Pogledajte recepte

Blagdanska trpeza kod Tee Bošković sa Sarah Rasnek

Imamo tu čast da provirimo u dom Tee Bošković te da vidimo tko se nalazi za njezinom blagdanskom trpezom.
Lifestyle / Zabava | 21. 12. 2017. u 13:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Blagdansko raspoloženje nas prati tijekom čitavog prosinca, što je idealna prilika za sumiranje cjelogodišnjeg poslovnog uspjeha, ali naravno i za prisna i intimna druženja unutar topline svoga doma s prijateljima i bližnjima.

Imamo tu čast da provirimo u dom Tee Bošković te da vidimo tko se nalazi za njezinom blagdanskom trpezom.

Mlada i talentirana Sarah Rasnek, koja je velika ljubiteljica gastronomije i kulinarstva te uživa u pripremanju spomenutog, pokazala je umijeće pripremanja tradicionalne blagdanske kuhinje koju je prezentirala svojim prijateljima u divnom, novogodišnjem ambijentu Teinog doma. Strast prema kulinarstvu, potaknula je Sarah na usavršavanje kulinarskih sposobnosti i prezentiranja javnosti. Na pitanje gdje i kako je naučila kuhati, Sarah odgovara da veći dio pripisuje strasti  i osjećaju  i unošenjem sebe u nešto što voliš. Raskošan blagdanski meni koji je Sarah sama osmislila i pripremila za svoje prijatelje, sastoji se od pet slijedova.

Večer je započela uz zdravicu domaćim likerom od jaja koji je bio pripremljen netom prije dolaska uzvanika, taman dovoljno da se rashladi te da užitak bude potpun! Kako napraviti domaći liker od jaja?

Sve što vam je potrebno za spavlhjanje ovog ukusnog likera jest 10 domaćih jaja od kojih izdvojite žumanjke, 1 litra mlijeka, 300 g šečera, 250 ml ruma, 400 g slatkog vrhnja, 4-5 klinčića, 1 čajna žličica cimeta, 2 žlice ekstrakta vanilije te pola čajne žličice muškatnog oraščića.

Priprema:
1. Pomiješajte mlijeko, klinčiće i cimet te smjesu ugrijte na najlaganijoj vatri oko 5 minuta
2. U odvojenoj zdjeli dobro istucite žumanjke i šečer, dok ne dobijete pjenastu smjesu pa polako dodavajte toplo mlijeko uz neprestano mješanje pjenjačom ili kuhačom
3. Prebacite smjesu u lonac i kuhajte na umjerenoj temperaturi oko 3 minute dok se smjesa ne zgusne. Imajte na umu da napitak ne smije zavriti.
4. Procijedite napitak od klinčia i pustite da se ohladi.
5. U ohlađenu smjesu dodajte slatko vrhnje, ekstrakt od vanilije, muškatni oraščić te rum
6. Dobro ohladite prije posluživanja. Ovako pripremljen liker možete držati u hladnjaku oko desetak dana.

  / Hladno predjelo

Hladno predjelo koje je prezentirala svojim prijateljima jesu kanapei s paštetom od teleće jetre i buta te goveđim pršutom i suhim šljivama.

Za ovo jelo potrebne su vam slijedće namirnice : 2 komada teleće jetre, teleći but ( komad veličine dlana) , 2 češnja češnjaka, 1 crni luk, sol, papar, mala žličica senfa, malo jušnog temeljca, žlica konjaka, jedna čajna žličica meda, džem od šljiva te tost

Priprema:
1. Nasjeckani crni luk prodinstajte na zagrijanom ulju dok ne postane staklast te mu zatim dodajte nasjeckani bijeli luk
2. Nakon što se luk prodinstao, dodajte luku nasjeckan but , poklopite i dinstajte oko 20 min
3. Sada dodajte teleću jetru nasjeckanu na kockice
4. Sve začinite sa soli , paprom, žlicom senfa. Promiješajte i dinstajte par minuta te nakon toga podlijevajte temljecem od juhe.
5. Dinstajte na laganoj vatri još 30 min.
6. Kada tekućina ispari, dodajte žlicu konjaka te još malo prodinstajte
7. Maknite s vatre te ohlađenu smjesu obradite u multipraktiku te gotovoj smjesi dodajte žlicu meda.

Posluživanje : Pašteta jest hladno predjelo te je možete poslužiti na tostiranom kruhu. Smjesu možete čuvati na hladnom i do 5 dana.

  / Juha od bundeve

Za toplo predjelo bila je poslužena gusta juha od bundeve ( Butternut squash ) i poriluka s cimetom. Od namirnica su vam potrebne jedna veća slatka tikva,poriluk, žlica meda, maslinovo ulje, sol, papar, glavica crnog luka, 2 češnja češnjaka, pola žličice muškatnog oraščića, povrtni temeljac, žličica cimeta te malo maslaca.

