Plivaju u novcu

Kako Obame zarađuju i troše novac

Uživaju u mirovini i zarađuju više nego su to zarađivali za vrijeme njihova života u Bijeloj kući
Lifestyle / Zabava | 07. 11. 2018. u 21:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Obitelj Obama

Iako je sada u mirovini, barem što se tiče njegovih dužnosti kao predsjednika najveće svjetske sile, Barack Obama i dalje je zaposlen čovjek. U njegovom užurbanom rasporedu tako će se naći vremena za predavanja, a između ostalog to je i pisanje memoara, veliki i financijski teški ugovor sa Netflixom, što njihov život čini i više nego ispunjenim.  Ovaj bivši najmoćniji američki par vrijedi 40 milijuna dolara.

U trenutku njihova dolaska u Bijelu kuću vrijednost im se procjenjivala na 'samo' 1,2 milijuna dolara. U to je vrijeme Barack Obama zarađivao 174.000 dolara godišnje kao senator, a Michelle Obama imala je prestižno mjesto na Sveučilištu Chicago. Tijekom obavljanja dužnosti američkog predsjednika Obama je primao plaću od 400.000 dolara godišnje, a nakon mandata zarađuje 200.000 dolara u mirovini, piše Business Insider.

Kako troše svoj novac?

Većina njihovog bogatstva dolazi od njihovih knjiga, pa je tako Obama od 2005. do 2016. godine zaradio 15,6 milijuna dolara zahvaljujući prodaji niza knjiga. 2017. godine bračni par Obama potpisali su ugovore za memoare vrijedne rekordnih 65 milijuna dolara sa Penguin Random House's Crown Publishing Group. Dogovore je postigao i s Netflixom za produkciju serija i raznih emisija, vrijedan desetak milijuna dolara, zbog kojih bi se opet mogao naći pod svjetlima reflektora.

Nakon odlaska iz Bijele kuće, kupili su kuću u Washingtonu za 8,1 milijun dolara, drugu najvrjedniju kuću u susjedstvu uz onu Jeffa Bezosa. I dalje su vlasnici kuće u Chicagu, procijenjene na 2,5 milijuna dolara. Često su na odmoru a posjetili su mjesta poput otoka Neckera, Toskane i Indonezije. Opća upravna služba pokriva troškove putovanja bivšeg predsjednika, no to ne uključuje skupocjene dizajnerske komade, koje Michelle nerijetko nosi, poput Versace haljine od 12.000 dolara. No ne zaziru od jeftinijih stvari, i dobrih ponuda, pa se tako Michelle može vidjeti kako kupuje u Targetu. Redovito doniraju sredstva humanitarnim organizacijama, a od 2009. do 2015. godine donirali su nešto više od milijun dolara.

Novac od Nobelove nagrade

U to nisu uključena sredstva od 1,4 milijuna dolara novčane Nobelove nagrade, što je sve bivši predsjednik donirao u humanitarne svrhe.  Često putuje no kada je u gradu može ga se sresti u lokalnom restoranu. Početkom ove godine bio je i na vjenčanju bivšeg zaposlenika. Vrijeme provodi i na jedrenju a posebno s Oprah Winfrey, Tomom Hanksom i Bruceom Springsteenom u čijoj glazbi redovno uživa. Tako ga se moglo vidjeti na rasprodanom intimnom showu Brucea Springsteena na Broadwayu u kojem poznati glazbenik uz akustične zvukove gitare i klavira priča svoje zanimljive životne priče. 

"Nema sumnje kako je opušteniji i mirniji i s manje briga nego što je to bio cijelo desetljeće. I to se na njemu vidi", rekao je Josh Earnest koji je bio njegov tajnik za medije a za Obamu je radio od predsjedničke kampanje 2008. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close