Navik'o je on na noćni život

Kako se Metallica po drugi put utopila u čaši frontmena Jamesa Hetfielda

"Nude ti stalno alkohol, drogu i djevojke. Na početku sve je zabavno, ali u jednome trenutku postane prokletstvo. Polako zaboraviš zbog čega si se uopće počeo baviti glazbom".
Lifestyle / Zabava | 01. 10. 2019. u 13:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dečki koji sviraju heavy metal gotovo u pravilu nastoje pružiti sliku snage tijela, nepobjedivosti i svojom glasnom svirkom kao da žele 'pomjeriti' svemir.

Metallica je zasigurno najveći i najuspješniji, po mnogima i najutjecajniji heavy metal band na svijetu, a frontmen James Hetfield (56) njihov je najvrjedniji zaštitni znak - snažan, odlučan, brz na gitari i razornoga grla za mikrofonom.

Ipak, sva ta slava, koncerti i energija koja se troši kroz niz godina, imaju svoju cijenu. Često i previsoku.

Proteklih su dana mediji pisali kako je Metallica otkazala svoje koncerte u Australiji i na Novom Zelandu, a razlog je Hetfieldov odlazak na liječenje od alkohola.

Stvar je po njega gora jer je postao alkoholičar - povratnik. Naime, prije 18 godina ovaj je roker izišao iz klinike za odvikavanje i otad se 'vodio' kao čist.

Međutim, njegova borba s demonima koje donosi alkohol traje već najmanje 30 godina.

Video: Metallica DRUNK on stage (Hetfield and Newsted)

Povratak u povijest

Metallicu su 1981. godine u Los Angelesu, Californiji osnovali bivši tenisač Lars Ulrich iz Gentőftea, Danska, i gitarist i vokalist James Hetfield iz Downeya, Californija, koji su se sreli nakon što su nezavisno objavili oglase u Američkom časopisu "The Recycler".

Basist Ron McGovney također iz Downeya, Californija, bio je uz njih originalni član, dok je sastav koristio par prolaznih gitarista, kao Brada Parkera i Jeffa Warnera, tijekom sastavljanja četveročlane postave.

Naziv benda smišljen je kad je bubnjar Lars Ulrich pomagao prijatelju Ronu Quintani izabrati ime za svoj novi časopis sa svrhom promocije metala. Quintana je smislio naziv Metallica, ali je Lars brzo smislio novi i zadržao taj za sastav kojeg je upravo započeo s Jamesom Hetfieldom.

Metallica je scenu počela osvajati 80-tih, albumima „Kill 'em all“, „Ride The Lightning“ ili pak „Master of Puppets“.

Iako su na sceni svoje glazbene krake puštali bendovi kao što su Megadeth ili Slayer, Metallica je uvijek bila i ostala rodonačelnikom. Oni su uvijek pomjerali granice.

Sve to imalo je svoju cijenu, a James Hetfield se sjeća kako je alkohol uvijek bio vjerni pratitelj grupe.

"Nude ti stalno alkohol, drogu i djevojke. Na početku sve je zabavno, ali u jednome trenutku postane prokletstvo. Polako zaboraviš zbog čega si se uopće počeo baviti glazbom. Kreneš na turneju i raduješ se striptiz klubovima, iako bi koncerti trebali biti to što ti pričinjava radost", kazao je Hetfield u jednom intervjuu 2016. godine.

Video: James Hetfield Discusses Getting Sober

Početak problema 2000. godine

Dugo je sve to išlo u nekom podnošljivom ritmu, ali je 2000. godine James Hetfield doživio istinski raspad sustava. Atmosfera koju je generirala njegova ovisnost ugrožavala je snimanje albuma "St. Anger". Bilo je vidljivo da se nešto mora poduzeti.

Prvi je potez povukla Hetfieldova supruga.

"Žena me je izbacila iz kuće. S turneja sam sa sobom donosio sve najgore stvari. Supruga je povukla pravi potez i ja sam se užasno uplašio da ću izgubiti obitelj - to mi je bila najveća motivacija", kaže roker o svojoj odluci da se tada podvrgne odvikavanju.

Metallica je morala zaustaviti rad na albumu, a bend je proživljavao i najmračnije trenutke svoje akrijere. Vidljivo je to i iz dokumentarca "Some Kind Of Monster" koji se pojavio 2004. godine.

Njegova želja da se otarasi alkohola tada je urodila plodom. Trajalo je gotovo godinu dana, ali je na kraju uspio izići iz crne rupe.

"Prvih sedam tjedan mentalno sam se spustio na ništicu. Bio sam u potpunosti ogoljen, svi postignuti uspjesi nisu ništa značili. Morao sam se ponovno roditi, ali onda sam se polako počeo dizati. Na kraju sam došao do točke u kojoj sam obnovio sve veze. To mi je spasilo život i sačuvalo obitelj", ispričao je Hetfield jednom prigodom.

Video: The History of Metallica

Vraćanje alkoholu i ponovni pad

Njegov povratak u život uslijedio je 2001. godine, a Metallica se vratila na tron. Snimili su nekoliko uspješnih albuma, a zadnji "Hardwired ... to Self-Destruct" se pojavio 2016. Ovaj je album u 57 zemlja bio na vrhu glazbenih ljestvica.

Uslijedila je, dakako, ponovno duga turneja, gotovo trogodišnja. Niz nastupa, putovanja, duge noći i iscrpljujuće svirke i probe donijele su svoj danak. Opet u alkoholu.

Zadnji su koncert svirali 8. rujna u svojoj Kaliforniji, u San Franciscu. Taj se koncert nije mogao otkazati iako je bilo vidljivo koliko je James Hetfield umoran i iscrpljen. Bilo je nemoguće otkazati jer je planirano snimanje njihova drugog albuma s orkestrom u pratnji. Ovaj veliki projekt predugo se i s velikom pozornošću planirao i pripremao.

Ali, dalje od toga nije išlo - 18 godina nakon svoje prve borbe s alkoholom, roker je ponovno na dnu i mora opet u kliniku.

Pitanje je što će biti ubuduće s njim i bendom. Prema ranije sastavljenom planu, nakon što je otkazana Australija i Novi Zeland, sljedeći koncert trebao bi biti krajem ožujka 2020., ponovno u San Franciscu.

Bude li se James Hetfield skinuo s alkohola do ožujka, sve bi još i moglo upaliti. Nakon tog koncerta, išla bi manja turneja po Južnoj Americi i onda bi Metallica eventualno nadoknadila propušteno u Australiji i Novom Zelandu. Tu bi onda negdje bio kraj mega turneje, ali do ožujka nije preostalo previše vremena.

Ljubiteljima njihove glazbe nezamislivo je prihvatiti činjenicu da se bend utopio u čaši Jamesa Hetfielda, ali onakav intenzitet glazbe traži snažne ruke i tijelo i puno bistrije glave od one koja je spas potražila u klinici.

Video: Metallica - The Memory Remains, Confusion - S&M 2 - 09-08-2019

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close