Javni život

Bivši kralj odlazi

U pismu sinu, kralju Felipeu VI, 81-godišnji bivši monarh priopćio je da od 2. lipnja neće biti u stanju da obavlja čak ni ceremonijalne dužnosti.
Lifestyle / Zabava | 28. 05. 2019. u 10:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši španjolski kralj Juan Carlos objavio je da će se povući iz javnog života u predstojeću nedjelju, pet godina nakon povlačenja s trona. 

U pismu sinu, kralju Felipeu VI, 81-godišnji bivši monarh priopćio je da od 2. lipnja neće biti u stanju da obavlja čak ni ceremonijalne dužnosti. 

''Mislim da je došlo vrijeme da otvorim novu stranicu u životu i da se potpuno povučem iz javnog života'', piše bivši kralj, dodajući da je razmišljao o tom koraku od svog 80. rođendana u prošloj godini. 

Juan Carlos proveo je skoro četiri decenije na tronu, između studenog 1975. i lipnja 2014. 

Rođen u Rimu 5. siječnja 1938., Juan Carlos je sin Don Juana od Bourbona i Battenberga, i bio je naslijednik na tron u dinastiji Bourbon koja je svrgnuta u 1931. 

Kada je bivši španjolski diktator Franco odlučio da se monarhija obnovi nakon njegove smrti, on je izabrao Juana Carlosa kao naslijednika na tronu, a tada desetogodišnji dječak vratio se u domovinu koju nije poznavao. 

Smatran marionetom diktatora, Juan Carlos je obrazovan u vojnim koledžima i na sveučilištuu Madridu pod Francovim nadzorom. Njegova krunidba obavljena je 1975. uz ravnodušan prijem u javnosti. 

Juan Carlos osvojio je, međutim, srca Španjolaca pomaganjem demokratskim vrijednostima i pružajući podršku demokratskim premijerima, te osujetivši pokušaj puča 1981. godine. 

''Svakoga dana moraš zavrijediti svoju krunu'', poručio je on svom nasljedniku Felipeu, u izjavi koja je postala slavna u globalnim okvirima. 

Juan Carlos zadržao je počasnu titulu "rey" (kralj) i nakon umirovljenja, prenosi dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close