Carlo Pedersoli

Da je poživio, Bud Spencer bi danas bio 90-godišnjak

Rođen pod imenom Carlo Pedersoli u okolici Napulja (31. listopada 1929.), u mladosti je Bud Spencer bio uspješan plivač, diplomirao je pravo i registrirao je nekoliko patenata. Preminuo je 27. lipnja 2016. u Rimu.
Lifestyle / Zabava | 01. 11. 2019. u 10:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Napolike.com / Bud Spencer

Legendarni glumac Bud Spencer imao bi 31. listopada 90 godina, ali proslavljeni filmski grubijan nježnoga srca umro je prije nešto više od tri godine.

Bud Spencer proslavio se akcijskim komedijama sa svojim dugogodišnjim filmskim partnerom Terenceom Hillom, s kojim je snimio, režirao i producirao dvadesetak filmova.

Rođen pod imenom Carlo Pedersoli u okolici Napulja (31. listopada 1929.), u mladosti je bio uspješan plivač, diplomirao je pravo i registrirao je nekoliko patenata. Prvi je Talijan koji je 100 metara slobodnim stilom preplivao za manje od jedne minute. Preminuo je 27. lipnja 2016. u Rimu.

Osim što je ostavio neizbrisiv trag u filmskome svijetu, bio je i pilot s dozvolom za upravljanje komercijalnim zrakoplovima i helikopterima, te je financirao mnoge humanitarne organizacije za djecu, uključujući i Spencer Scholarship Fund.

Od 1947. do 1949. Spencer je radio u talijanskom konzulatu u brazilskom gradu Recife, gdje je naučio tečno govoriti portugalski. Njegova glumačka karijera započela je 1951. godine, kad je igrao ulogu pretorijanskog čuvara u filmu 'Quo Vadis', snimanom u Italiji.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Happy birthday Bud, we miss you #budspencer #happybirthday

A post shared by Bud Spencer (@budspencerofficial) on

Postao je Bud Spencer

Carlo Pedersoli se 1967. godine odlučio za „umjetničko ime“ Bud Spencer. Bud zbog omiljenog mu piva Budweisera, a prezime je uzeo od imena te godine preminulog holivudskog glumca Spencera Tracyja.

Od 1960. Bud je bio u braku s Marijom Amato s kojom je imao dvije kćeri i sina.

Postoji mnoštvo anegdota vezanih uz Buda Spencera, a jedna potječe iz 70-tih i upravo je vezana za upravljanje zrakoplovom.

Naime, za vrijeme jednog snimanja u Južnoj Americi, Bud je došao na ideju da se provoza malim avionom, korištenim za potrebe filmske ekipe.

"U vrijeme pauze za ručak došao sam na ideju da sam uzletim. Bio je to mali avion u kojem sam često sjedio pored pilota", ispričao je jednom prilikom pokojni glumac.

Iako tada nije imao pilotsku dozvolu, bio je uvjeren da će mu upravljanje avionom poći za rukom.

"Prducen je na tlu bio pred infarktom. Gotovo da sam ga naveo na samoubojstvo. Nije se on brinuo zbog moje sigurnosti, nego da mu ne propadne film", kazao je.

Uspjelo mu je nekako spustiti zrakoplov bez značajnijih posljedica, ali je ateriranje bilo iznimno grubo i napeto.

Foto: Pinterest / Bud Spencer i Terence Hill ("Zovu me Trinity")

Pred njim su i konji padali od straha

Spencer u svojim filmovima nije nikad pokazivao strah, ali u njegovim memoarima postoji storija o 'kolegama' koji su imali strah pred njim.

"Primjerice, jedan konj odmah će raspoznati tko zna jahati, a tko ne. Prvog dana snimanja uzjahao sam konja, a tada sam težio 150 kilograma. Kad sam drugoga dana došao do konja, ovaj se srušio na zemlju i pravio se mrtav".

Bilo je to na snimanju filma "Zovu me Trinity" (talijanski "Lo chiamavano Trinità"), u kojem mu je partner bio Terence Hill, a redatelj Enzo Barboni.

Inače, Terence Hill i Bud Spencer zajedno su snimili više od 20 filmova, uglavnom komedija, koje su bile jako popularne u Europi.

S Terenceom Hillom, kojem je pravo ime Mario Girotti, prvi put je glumio dok su obojica još bili sporedni likovi u filmu 'Hannibal' 1959.

Njihov pravi uzlet u karijeri započeo je 1967., Girotti se vratio u Italiju, promijenio ime i snimili su svoj prvi film 'Bog oprašta... ja nikada!'.

Posljednji zajednički film 'Troublemakers' snimili su 1994.

Video: Best of Bud Spencer

 

Kopirati
Drag cursor here to close