Enigmatski zanesenjak i pregalac

Četiri enigmatska desetljeća širokobriješkog poštara Mariofila Solde

Iako je Mariofil Soldo u enigmatici ostvario mnogo toga, neostvarena želja mu je, kako priznaje, da netko od njegove četvero djece jednog dana krene njegovim putem.
Lifestyle / Zabava | 24. 05. 2019. u 11:00 Ivan KRALJEVIĆ | Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Širokobriješki poštar Mariofil Soldo enigmatski je zanesenjak i pregalac iza kojega su puna četiri desetljeća rada u hrvatskoj i bosanskohercegovačkoj enigmatici. U enigmatski svijet ušao je 1979. godine, točnije 26. svibnja 1979. godine kada je bjelovarska ''Čvor razbibriga'' (broj 337) objavila nekoliko njegovih anagrama. 

Od tada do danas objavio je preko 8000 enigmatskih radova, uglavnom križaljki, anagrama i rebusa. Uz već spomenuti list ''Čvor razbibriga'', ''Vjesnikov kviz'', ''Vikend'', ''Orbis'', ''HiK'', ''Džoker'', ''Eureka'', ''Skandi čvor'', ''Slobodna Dalmacija'', ''Pet plus'', ''Vrisak'', ''Hrvatski list'', ''Večernji list'' i ''Dnevni list'' samo su neke od mnogobrojnih tiskovina u kojima je objavljivao svoje radove tijekom protekla četiri desetljeća.

Foto: Bljesak.info / Četiri enigmatska desetljeća širokobriješkog poštara Mariofila Solde

Neke od njih je objavio i pod pseudonimima Mario Fil, Franc Ika i Ante portas. Danas aktivno surađuje i priprema enigmatske radove za zagrebačke listove ''Kviskoteka'', ''50 Skandi'', ''101 Skandi'' i ''Kvizorama'', riječki ''Feniks'' i ''Skandi Feniks'', sarajevski ''Katolički tjednik'' i ''Svjetlo riječi'', splitsku ''Slobodnu Dalmaciju'', dječji list ''Cvitak'',  glasilo Lovačkog saveza Herceg Bosne ''Hoop!'' te list ''Živa zajednica'' u Njemačkoj.

Kao osnovnoškolac počeo se zanimati za enigmatiku

Vještinu sastavljanja i rješavanja zagonetaka (enigmi) otkrio je kao osnovnoškolac u đačkom domu na Širokom Brijegu početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Prve je križaljke pronašao na radnom stolu svoga odgajatelja Dare Marušića i zaintrigirao se istima.

''Mogu slobodno reći kako me Daro Marušić potaknuo na bavljenje enigmatikom. On je kupovao i rješavao križaljke. Njegova opuštajuća volja za rješavanjem križaljki me privlačila. Znao sam kriomice pogledati njegove križaljke i educirati se istima. No, kada sam pored jedne križaljke vidio kako je njezin autor moj sugrađanin Zdenko Ćavar iz Knešpolja bio sam ponosan i silno motiviran isto napraviti'', otkriva Mariofil Soldo svoje enigmatske početke u razgovoru za Bljesak.info i opisuje kako je ušao u svijet enigmatike.

Foto: Bljesak.info / Ivan Kraljević i Mariofil Soldo

''Nakon objavljenih anagrama u dvotjednoj zagonetačkoj reviji ''Čvor razbibriga'', samo pet dana kasnije objavio sam prvu križaljku u reviji ''Vikend'' koja je bila uputila poziv čitateljima da sastave i pošalju svoje radove. Tada sam poslao samo jednu križaljku i, da budem iskren, nisam se nadao kako će biti objavljena. Srećom, pogriješio sam u procjeni'', sa smiješkom nam kazuje naš sugovornik.

Kao vrijedni enigmatski pregalac sve je radove sustavno arhivirao u svoju privatnu kolekciju i, kako priznaje, tako stvorio dodatni problem svojoj ženi Ankici koja ponekad ne zna kako izaći nakraj s njima. Ipak, nije mala stvar pronaći adekvatan prostor za preko 8.000 različitih radova arhiviranih u nekoliko velikih bilježnica i rokovnika!?

Premda svaka križaljka zahtijeva posebnu pripremu i određeno vremensko razdoblje izradu, uvijek vedri i nasmijani Mariofil Soldo naglašava kako on potrebno vrijeme za pravljenje križaljke određuje prema tome je li ga žena ljutila ili nije. Šalu na stranu, brojni su čimbenici koji utječu na sastavljanje križaljki.

Raport zbog razgolićene djevojke i skupi lonac za Lištanke

Mariofilov ulazak u svijet enigmatike bio je i više nego uspješan. Kako su se redali listovi koji su objavljivali njegove radove, tako je njegov rad vrlo brzo bio prepoznat i u obliku nagrade. Godine 1980. u reviji ''Čvor razbibriga'' (broj 371) osvojio je drugo mjesto za karikaturu na temu ''Politika i Olimpijske igre''.  

