King Bong

Bong Joon-Ho: Čovjek koji je pokorio Hollywood

"Genijalna odluka 8600 članova Akademije da odaberu 'Parazite' za najbolji film pokazuje da Hollywood želi zagrliti svijet - i cijeni svakog sjajnog umjetnika", izjavio je Arthur Cohn, filmska legenda, producent s čak šest Oscara.
Lifestyle / Zabava | 13. 02. 2020. u 08:51 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Evan Agostini / AP Photo / dpa / Južnokorejski redatej Bong Joon-Ho

Južnokorejski redatej Bong Joon-Ho je svjetski je poznat postao nakon dodjele Oscara za njegov film "Paraziti". Sve ono što se o njemu dotad pisalo, kao i nagrade koje je ranije osvajao, ipak su od puno marginalnijeg značaja u odnosu na najslavniju svjetsku filmsku nagradu.

Rođen je 1969. u gradu Daegu u Južnoj Koreji, a odrastao je u intelektualnoj obitelji. Jedan od djedova bio mu je uvaženi pisac, znamenit i po tome što je 1950. prebjegao u Sjevernu Koreju!? Potječe dakle iz istoga grada odakle i slavni korejski brend Samsung.

Završio je sociologiju na južnokorejskom Yonsei Sveučilištu, dvije godine služio u vojsci, a zatim je, po povratku, na fakultetu osnovao filmski klub "Yellow Door" koji je, mogli bismo reći, označio početak njegove karijere filmaša.

Nakon sociologije, upisao je korejsku filmsku akademiju, gdje je počeo stvarati još više, a već 1990-ih, jedan je njegov film, "Memory Within the Frame and Incoherence" prikazan na filmskom festivalu u Vancouveru te brojnim lokalnim filmskim festivalima.

Valja spomenuti i kako je, negdje između izgradnje hvalevrijedne karijere i postizanja svjetskog uspjeha, Bong Joon-ho oženio današnju suprugu Jung Sun-young te zajedno imaju sina Hyomina Bonga koji je također odlučio krenuti očevim, filmskim stopama te iza sebe ima već nekoliko uspješno odrađenih manjih projekata.

Foto: picture alliance / dpa / Korejac je bio izvan sebe u trenutku dodjele Oscara

Prvi film - bez odjeka

Kao redatelj, Bong je debitirao 2000. s crnom komedijom "Psi koji laju ne grizu" koja je prošla nezapaženo.

Dakako, prije "Parazita" Bong Joon-Ho je iza sebe već imao nekoliko više nego uspješnih projekata. Sada već davne 2006. godine stvorio je film "The Host" ("Domaćin"), a nekoliko godina kasnije i film "Snowpiercer" kojima se probio na sam vrh južnokorejske filmske scene.

Internacionalni uspjeh Bong Joon-ho okusio je pak još 2017. godine svojim filmom "Okja" koji je tada osvojio brojna priznanja, a u kojem se, između ostalih, pojavljuju i holivudske zvijezde kao što su Tilda Swinton i Jake Gyllenhaal.

Filmom "Okja" ispričao je divnu priču o djevojčici koja se bori protiv multinacionalnih kompanija kako bi spasila svog najboljeg prijatelja Okju, zvijer koja je s njom provela cijeli život. I taj je film, politički i socijalno prenio poruku koju je, u prenesenom značenju, svojim filmovima Bong Joon-ho oduvijek htio, pa i nastavio širiti.

Video: MEMORIES OF MURDER (2003) | Full Movie Trailer in Full HD

Otkrio masovnog silovatelja

Bong Joon-ho je prije desetak je godina snimio film o ubojstvima u južnokorejskom gradu Hwaseongu.

Deset žena silovano je i ubijeno u razdoblju od 1986. do 1991. godine, a 2003. godine Bong Joon-ho odlučio je snimiti film "Memories of Murder". Prikupio je tada podatke koje mu je ustupila policija, novinari te prijatelji i obitelj žrtava, kako je objasnio, no falio mu je taj jedan mali komadić, htio je znati kako ubojica zapravo izgleda.

Nešto prije premijere filma "Parazit" do njega je došla vijest kako se desetak godina nakon objavljivanja njegovog filma, u jednoj južnokorejskoj policijskoj postaji pojavio čovjek koji je priznao silovanja i ubojstva. Tada je, kako je izjavio u jednom intervjuu, njegova misija napokon bila ispunjena.

Nakon uspjeha s "Okjom" i sjajnih vijesti iz domovine, Bong Joon-ho, čini se, u potpunosti se opustio pa krenuo u osvajanje svijeta filmom "Parazit". Ostvarenje je to s elementima crne komedije, drame i krimića, kojeg su ubrzo po prikazivanju na nekim od najvećih filmskih festivala u svijetu, publika i struka proglasili najboljim filmom desetljeća.

Foto: Agency People Image / Redatelj i ekipa filma "Paraziti"

Ostavio kultne redatelje u sjeni

Ostat će zauvijek zapisano da je Bong Joon-ho postigao ono što nije uspjelo Renoiru, Bergmanu ni Felliniju, što prošle godina nije uspjelo Alfonsu Cuaronu i njegovoj "Romi". Bong Joon-ho postao je prvi autor filma koji nije rađen na engleskom jeziku koji je osvojio Oscara za najbolji film. Također, postao je prvi redatelj filma na stranom jeziku koji je osvojio Oscara za najbolju režiju.

Treba doduše radi poznavatelja filma spomenuti kako je francuski film "Umjetnik" Michela Hazanaviciusa osvojio je 2011. Oscara za najbolji film i režiju - ali bio je to nijemi film, tako da tehnički nije bio ni na jednom, pa ni na stranom jeziku.

Stoga je "Parazit" Bong Joon-hoa definitivno prvi film koji nije na engleskom koji je osvojio nagradu Akademije u dvije najvažnije kategorije.

Video: Parasite [Official Trailer] – In Theaters October 11, 2019

Osim toga, "Parazit" je postao drugi film u povijesti koji je objedinio dvije najpopularnije svjetske nagrade - Oscara i Zlatnu palmu u Cannesu. Prvi i dosad jedini je bio "Marty" Delberta Manna 1950. godine.

"Genijalna odluka 8600 članova Akademije da odaberu 'Parazite' za najbolji film pokazuje da Hollywood želi zagrliti svijet - i cijeni svakog sjajnog umjetnika", izjavio je Arthur Cohn, filmska legenda, producent s čak šest Oscara.

New York Times je ovog sjajnog Korejca usporedio s Hitchcockom i Spielbergom. Od njegovih budućih filmova realno je očekivati da potvrde sve komplimente i hvalospjeve koje je dobio proteklih dana.

Foto: Screenshot /Paraziti / Scena iz filma "Paraziti" - vječita potraga za WiFi signalom

 

Kopirati
Drag cursor here to close