''Dvojica papa''

"Dobri papa protiv lošeg"? - Hopkins i Pryce glume u vatikanskoj drami

"Na početku filma Benedikt mi je bio 'zločesti papa', a Franjo dobri", kaže ugledni brazilski redatelj Mierelles, koji u karijeri ima jednu nominaciju za Oscara.
Lifestyle / Zabava | 27. 11. 2019. u 09:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Hopkins i Pryce glume u vatikanskoj drami

Svaka priča treba junaka i zlikovca. I stoga, kada je Fernando Meirelles odlučio snimiti film o papama Franji i Benediktu, znao je na čijoj će strani biti.

Prvi put u sedam stoljeća Katolička Crkva ima dvojicu živućih papa. Film "Dvojica papa" u Netflixovoj produkciji prikazuje niz fiktivnih, odlučnih i srčanih razgovora konzervativnog i strogog Benedikta i njegova karizmatičnog nasljednika.

"Na početku filma Benedikt mi je bio 'zločesti papa', a Franjo dobri", kaže ugledni brazilski redatelj Mierelles, koji u karijeri ima jednu nominaciju za Oscara.

Ali kako je film napredovao, a brazilski redatelj učio više o obojici muškaraca, to se počelo mijenjati, javlja Hina.

"Pročitao sam nešto od onoga što je napisao. I pogledao neke od njegovih propovijedi. Zanimljiv je", kazao je Mierelles u razgovoru za AFP.

"Mislim da su mediji stvorili njegov 'naci' imidž, a zapravo nije bitno drugačiji od Franje".

Dvojica papa na velikom ekranu uspijevaju premostiti razlike i povezati se preko Benediktovog sviranja klavira i Franjine strasti prema nogometu.

Pape glume dvije velške glumačke legende, Anthony Hopkins je Benedikt, a Jonathan Pryce portretira Franju. Kritičari smatraju da film ima oskarovski potencijal.

Scenarij potpisuje Novozelanđanin Anthony McCarten, čija su posljednja tri filma "Teorija svega", "Prijelomni trenutak" i "Bohemian Rhapsody" dobila Oscare za glavnu mušku ulogu.

McCarten smatra da su u "Dvojici papa" Hopkins i Pryce odigrali uloge karijere. "Mislim da ne bi bilo prikladnijeg dobitnika od nekoga od njih dvojice".

Projekt je pred redatelja postavio mnoge izazove, uključujući brojne dijaloge.

"Scenarij je vrlo dobar, ali na kraju dana to su samo dva momka koja razgovaraju", našalio se Mierelles. Smišljale su se brojne stvari, sitnice, kako bi radnja izgledala življe. Pa tako u jednom trenutku pape naručuju pizzu u Sikstinsku kapelu.

Pošto filmaši nisu imali pristup Vatikanu, napravljena je detaljna replika slavne lokacije.

"To je bilo predivno, proveli smo 17 dana snimajući na setu. Replika je bila savršena, potpuno ista. Sada Vatikan poznajem kao da u njemu živim", rekao je redatelj.

"Dvojca papa" pojavit će se u ograničenom broju američkih kina 27. studenoga, a Netflix će film emitirati 20. prosinca.

Kopirati
Drag cursor here to close