Kolonizatori

Cookovo Otočje želi novo ime: Vrijeme je da izaberemo sami

Cookovo Otočje sastoji se od 15 otoka i otočića i dom je za 17.000 stanovnika. Otočje je samoupravno područje u slobodnom savezu s Novim Zelandom, od kojega je udaljeno 3000 kilometara.
Lifestyle / Zabava | 11. 03. 2019. u 10:35 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cookovo Otočje želi promijeniti ime što ga je dobilo po slavnome engleskom morepolovcu iz 18. stoljeća, koje su mu zapravo nadjenuli Rusi, objavilo je vladino povjerenstvo zaduženo za izbor novoga naziva otočne zemlje u južnom Pacifiku.

Cookovo Otočje sastoji se od 15 otoka i otočića i dom je za 17.000 stanovnika. Otočje je samoupravno područje u slobodnom savezu s Novim Zelandom, od kojega je udaljeno 3000 kilometara.

Vlada želi ime na maorskom jeziku i već ima 64 prijedloga, uključujući Rangiaroa (Ljubav s neba) i Raroatua (Ujedinjeni pod Bogom).

"Vrijeme da sami izaberemo svoje ime, na svom jeziku", kazao je čelnik povjerenstva Danny Mataroa.

Želimo naziv koji će istaknuti polinezijsku kulturu, naglasio je.

"Ime Cookovo Otočje nadjenuli su nam drugi, odnosno dvojica ruskih kartografa", rekao je.

Prvi Europljanin koji je ugledao otoke bio je vjerojatno španjolski moreplovac Alvaro de Mendaña u 16. stoljeću.

Kapetan James Cook onamo je doplovio 1773. Otoke nije nazvao po samome sebi, već su to učinili ruski kartografi pedesetak godina poslije.

Postali su britanski protektorat u 19. stoljeću zbog straha od francuske okupacije, a kasnije novozelandski teritorij. U takvom su statusu bili do 1965. kada su ostvarili samoupravu. Novi Zeland još upravlja njihovim vanjskim poslovima.

Htijenje za promjenom imena u skladu je s trendom jačanja pokreta neovisnosti diljem Pacifika, gdje su mnoge zemlje bile kolonizirane.

Proces promjene naziva mogao bi trajati oko dvije godine, rekao je Mataroa, a vjerojatno će biti potvrđen referendumom, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close