Koncert u Sarajevu

Koncertom u Sarajevu Bregović okrunio svjetsku turneju

Bregović je ovaj koncert pisao u formi tri pisma, kao tri stava, jedno kršćansko, jedno muslimansko i jedno židovsko.
Lifestyle / Poznati i slavni | 25. 08. 2019. u 01:10 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Popularni glazbenik Goran Bregović održao je večeras u sarajevskoj Skenderiji koncert ''Tri pisma iz Sarajeva''.

Posjetitelji su uživali u glazbi koja spaja različite kulture i na karakterističan način predstavlja zvukove našeg podneblja, gdje se susreću istok i zapad.

Imali su priliku čuti violinu koja se svira u tri osnovna manira – kršćanskom, klasičnom, kako se svira klasična glazba – klezmer kako sviraju Židovi - i orijentalni način, koji je jedna tehnika posve različita, kojom sviraju muslimani na Orijentu.  

Bregović je ovaj koncert pisao u formi tri pisma, kao tri stava, jedno kršćansko, jedno muslimansko i jedno židovsko.

Foto: Fena / Koncertom u Sarajevu Bregović okrunio svjetsku turneju

Uz veliki simfonijski orkestar Sarajevske filharmonije sa zborom i orkestrom Gorana Bregovića nastupili su vrhunski violinisti Gershon Leizerson iz Tel Aviva, Zied Zouari iz Tunisa i Mirjana Nešković iz Beograda. Specijalni gost bila je izvorna grupa "Sifet & Mehmed" iz Živinica.

Prvobitno koncert je trebao biti održan na Bijeloj tabiji, ali zbog nepovoljne vremenske prognoze promijenjena je lokacija.

Bijela tabija bila je želja Bregovića jer zna da je to "najljepše mjesto s kojeg se može vidjeti grad''. Zato se u protekla četiri mjeseca radilo na uređenju posebnog ambijenta na tabiji, u kojem je publika, zahvaljujući rezervnoj opremi, ipak mogla uživati i u dvorani ''Mirza Delibašić''.  

Prvi put ovaj koncert je izveden 2017. godine u Parizu u bazilici Saint Denis sa L'Orchestre national d'Île de France.

Nakon toga je izvođen u najprestižnijim koncertnim dvoranama širom svijeta,  u Londonu, Pragu, Rimu, Buenos Airesu, Santiago de Chileu, Meksiko Sitiju, San Francisku, Moskvi, Minsku, Kišnjevu, Sidneju, Istanbulu, Madridu, Zagrebu, Beogradu, Podgorici, Skoplju, te je večerašnji koncert u Sarajevu bio svojevrsna kruna svjetske turneje ''Tri pisma iz Sarajeva''.

Između ostalih, ovaj veliki glazbeni događaj su podržali Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Centar.

Kopirati
Drag cursor here to close