Pješčane plaže i niske cijene

Dok na Jadranu 'gule' turiste, Bugarska idealnom ponudom privlači posjetitelje cijele Europe

Pješčane plaže, niske cijene i odlična ponuda ono su što privlači turiste iz cijele Europe na bugarsku obalu.
Lifestyle / Zabava | 28. 07. 2021. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok na Jadranskoj obali, unatoč koroni, turistima ''gule kožu'' kada su u pitanju cijene, ostale zemlje Balkana prilagodile su ponudu i tako privukle veliki broj onih koji ove zemlje do sada nisu posjetili.

Jedna od tih zemalja je Bugarska, koja je ove godine ''skočila'' na listi prioriteta za ljetovanje u Europi.

Foto: Bljesak.info / Plaža u Varni

Turisti iz Njemačke, Engleske, Italije i ostalih Europskih zemalja, ali i turisti iz susjednih zemalja sa Balkana, poput Srbije, Crne Gore i Grčke, doslovno su ''okupirali'' gradove poput Varne, Burgasa, Albene...

Najbolja ponuda u Europi

Sve njih privukla je ponuda koja je u ovom trenutku najbolja u Europi, ne samo cjenovno, nego i kvalitetom.

Bugarsku obalu odlikuju pješčane plaže, pa svi oni koji ljeto odluče provesti na obali Crnog mora uživaju u najljepšim pješčanim plažama Europe. 

Foto: Bljesak.info / Plaža u Varni

Ono što turiste privlači najviše, posebice one sa područja Balkana, ali i ostale, su cijene.

Suncobran i ležaljka po 1 KM za cijeli dan

Tako ćete u Varni, gradu od pola milijuna stanovnika, inače najvećem gradu na bugarskoj obali, korištenje suncobrana na plaži platiti 5 KM za cijeli dan, dok ćete za ležaljku izdvojiti 1 KM za cijeli dan!

Uz to, postoje slobodni dijelovi plaže, gdje ulazite bez ikakve naknade, a gdje možete postaviti svoj suncobran i ležaljke te uživati cijeli dan da ne potrošite niti jednu marku.

Foto: Bljesak.info / Plaža u Albeni

Također, postoje i beach barovi koji imaju svoje suncobrane i ležaljke te dio plaže samo za svoje goste. Suncobrane i ležaljke ne plaćate, nego plaćate samo ono što naručite iz bara. 

U manjim gradovima, poput Albene, cijene su još i niže - za cjelodnevno korištenje suncobrana platit ćete 1 KM, a isto toliko platit ćete i korištenje ležaljke za cijeli dan.

Cijene hrane jeftinije nego u Mostaru

Duž obale postoji veliki broj restorana, no oni nisu kao u gradovima na Jadranu zbijeni jedan uz drugi sa roštiljem između njih.

Ovi restorani su mahom novi, elitni restorani, koji su moderno uređeni i nude odličnu ponudu hrane za fantastičnu cijenu.

Foto: Bljesak.info / Beach bar/restoran sa privatnom plažom

U restoranu uz samu obalu pizzu ćete platiti 8 KM, porciju piletine sa prilozima 10 KM, mesne odreske 13-16 KM. Pivo je 2,50 km, a čaša kvalitetnog domaćeg vina 3 KM.

Ostala ponuda na razini europskih prijestolnica

Ako se vratimo u Varnu, najveći grad na bugarskoj obali, vidjet ćemo da je ponuda ravna onoj u europskim prijestolnicama.

Kafići i restorani urađeni su u modernom stilu, a možete birati između kafića sa portugalskim, španjolskim, talijanskim, turskim i ostalim stilovima i ponudama jelovnika. 

Sve kulture su zastupljene, tako da možete uživati u delicijama iz bilo koje zemlje svijeta.

Foto: Bljesak.info / Jedan od kafića u središtu Varne

I tu su cijene ''smiješne'' u poređenju s ostalima.

Primjerice, hotel ''Royal'', jedan od najelitnijih hotela u Varni, tijekom ljeta organizira tematske večer, a mi smo nazočili jednoj takvoj, konkretno, španjolskoj večeri.

Uz glazbu uživo iz Španjolske te ponudu koja se sastoji od jedne boce vina za dvije osobe, predjela, glavnog jela, deserta i kave (sve u španjolskom stilu) platit ćete 35 KM po osobi!

Foto: Bljesak.info / Fontana u središtu Varne

Ako pak odlučite večerati u turskom resotranu, te naručite cijeli slijed, od predjela do deserta, večera će Vas koštati 40 KM po osobi, uz ukjučeno jedno piće.

Također, cijena kave u cijelom gradu je pristupačna. Obična kava je 1,50 KM, bijela/cappuccino je 2,50 KM, dok ćete u poznatijim lancima, popust Starbucska, Costae ili Memento kavu platiti u prosjeku za 1 KM skuplje nego ranije navedene.

U Bugarskoj ćete naći sve prodajne lance koji postoje u Europi, popud Lidla, Kauflanda itd.

Odlična prilika za aktivan odmor

Pored kafića, restorana i plaža, možete uživati u aktivnom odmoru, pa tako možete posjetiti veliki broj zanimljivih lokaliteta, poput Botaničkog vrta Balchik, drugog najvećeg u Europi, koji je dom za 2.000 različitih biljnih vrsta.

Foto: Bljesak.info / Botanički vrt Balchik

Za one željen odmora u restortu tu su Zlatni Pijesci, jedno od naljepših odmorišta u Europi. 

Bugarska i Crno more idealni su za ljubitelje jedrenja.

Foto: Bljesak.info / Bugarska je idalna za ljubitelje jedrenja

Možete također posjetiti uvalu Bolata, jednu od naljepših pješčanih uvala Europe, kao i nacionalni rezervat Cape Kaliakra, jedan od najljepših morskih svjetionika na Crnom moru.

Također, Bugarska je idalna za sve one koji uživaju u biciklizmu, trčanju i ostalim sportovima na otvorenom.

Kako doći do obale Crnog mora?

Jedna opcija je automobilom, preko Srbije, koja graniči za Bugarskom, za što je potrebno malo duže vremena.

Foto: Bljesak.info / Plaža u Varni

Druga opcija su letovi. Varna je, kao najveći grad na obali, povezana s većinom zračnih luka u Europi. Ako se malo potrudite, možete pronaći dva različita low-cost leta te stići na ovu obalu za stotinjak eura.

Putovanje i valuta

Bugarska je članica Europske unije tako da za sve one koji posjeduju dokumente EU nema nikakvih ograničenja. Također, za one koji posjeduju bh. putovnicu, Bugarska ne traži vizu.

Bugarska je članica EU, ali i dalje koristi svoju valutu, bugarski lev. Tu su stvari jednostavne - jedan lev = jedna KM. 

Foto: Bljesak.info / Plaža u Albeni

Vrijedi napomenuti kako u Bugarskoj možete svugdje platiti karticom, čak i na zelenoj tržnici u centru grada.

Testovi na covid

Svi oni koji su se cijepili ne trbaju test za ulazak u Bugarsku. Oni koji nisu, trebaju prilikom ulaska u državu prezentirati ili PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati.

Za djecu mlađu od 12 godina test nije potreban.

Foto: Bljesak.info / Palača rumunjske kraljice Marije u Balchiku
Kopirati
Drag cursor here to close