U svojoj enigmatskoj karijeri, kako priznaje naš sugovornik, rijetko je imao nekih problema ili negativnih kritika na račun objavljenih radova. No, jedne je prilike morao na saslušanje zbog zanosne djevojke objavljene na naslovnici lista koji je bio adresiran na njegovo ime. U pitanju nije bio samo jedan list, nego cijeli paket istih koje mu je prijatelj poslao.

''Naslovnica i osoba na njoj uvijek su prodavali novine. U vojsci sam 1981. godine imao malih problema zbog toga. Kolega mi je poslao cijeli paket križaljki na čijoj je naslovnici bila razgolićena djevojka, a kada su to vidjeli ''drugovi iz bezbednosti'', morao sam na raport. Objasnio sam im kako je u pitanju list u kojem se nalaze moji enigmatski radovi'', ističe Soldo u razgovoru za Bljesak.info.  

Foto: Bljesak.info / Mariofil Soldo

''No, bilo je takvo vrijeme, sve se pomno nadgledalo. I tada su, kao i danas, Hrvati bili u podređenijem položaju. Recimo, bili su cenzurirani enigmatici koji su se u svojim križaljkama doticali hrvatskih proljećara. I to je potrajalo sve do 1988. godine kada su po prvi put u križaljkama mogla stajati imena protagonista Hrvatskog proljeća'', dodaje Soldo.

Kao zanimljivu anegdotu iz svojih početaka pamti osvojeno prvo mjesto na natječaju tvornice obuće Lišto u prosincu 1987. godine. Naime, tada je spomenuta tvornica u novinama objavila poziv čitateljima da pošalju svoje prijedloge za naziv novih papuča iz njihove proizvodnje. Naš se sugovornik prijavio preko imena svoje majke Vinke i predložio naziv Lištanke. U pitanju je bila simbolična novčana nagrada za koju je majka mogla kupila malo skuplji lonac.

Široki Brijeg kao zagonetačka metropola

Mariofil Soldo, koji najviše informacija i pojmova za svoje križaljke prikuplja čitanjem dnevnih novina, knjiga i rječnika, bio je i jedan od utemeljitelja enigmatskog kluba ''Ero'' pokrenutog na mostarskom Pravnom fakultetu u ljeto 1987. godine.

Foto: Bljesak.info / Osnivanje enigmatskog kluba Ero ispred mostarskog Pravnog fakulteta

''Unatoč sveopćoj poplavi portala i drugih online medija, ostao sam privržen čitatelj dnevnih novina i knjiga. No, najviše se ipak informiram čitajući rječnike. Mislim kako imam sve relevantne rječnike u privatnoj knjižnici. Ipak, rječnik stranih riječi Bratoljuba Klaića je zakon, on je Biblija za nas enigmate. Brojni se i danas pozivaju na njega'', ističe Mariofil Soldo koji je samo jedan iz plejade vrsnih enigmata iz Širokog Brijega.

Široki Brijeg je posljednjih pola stoljeća neiscrpan izvor kvalitetnih enigmatskih radova. O neobičnoj povezanosti ovog hercegovačkog grada s enigmatikom dovoljno govorio činjenica kako je hrvatski enigmat, putopisac i kvizoman Robert Pauletić jedne prigode Široki Brijeg nazvao ''zagonetačkom metropolom''.

Foto: Bljesak.info / Mariofil Soldo

''Uistinu imamo odlične enigmate. Zdenko Ćavar je dvostruki prvak Hrvatske, križaljke sastavlja kao na traci iz svojih privatnih bilješki. On je izuzetan genijalac i njega posebno cijenim. Moj brat Nevenko urednik je svih izdanja Roberta Pauletića, dok mladi Filip Karačić, recimo, sastavlja pitanja za popularnu emisiju “Potjera”. Uz njih su i Marinko Ćavar, Slavko Naletilić, Ružica Soldo, Frano Vukoja i Predrag Bošnjak. Dakle, sve dokazana imena u svijetu enigmatike'', naglašava Soldo u razgovoru za Bljesak.info.

Pored prethodno spomenutih svojih sugrađana i prijatelja, naš sugovornik na poseban način cijeni radove hrvatskih enigmata Roberta Pauletića, Borisa Nazanskog i Pere Galogaže. Iako je Mariofil Soldo u enigmatici ostvario mnogo toga, neostvarena želja mu je, kako priznaje, da netko od njegove četvero djece jednog dana krene njegovim putem. No, kako sada stvari stoje, svi su krenuli u drugom smjeru.

*Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole uredništva

Kopirati
Drag cursor here to close