New York, sa samo 35 dolara u džepu.

Povijest bilježi da je Madonna prva žena u pop glazbi koja je u potpunosti ovladala svojom glazbenom karijerom i svojim imidžom.

Nakon što je 1982. godine lansirala pjesmu "Everybody", koja je završila na prvom mjestu chartsa, Madonna je nastavila nizati kultne hitove. Pjesme kao što su "Holiday" i "Like a Virgin" uistinu su dio povijesne baštine pop glazbe.

Mlada i provokativna pjevačica slikala se za "Playboy" i "Penthouse", što ne samo da nije naštetilo njezinoj karijeri, nego ju je pospješivalo. Mnoge su djevojke u cijelome svijetu imitirale njezin izgled.

"Rock and Roll Hall of Fame" opisao je Madonnu kao ''potpuno oslobođenu ženu koja život živi prema vlastitim pravilima".

Njezini brakovi sa Seanom Pennom i Guyjem Ritchiejem bili su komplicirani i teški, puni borbi i sukobljavanja u vezi s roditeljskim pravima.

U međuvremenu je Madonna ponosna samohrana majka šestoro djece, od kojih je četvoro usvojenih.

Video: Madonna - Bitch I

Što se tiče njezine filmske karijere, uloge u ostvarenjima "Evita", "Body of Evidence", "Who's That Girl", "Dick Tracy", neki su od najpoznatijih u kojima je imala uloge, ali njezina glumačka karijera zasigurno nije u rangu glazbene.

Prodala je više od 330 milijuna svojih albuma u cijelom svijetu. Guinnessova knjiga rekorda ju je proglasila najuspješnijim ženskim izvođačem svih vremena.

Časopis Time ju je proglasio jednom od "25 najutjecajnijih žena prošlog stoljeća" zbog njezine utjecajne uloge u suvremenoj glazbi, zbog konstantnih promjena u glazbi, izgledu i izričaju, te zbog slobode i autonomije od glazbene industrije.

Kritičari su hvalili njezinu raznoliku glazbenu produkciju koja je poznata po tome što je uvijek vezala i neke kontroverze uz sebe.

 

In case someone forgot! #birthday #magic #Marakesh

Objavu dijeli Madonna (@madonna)

Kopirati
Drag cursor here to close