Trebinjac ili Đaka?

Oni to kažu naglas: Srbin je bio i Kirk Douglas!

"U rodbini je kružila priča da je Dušanov bratić, akademik Vojo, prilikom jednog boravka u Americi, uspostavio vezu s Douglasom, koji, uvjeren da mu je otac bio Rus, nije pokazao interesa za hercegovačko porijeklo…“
Lifestyle / Zabava | 07. 02. 2020. u 10:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Reuters / Iza Kirka Douglasa su ostala kolosalna filmska ostvarenja

Neki autori, sa zvučnim titulama ispred svoga imena, skloni su tumačenju kako sva moderna civilizacija ima srpsko porijeklo (VIDEO!).

Naravno, takvim izjavama i ''znanstvenim djelima'' svatko pristupa na svoj način, kako u Srbiji, tako i izvanj nje.

Jedan autor ide tako daleko da i Isusa Krista svrstava među Srbe, po porijeklu, naravno.

Ako može Krist biti Srbin, zašto ne bi mogao Kirk (Douglas)?

Postoje dvije teorije o trebinjskom porijeklu poznatog holivudskog glumca, koji je preminuo 5. veljače u 104. godini života, piše Leutar.net, pozivajući se na Savu Pujića, lingvista i dobrog poznavatelja povijesti trebinjskog kraja.

Foto: Reuters / Pokojni glumac Kirk Douglas (†103)

Proučavajući povijest ove porodice, Pujić u knjizi „Dživarska crkvena općina“ piše kako je začetnik dživarskog ogranka Danilovića bio je karizmatični iscjelitelj pop Marko Danilović (1833. ili 1835-1915), koji je osnovnu školu, navodno, učio u Dubrovniku, a za svećenika se pripremao u manastirima Duži i Savina.

„Rukopoložen je 1856. godine. O njegovom preseljenju iz Potkraja (Zupci) u Čičevo navode se različite godine. U tijeku Hercegovačkog ustanka 1875. izbjegao je u Zupce, gdje se pridružio ustanicima, a silazio je i u Mrcine kako bi pružao epitrahiljske usluge hercegovačkim izbjeglicama. U Pridvorce je preselio nepoznate godine prije Prvog svjetskog rata (1908. godine u Čičevu mu je rođen unuk Božidar). Bio je iznimno poštovan među svojom pastvom, a naročito je cijenjen zbog svojih iscjeliteljskih moći. Sudeći po njegovim škrtim zapisima, bio je prilično nepismen i sve do pred kraj pretprošlog stoljeća nije bio usvojio suvremeno, Vukovo pismo…“, navodi autor.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

To my darling Kirk, I shall love you for the rest of my life. I miss you already. Sleep tight...

A post shared by Catherine Zeta-Jones (@catherinezetajones) on

Pujić ne ide dublje u povijest obitelji Danilović, jer vjerojatno za taj poduhvat nema dovoljno građe, ali donosi ono najbitnije za Daniloviće što je narod upamtio.

Dakle, pop Marko Danilović, imao je tri sina, od kojih su dvojica imala čudne životne putove.

„O najstarijem Dušanu, rođenom oko 1868, pričalo se da se poturčio. Zabilježena je priča da je napustio porodicu i ženu i otišao u Carigrad, gdje se, u ruskoj crkvi, vjenčao s nekom Armenkom i dobio sina (Išura Danilovića), koji se u Americi proslavio pod umjetničkim imenom Kirk Douglas (Vukašinović: Zupci, 726).“

Foto: DAVIDS/Bildarchiv Hallhuber / Filmske legende: John Wayne i Kirk Douglas

Postoji i nešto drukčija i potpunija verzija te priče, koju je, navodno, pred svoju smrt, ispričao prof. dr Nikola Bojanić, blizak srodnik s pridvoračkim Danilovićima.

„Dušan je bio svećenik u Čapljini, gdje je, u nekakvom afektu, zaprijetio da će se poturčiti i otputovao u Carigrad, napustivši ženu i kćer. Tamo se u ruskoj crkvi vjenčao sa jednom Armenkom i odselio u Ameriku, gdje je dobio slavnog sina. Navod da ga je Bojanić dovodio iz Dubrovnika u Čičevo sasvim je nevjerojatan jer to ne bi moglo proći nezapaženo. U rodbini je kružila priča da je Dušanov bratić, akademik Vojo, prilikom jednog boravka u Americi, uspostavio vezu s Douglasom, koji, uvjeren da mu je otac bio Rus, nije pokazao interesa za hercegovačko porijeklo…“

Raseljeni ostaci porodice Danilović održavaju kuću u Pridvorcima i grobnicu na Aleksinoj Međi, a zidine lijepo građenog njihovog doma u Čičevu još jedino svjedoče o gotovo jednostoljetnom njihovom prebivanju na tom staništu, piše navedeni izvor.

Video: Jovan Deretic - NOVO - NAJBOLJE OD NAJBOLJEG
Kopirati
Drag cursor here to close