Priprema:
1. Bundevicu prepolovite i očistite sjemenke, polovice stavite na pleh za pečenje tako da je sredina okrenuta prema gore, nauljite, posolite i popaprite po ukusu te stavite u ugrijanu pećnicu na 180 cca 30 min te na 200 još 10 min
2. Na tavi prodinstajte crni luk, bijeli luk te nasjeckani poriluk
3. Kada se bundevica ispeče, žlicom izvadite u posebnu posudu, dodajte i prodinstani poriluk
4. U multipraktiku izmiksajte smjesu i dodajte temeljac, muškatni oraščić, med, cimet, te maslac te još jednom izmiksajte sastojke.
5. Juhu poslužite toplu uz brusketice.

  / Teleći file u orasima na pireu od batata 

Za glavno jelo, Sarah je pripremila teleći file u orasima na pireu od batata te kao prilog flambirane kruške viljamovke.

Namirnice koje su vam potrebne za glavno jelo su 2 x teleći "mišići" tj, teleći file ( onaj uz kotlet ) , mljeveni orasi, maslac, sol, papar, 2 slatka krompira ( batat ) , 8 kruški viljamovki, 3 cl kruškovca, 30 g šećera, 20g maslaca, 3cl ruma.

Priprema:
1. Teleće "mišiće" usolite i popaprite te kratko prepržite sa svih strana na zagrijanoj tavi. Nakon što ste prepržili teletinu, na istu tavu rastopite maslac te dodajte mljevene orahe. Dodajte sol i papar po ukusu te prepžite orahe na maslacu da nastane pesto kojim ćete obložiti teletinu te je staviti u vatrostalnu posudu, prekriti aluminijskom folijom te peći na ugrijanoj pečnici na 180C oko 30 min. Uklonite foliju te pecite još 10-15 min na 200C.
2. Batat ogulite i nasjeckajte na kockice da se brže skuha. Kada se skuha procijedite, dodajte sol i papar, malo maslaca te ručno obradite smjesu.
3. Kruške pažljivo ogulite da se ne oštete te da zadrže oblik, prepolovite i očistite sjemenke u sredini. Kruške ćete kratko blanširati ( kratko prokuhati , tek toliko da namirnica omekša ) u vodi kojoj ste dodali šećer. vanilin šećer te limun da kruške ne potamne.
4. Zagrijte tavu, dodajte šećer koji ćete neprestano mješati dok se ne rastopi. Zatim dodajte maslac i mješajte dok ne dobije zlatno žutu boju. Dodajte sok od krušaka i kruškovac.
5. Kada se sve sjedini dodajte blanširane polovice krušaka
6. Tijekom pirjanja kruške lagano nabadajte vilicom da puste sok iz sebe i da još malo omekšaju.
7. Kada se umak reducira ( ispari ) nagnite tavu tako da vrh tave bude na plamenu plina. Kad se dovoljno zagrije prespite alkoholom u smjeru kazaljke na satu da se uhvati plamen. Kada se zapali, podignite tavu sa štednjaka i lagano mrdajte tavu tako da alkohol goreći ispari.

  / Sarah Rasnek  je velika ljubiteljica gastronomije i kulinarstva

Večer je zakružio diskretan desert Francuski tart od jabuka, te vam je za pripremu potrebno:

Tijesto: 120 g omekšalog maslaca, 2 žlice šećera, 1 žumanjak, 1 žlica slatkog vrhnja, 250 g brašna te prstohvat soli Kompot od jabuka : 3 jabuke, 60 ml soka od jabuke, 60 ml vode, 50 g šećera, 2 žličice cimeta Ukrašavanje: 3-4 jabuke, 2 žlice marmelade od marelice, 30 ml soka od limuna ili naranče te 4g šećera

Priprema:
1. Sve sastojke za tijesto umješati te napraviti glatko tijesto koje ostavimo u hladnjaku min sat vremena da "odmori"
2. Jabuke ogulimo i nasjeckamo te u posudu dodamo vodu, sok, šećer i cimet. Sve kuhamo na srednje jakoj vatri. Nakon 5 min vilicom izgnječite jabuke. Sklonite s vatre te ostavite da se kompot ohladi.
3. Tijesto izvaljate prema limu za krostatu te na tijesto izlijete kompot od jabuka
4. Ostale jabuke za ukrašavanje ogulite, isječete na 4 dijela tako da možete komade rezati u listiće. Listiće jabuka krenete slagati u krug i tako sve do sredine.
5. Nakon što završite s ukrašavanjem, pospite odozgo sa šećerom i stavite u prethodno zagrijanu pečnicu na 180 stupnjeva cca 20 min.
6. Kad izvadite tart iz pećnice, lagano ga premažite s marmeladom od marelice u koju ste dodali malo soka od limuna ili naranče.

Ukus ne bi bio potpun bez domaćeg kruha u kalupu. Za ovaj tradicionalni domaći kruh potrebno vam je 1 kg brašna, malo tople vode, pola kocke svježeg kvasca ( ili vrećica suhog kvasca digo )

Priprema: 1. Sastojke umjesiti te ostaviti jedan sat na toplom da smjesa nakvasa, 2. Nakvasanu smjesu staviti u kalup te ostaviti kratko na toplom da dodatno nakvasa 3. Peći na 180 stupnjeva oko 45 minuta.

Uz glavno jelo poslužen je Plavac EdivO, vrhunsko vino 2012.g.

Kopirati
Drag cursor here to close