Seks simbol

Kim Wilde, nekadašnji san svih tinejdžera, slavi 60. rođendan

Prvi album Kim Wilde objavljen je u jesen 1981. Iste godine snima još jedan veliki hit, ''Cambodiu''. Drugi album objavljuje 1982., ''Select'', sa singlovima ''Cambodia'' i ''View From A Bridge''.
Lifestyle / Zabava | 18. 11. 2020. u 14:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Screenshot/Youtube  / Kim Wilde, velika pop zvijezda 80-tih

Kim Wilde, rođena kao Kim Smith u Londonu 18. studenog 1960., je engleska pop pjevačica, autorica i televizijska voditeljica. Bila je seks simbol svojega doba, a njezine su pjesme posebno bile popularne u Europi.

Kim je prvo dijete rođeno u obitelji Wilde. Otac, Marty Wilde (pravim imenom Reginald Smith) bio je rock'n'roll glazbenik 1950-ih, a majka Joyce Baker bila je članica sastava The Vernon Girls.

Kao dijete pohađala je školu Oakfield Preperatory School, Dulwich u jugozapadnom Londonu. U dobi od devet godina seli s obitelji u Hertfordshire. Tamo ide u Tewin School a kasnije u Presdales School, Ware, da bi na kraju završila u školi u St- Albans College of Art & Design 1980. godine.

Kim su kontaktirali iz RAK Recordsa 1980., gdje snima svoj prvi singl "Kids In America" u siječnju 1981. Drugi singlovi bili su ''Chequered Love'' i ''Water On Glass'' koji je jedini objavljen u Ujedninjemom Kraljevstvu.

Prvi album Kim Wilde objavljen je u jesen 1981. Iste godine snima još jedan veliki hit, ''Cambodiu''. Drugi album objavljuje 1982., ''Select'', sa singlovima ''Cambodia'' i ''View From A Bridge''. 

Video: Kim Wilde - Cambodia (1981) HD 0815007

Oba su singla bila na vrhu ljestvice u Francuskoj. Singl ''Cambodia'' prodan je u više od milijun nosača zvuka samo u Francuskoj.

Kim je objavila treći album, ''Catch as Catch Can'' 1983. godine, koji je bio njen eksperimentalni album. Album nije doživio uspjeh i dolazi do prekida ugovora s RAK Recordsom zbog njihovih ambicija da Kim postigne bolju plasiranost na top ljestvicama u SAD-u.

Kasnije je za izdavačku kuću MCA Records objavila svoj četvrti album, ''Teases & Dares'', koji je dobro prihvaćen u njenoj domovini ali još bolje je prošao na njemačkim ljestvicama.

Sljedeće godine, francuska pjevačica Laurent Voulzy objavljuje pjesmu ''Les Nuits Sans Kim Wilde'' (Noći bez Kim Wilde) u kojoj hvali pjevačicu. Pjesma je nastala nakon što je Francuskinja vidjela nastup Kim Wilde na tv-u i bila je očarana njenim zračenjem. Kim Wilde je preuzela nekoliko strofa iz njene pjesme i to otpjevala na singlu koji je objavljen u Francuskoj. 

Video: Kim Wilde - You Keep Me Hangin

Svoj peti album, ''Another Step'', objavljuje 1986., no nije se prodavao kao što se očekivalo. Na albumu je između ostalih bio cover pjesme ''You Keep Me Hangin' On'' koji je u SAD-u dospio na broj 1. Na albumu se pojavljuje i glazbenik Junior Giscombe. Kim je sama napisala tekst za većinu pjesama koje su se pojavile na albumu.

Kim Wilde je 1987. snimila božićnu pjesmu ''Rockin' Around The Christmas Tree'' zajedno s komičarom Melom Smithom koja se popela na treće mjesto britanske ljestvice.

Šesti album ''Close'' objavljen je 1988., a prodaja mu je započela istovremenao s ''Bad Tour'' od Michaela Jacksona. Kim je nastupala zajedno s Jacksonom, što je pomoglo prodaju albuma koji je na kraju prodan u dva milijuna primjeraka, što je bio njen najprodavaniji album.

Njen sedmi studijski album ''Love Moves'' objavljen je 1990. Na njemu su bile pjesme ''Can't Get Enough (Of Your Love)'', ''It's Here'' i ''Time''. Album nije dobro prodavan kao prethodnik ''Close''. 

Foto: Screenshot / Kim Wilde snimila je 14 studijskih albuma 

Kim je svoj osmi album, ''Love Is'', objavila 1992. a na njemu je bila uspješnica ''Love Is Holy''. Kompilacijski album ''The Singles Collection: 1981 - 1993'', objavljen je 1993. i doživljava uspjeh u Europi i Australiji. Kim je obradila pjesmu Yvonne Elliman ''If I Can't Have You'' koja je također postala popularna.

Deveti studijsku album objavljen je 1995. pod nazivomm''Now & Forever'', koji je šokirao njene fanove, jer zvuk koji se pojavljuje na albumu zvučao više kao R&B i soul. Nekoliko singlova doživjelo je uspjeh kao npr. ''Breakin' Away'' i ''This I Swear'' ali ovaj album se nije tako dobro prodavao kao prethodni.

Singl ''Shame'', je objavljen 1996. ali nije se uspjela dobro plasirati na top ljestvicama. Deseti album Kim je željela objaviti 1998., no razočarana prijašnjim neuspjesima, iako je snimila nekoliko pjesama, album je stalno odgađala.

Sve više se povlačila s glazbene scene u godinama koje su slijedile, a 1996. udala se za glazbenika Hala Fowlera (52), s kojim ima sina Harryja (22) i kćer Rose (20). 

Foto: Dailymotion / Kim Wilde i Nena

Više od jedne decenije nakon albuma ''Now & Forever'' uslijedio je "Never Say Never" (2006), da bi kasnije došli albumi "Come Out and Play" (2010), "Snapshots" (2011), "Wilde Winter Songbook" (2013) i "Here Come the Aliens" (2018).

Kim kaže kako je presudan za njezin povratak u glazbu bio poziv njemačke pjevačice Nene 2002. godine.

Njegov zajednički nastup u pjesmi "Anyplace, Anywhere, Anytime" ujedno je inicirao oživljavanje karijera obje popularne pjevačice.

Rođendan slavi kod kuće s obitelji. "Svi smo zajedno u drugom lockdownu i znam da će mi moji uljepšati dan. Pretpostavljam da će mi Rose ispeći tortu, a Harry i Hal skuhat će ukusan obrok", izjavila je pjevačica u povodu svog 60. rođendana. 

Video: Kim Wilde - You Came (Official Music Video)
Kopirati
Drag cursor here to close