Aktivizam

Hoće li ona biti druga 16-godišnja nobelovka: Greta Thunberg pokrenula srednjoškolce u cijelom svijetu

“Nominirali smo Gretu jer je klimatska prijetnja jedna od najvažnijih uzročnika rata i konflikata. Masovni pokret koji je pokrenula Greta snažan je doprinos miru.''
Lifestyle / Zabava | 15. 03. 2019. u 09:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Troje norveških parlamentarnih zastupnika su prepoznali inicijativu mlade 16-godišnje Šveđanke Grete Thunberg te su je nominirali za Nobelovu nagradu za mir.

Norveški zastupnici navijaju za nju

Greta Thunberg, 16-godišnja Šveđanka, pokrenula je akciju na temu klimatskih promjena prošloga ljeta. Svakog petka štrajkala je sama ispred parlamenta u Stockholmu kako bi apelirala na zastupnike da poduzmu nešto kako bi se zaustavile klimatske promjene. Njezin je pokret 'School Strike 4 Climate' dobio globalne razmjere: preko deset tisuća srednjoškolaca prosvjeduju protiv klimatskih promjena, a sutra i zagrebački srednjoškolci izlaze na ulice. 

“Nominirali smo Gretu jer je klimatska prijetnja jedna od najvažnijih uzročnika rata i konflikata. Masovni pokret koji je pokrenula Greta snažan je doprinos miru'', rekao je parlamentarni zastupnik Freddy Andre Oevstegaard za norvešku medijsku agenciju VG.

"Mnogi ljudi kažu kako je Švedska mala zemlja i da nije važno ono što mi radimo. Međutim, ja sam naučila da nikada nisi dovoljno nemoćan kako bi nešto promijenio. Ako nekolicina djece može dobiti medijsku pažnju samo zato što se nisu pojavili u školi, zamislite onda što sve možemo učiniti zajedno ako to uistinu želimo. Da bismo uspjeli u tome, moramo govoriti jasno, bez obzira na to koliko je to neugodno," objasnila je Greta jednom prilikom razloge svog štrajka. 

Foto: Internet / School Strike 4 Climate

School Strike 4 Climate

Gretin pokret 'School Strike 4 Climate' uskoro je naišao na odaziv brojnih njezinih vršnjaka diljem svijeta koji su podržali njezinu inicijativu. Akcija je u kratkom roku dobila globalne razmjere. Deseci tisuća srednjoškolaca izašli su na ulice i prosvjedovali protiv klimatskih promjena. Greta je prije nekoliko dana na svom Twitteru objavila da će se prosvjedi održati u 89 zemalja, odnosno 1057 mjesta.  

Prošle godine časopis 'Time' proglasio je Gretu najutjecajnijom tinejdžericom, a mediji diljem svijeta raspisali su se o tome kako je ova tinejdžerica svojim zalaganjem posramila mnoge velike svjetske vođe. Greta bi mogla postati druga 16-godišnja dobitnica Nobelove nagrade. Sa 16 godina Nobelovu nagradu za mir dobila je Malala Yousafzai, aktivistica za prava djevojčica u Pakistanu, piše miss7.

Kopirati
Drag cursor here to close