Sportsko rivalstvo na filmu

Borg/McEnroe: Kako se odvijala jedna od najvećih teniskih drama

Borg i McEnroe su 1980. godine odigrali finale Wimbledona, a ovaj je sportski događaj ostao upisan u povijest kao jedan od onih koji su obilježili sport uopće.
Lifestyle / Zabava | 13. 10. 2017. u 08:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od onih sportskih rivaliteta koji završe kao filmska priča je primjerice onaj između Nikija Laudi i Jamesa Hunta ("Rush", 2013., redatelj Ron Howard), ali i ovaj o kojem se trenutačno govori - "Borg/McEnroe".

Velike legende tenisa Björn Borg i John McEnroe, uz dakako Jimmyja Connorsa, u tolikoj su mjeri obilježili povijest bijelog sporta da njihov imidž nije blijedio dolaskom novih asova kao što su bili Lendl, Becker, Sampras, Agassi, Federer, Nadal, Đoković...

Borg i McEnroe su 1980. godine odigrali finale Wimbledona, a ovaj je sportski događaj ostao upisan u povijest kao jedan od onih koji su obilježili sport uopće.

Hladni Šveđanin i prgavi, nervozni Amerikanac - led protiv vatre, naprosto. Redatelj Janus Metz u središte svog filma stavlja nezaboravni dvoboj između Borga, četverostrukog pobjednika Wimbledona, i debitanta, 21-godišnjeg McEnroa. Bio je to jedan nezaboravni, upravo karizmatični psihološki okršaj dvojice vrhunski nadarenih igrača.

Danski redatelj je već pri izboru uloga imao puni pogodak, zbog sličnosti glumaca i stvarnih likova koje glume. Shia LaBeouf je upravo stvoren da galami na suca i publiku, a nevjerojatna je i fizička sličnost s McEnroeom.
John McEnroe je na ''svetoj travi'' lomio rekete, napucavao lopte u pravcu skupljača, obraćao se sucu pogrdnim riječima, a njegova uzrečica „You cannot be serious“ ušla je u legendu i kasnije u reklamne spotove. „New York Times“ je o njemu pisao kako je najgori reprezentant Amerikanaca još od Al Caponea.

Čista suprotnost je pak tri godine stariji Borg. Na teniskom terenu ne pokazuje osjećaje. Njegov odnos prema igri svodio se na prosto pravilo - samo se koncentriraj na sljedeći potez. Glumac Sverrir Gudnarson, u ulozi Borga, pored Shie LaBeoufa uistinu djeluje kao teniski robot operiran od emocija. Ali, to je u stvarnosti njihovih života, Borga i McEnroa, bilo zapravo prilično slično - skriveni temperament na terenu, itekako je bjesnio i u Šveđaninu. Tek pod utjecajem pravog trenera (igra ga Stellan Skarsgard), uspijeva svoj unutarnji bijes pretvoriti u strast igre.

Vrhunski profesionalac iz Stockholma, stalno opterećen strahom od neuspjeha u svojoj mladosti i teniskoj karijeri, u petome finalu Wimbledona za redom zamalo nije sagorio i ispustio pehar iz ruku. No, ipak je uspio svladati McEnroea u pet setova (1:6, 7:5, 6:3, 6:7 i 8:6). Bio je to njegov peti i zadnji trijumf, jer već je sljedeće godine Wimbledon po prvi put osvojio John McEnroe, pobijedivši svog velikog rivala u četiri seta.

Borg i McEnroe u međusobnim susretima za vrijeme karijera odigrali su 14 mečeva, a svaki je zabilježio po sedam pobjeda, što se idealno uklapa u sliku o dvojici nezaboravnih tenisača. Borg je 1983., na iznenađenje čitave sportske javnosti, objavio kraj svoje karijere, u 26-godini života.

"Kad izgubiš velikog protivnika, ujedno si izgubio dio sebe. Nakon nekoliko revijalnih mečeva, utvrdili smo kako smo usko povezani", kazao je kasnije McEnroe o svome prijateljstvu s Borgom.

Što se tiče filma o njima, McEnroeu se nije posebno dopao, a obojica kažu kako im je žao da ih se nije uključilo u samo stvaranje tog filma. No, redatelj je vjerojatno želio ispričati svoju umjetničku verziju legendarnog rivalstva dvojice slavnih tenisača, a McEnroeovo „You cannot be serious . . .“ sve skupa će još jednom iskreno nasmijati.

Kopirati
Drag cursor here to close