Šala po šala

Kako su naše prvoaprilske šale postale stvarnost u Mostaru

Portal Bljesak.info objavio je 1. travnja 2015. godine kako će nove semafore u Mostaru zamijeniti kružni tok.
Lifestyle / Zabava | 01. 04. 2021. u 10:43 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijesti u Bosni i Hercegovini svaki dan nalikuju na prvoaprilske šale pa je teško javnosti ''podvaliti'' neku priču.

No, neke su priče, iako su napisane kao šala za 1. travnja, postale stvarnost ili su jako blizu da se ostvare.

Naime, portal Bljesak.info objavio je 1. travnja 2015. godine kako će nove semafore u Mostaru zamijeniti kružni tok.

Testna faza

''Nakon testne faze i mjerenja učinkovitosti, semafori postavljeni na 'vrhu Avenije' te u Dubrovačkoj ulici bit će uklonjeni, a regulacija prometa će se izvršiti kružnim tokovima'', našalili smo se prije šest godina kada smo izmislili i izjavu iz Gradske uprave koja se sada pokazala točnom. Barem donekle.

''Kako je potvrđeno za Bljesak.info iz mostarske Gradske uprave, tvrtka iz Doboja uz spomenute semafore postavila je i sustav koji prati njihovu učinkovitost, pa se pokazalo kako bi na spomenutim raskrižjima protok prometa ubrzala regulacija kružnim tokom.

'Na takozvanom vrhu Avenije gradit će se pravi kružni tok, a u Dubrovačkoj ulici bit će postavljen montažni, poput onoga koji je postavljen kod Đačkog doma', naveli su iz Gradske uprave za Bljesak.info i napomenuli kako to nije jedina novost u novoj regulaciji prometa na mostarskim ulicama.

Gdje smo nanizali kružne tokove

Naime, dobojska tvrtka posebnim je uređajima proteklih mjeseci pratila frekvenciju vozila duž cijele Avenije zbog skorog nastavka spajanja te ulice preko mosta Sutina i dalje prema Sjevernom Logoru. Tako je odlučeno da će se i semafor na raskrižju kod zgrade Mostarka zamijeniti kružnim tokom, da će kružni tok biti postavljen na raskrižju 'kod sata' i kod zgrade Spajalica. Tako bi na cijeloj Aveniji u funkciji ostala samo dva semafora - kod katedrale i kod Građevinske škole. Iz dobojske tvrtke koja je postavljala semafore u Mostaru potvrdili su nam da su rađena istraživanja i da je odlučeno da se krene s novom regulacijom prometa'', pisali smo u prvoaprilskoj šali.

Foto: Bljesak.info / Zanimljivi putokazi na kružnom toku kod mostarskog Parka nobelovaca

Danas, u stvarnosti, traje borba oko semafora na ''Vrhu Avenije'' jer je čak u Sloveniju otišla analiza treba li na tom dijelu biti kružni tok ili raskrižje sa semaforima.

Još jedna prvoaprilska šala s portala Bljesak.info mogla bi postati aktualna. Kad je objavljena, u javnosti je izazvala reakcije odobravanja pa su čitatelji većinom govorili kako je riječ o dobroj ideji.

Naime, našalili smo se kako su strani stručnjaci došli vidjeti pokušaj izgradnje mostarske sportske dvorane pa su zaključili da je to mjesto najbolje za podzemnu garažu koju bi ''prekrio'' park.

Za radove ni u šali nema novca

''Umjesto nikad dovršene sportske dvorane u Mostaru, niknut će velika podzemna garaža na kojoj će biti izgrađen veliki park. Odlučeno je to na sastanku županijskih i gradskih vlasti s njemačkim inženjerima koji su proteklih dana boravili u Mostaru. Naime, njemački stručnjaci iz tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tefbau GmbH & Co. došli su u Mostar kako bi nadgledali radove na kolektorima koji se izvode u Ulici maršala Tita'', pisali smo u prvoaprilskoj šali prije četiri godine.

Naveli smo kako je ''riječ o zahtjevnim zahvatima mikro tuneliranja, a njemački stručnjaci predložili su partnerima iz Grada Mostara novo rješenje za lokaciju na kojoj se trebala graditi sportska dvoranu''.

''Kako doznajemo u Gradskoj upravi, prijedlog njemačkih inženjera prihvatljiv je mostarskim vlastima budući da je zbog problema s novcem neizvjestan nastavak radova. Ono što se sada izdvaja tek je dostatno za održavanje gradilišta sigurnim. Za radove novca nema.

Osim zbog financijskih zastoja, prijedlog je prihvaćen i jer bi se tako spriječile i zavrzlame prilikom građenja dodatne dvije trake koje su planirane od Španjolskog trga do kružnog toka kod Mljekare. Tako bi četverotračna prometnica neometano spojila Bulevar i ''Vrh Avenije''.

Moderan park i garaža

Njemački su naime stručnjaci razgledavši lokaciju rekli kako je zamišljena sportska dvorana i mogla biti izgrađena nekada ranije, ali da sada zbog izgradnje ovog dijela grada ne bi bilo moguće izgraditi je po prvobitnom planu. Stoga je predloženo, ali i prihvaćeno, da njemački inženjeri projektiraju moderan park koji će biti izgrađen na podzemnoj garaži.

Iz Gradske uprave navode kako bi projekt financirao i grad Kassel u kojem je sjedište ove njemačke tvrtke i to u iznosu od 80 posto potrebnih sredstava. Ostatak bi namirio Grad Mostar iz sredstava koja su viška u proračunu. O lokaciji nove dvorane, koju bi bilo jeftinije i brže izgraditi nanovo, još će se raspravljati, a navodno su u opciji ili uvrštavanje u novi prostorni plan Sjevernog logora ili u Rodoču gdje bi bila od koristi i studentima kineziologije.

Foto: Bljesak.info /  Sportska dvorana u Mostaru - priča bez kraja

S druge strane, podzemna garaža potrebna je ovom dijelu grada zbog postojećih ali i izgradnje novih stambenih kompleksa. Što se parka tiče, njemački stručnjaci, koji su se već dali u pravljenje projekta, najavili su kako će biti riječ o modernom parku kakav zaslužuje moderan dio grada. Prezentacija cjelokupnog projekta najavljena je za listopad nakon čega bi trebali krenuti i radovi pa bi Mostar proljeće sljedeće godine trebao dočekati zeleniji nego ove'', pisalo je u šali iz 2017. godine.

Usko za četiri trake, široko za park

Zbog toga smo i u predizbornim pitanjima za stranke u Mostaru ''provlačili'' ovu priču a većina onih koji sjede u Gradskom vijeću govorila je kako treba naći funkcionalno rješenje pa su neki govorili i kako dvoranu treba izmjestiti.

Foto: Bljesak.info / I Centar 2 ostaje bez svojih platana?

Istodobno, svjedočimo da zamišljenim prometnim trakama smetaju drvoredi i objekti, a smanjenje gabarita dvorane, koja se smanjuje već drugi put, opet neće biti rješenje gradu koji nikako da nađe rješenje i s kojim se jako lako našaliti.

No, bilo bi nezgodno za Grad Mostar ako bi se i najfriškija šala pokazala blizu istine.

Kopirati
Drag cursor here to close