Gdje idete?

Doček Nove godine usmjeren na bh. planine

Turističke agencije u Sarajevu svoje aranžmane za doček Nove godine usmjerile su na okolne planine – Bjelašnicu, Vlašić i Jahorinu.
Lifestyle / Zabava | 28. 12. 2020. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom, turističke agencije u Bosni i Hercegovini su na koljenima. Većina njih u ponudi nije imala aranžmane za europske destinacije za novogodišnje praznike. One koje su imale, otkazale su ih nakon što je Turska donijela odluku da je ulazak u ovu zemlju moguć samo uz negativan PCR test. Iz Udruženja turističkih agencija kažu da je Turska jedna od omiljenih destinacija bh. građana.

Turističke agencije u Sarajevu svoje aranžmane za doček Nove godine usmjerile su na okolne planine – Bjelašnicu, Vlašić i Jahorinu, kaže Enisa Resić, rukovoditelj jedne od turističkih agencija. Dodaje i da su sve rezervacije prilagođene uvjetima koje su postavili krizni stožeri. Građani su za doček Nove godine mogli birati između privatnih i hotelskih smještaja na okolnim planinama.

“Zbog kompletne situacije u kojoj se nalazi, ne samo Federacija BiH nego i cijeli svijet, mi smo bili na neki način primorani stornirati sve aranžmane u avioprevozu, a najdraži aranžman svim našim putnicima prema Istambulu je storniran prije više od mjesec i po dana. Stoga smo aranžmane za doček Nove godine usmjerili prema planinama”, govori Enisa Resić iz Turističke agencije “VIP Travels”

Grupnih polazaka nema, samo individualni, kaže nam Muamer Lutvić, tako da građani Bosne i Hercegovine nisu ni imali novogodišnje aranžmane za bukiranje.

“Naši gosti će putovati uglavnom u Crnu Goru, nešto malo u Hrvatsku i na planine u Bosni i Hercegovini i naravno, imamo individualne polaske za Tursku i još nekih par država, ali radi se o veoma malom broju ljudi”, govori Muamer Lutvić, direktor Turističke agencije “Centrotours”

Turističke agencije gotovo da nisu imale ponude za novogodišnje aražmane za europske i svjetske destinacije. U onim agencijama koje su imale, broj je bio beznačajan. I one su otkazane nakon što je i Turska uvela obvezan PCR test za ulazak u ovu zemlju, kao i policijski sat za Novu godinu.

Zoran Bibanović, predsjednik Udruženja turističkih agencija BiH objašnjava: “Može konstatirati da su turističke agencije u Bosni i Hercegovini i dalje klinički mrtve. One nisu umrle, mogu se oživjeti poticajima i prestankom pandemije.”

U komparaciji stanja u kontekstu novogodišnjih aranžmana i stanja u turističkim agencijama iz 2019. i 2020. godine u isto vrijeme, stanje je neuporedivo.

“Ne da se porediti. Pazite, 2019. godina je najbolja godina ikada, od postanka modernog turizma do danas. Zabilježen je najveći broj i dolazaka i odlazaka” Zoran Bibanović, predsjednik Udruženja turističkih agencija BiH

Turizam je jedna od najvećih djelatnosti na svijetu, a za vrijeme pandemije ova grana gospodarstva doživjela je najveći udar. Svjetsko vijeće za turizam i putovanja predvidjelo je da će u 2020. godini turizam pasti u nekim zemljama čak i do 75 posto. Međutim, prema podacima od kolovoza ove godine, u Federaciji Bosne i Hercegovine zabilježen je pad turističkog prometa od 80 posto, prebosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close