FC Bayern goes to America

Bavarci u Americi: Malo posipanja pepelom, malo fešte...

FC Bayern je na američkoj turneji odao počast žrtvama nacističkog režima Adolfa Hitlera, otvaranjem izložbe "Poštovani - Progonjeni - Zaboravljeni" u Muzeju holokausta u Los Angelesu.
Lifestyle / Zabava | 18. 07. 2019. u 12:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Karl-Heinz Rummenigge i Joshua Kaufmanu Muzeju holokausta

Veliki klubovi kao što je Bayern iz Münchena nemaju samo zanimljivu sadašnjost, nego je i njihova prošlost obilježena nezaboravnim ljudima i događajima.

Rukovodstvo FC Bayerna je na američkoj turneji odalo počast žrtvama nacističkog režima Adolfa Hitlera, otvaranjem izložbe "Poštovani - Progonjeni - Zaboravljeni" u Muzeju holokausta u Los Angelesu.

Karl-Heinz Rummenigge (63) i delegacija Bayerna (Lothar Matthäus i Giovane Elber) otvorili su ovu izložbu u čast svojega bivšeg predsjednika Kurta Landauera, ali i svih drugih žrtava nacizma.

Bild piše kako je stvarni junak američke turneje Joshua Kaufman (92), njemački Židov koji je preživio nacističke logore.

Kao poseban gost Bayerna, Kaufman je održao zaista fascinantan govor na otvaranju ove izložbe, podsjećajući na strašno zlo nacizma, ali izražavajući i nadu da se ono nikad neće ponoviti.

"Ja ne mrzim! Tu je jedna nova generacija. Ali, mi nikad ne smijemo zaboraviti i moramo učiniti sve da se nikad više ne ponovi", kazao je Joshua Kaufman, koji je bio zatočenik zloglasnog logora Dachau.

Otvaranjem ove izložbe, FC Bayern je nedvosmisleno ukazao kako je antisemitizam nova opasnost protiv koje se treba boriti.

Foto: Twitter/ Lothar Matthäus / Domaćin večere bio je Arnold Schwarzenegger

Iste večeri, delegacija Bayerna ugošćena je u kući Arnolda Schwarzeneggera (71), glumca kojeg će se filmska publika uvijek sjećati po ulogama u Terminatoru.

Među 40 probranih gostiju bili su i njegovi kolege Sylvester Stallone (73) i Dolph Lundgren (61).

Kako bi sve bilo na vrhunskoj razini, Schwarzenegger je pozvao svog bliskog prijatelja, kultnog njemačkog kuhara Alfonsa Schuhbecka (70) da doleti iz Münchena i pripremi nezaboravnu večeru za goste.

Serviran je tradicionalni austrijski Kaiserschmarrn (Kajzeršmarn ili ponegdje  carski drobljenac - za jezične čistunce), a večer(a) je nadmašila sva očekivanja.

Foto: FC Bayern / Spomenik Kurtu Landaueru ispred treninig centra Bayerna u Säbener Straße (na slici Uri Siegel, nećak Kurta Landauera i Bayernov predsjednik Uli Hoeneß)

Kurt Landauer, Židov koji je podigao Bayern

Kurt Landauer (Planegg 1884. -  München 1961.) bio je njemački trgovac i nogometni dužnosnik.

Predsjednik FC Bayern Münchena bio je u tri navrata (od 1913. do 1914., potom od 1919. do 1933. i od 1947. do 1951. godine). Posthumno je 2013. izabran za počasnog predsjednika bavarskog velikana.

Rođen je u predgrađu Münchena kao treće dijete židovskog trgovca Otta Landauera, a u Prvom svjetskom ratu borio se u njemačkoj vojsci, zbog čega je i odlikovan Željeznim križem.

Nakon rata aktivirao se na sportskom planu, a od 1919. godine je FC Bayern München pod njegovim rukovodstvom bilježio zavidne uspjehe. Tako su 1932. godine po prvi put postali njemački prvaci, pobijedivši u finalnoj utakmici, odigranoj u Nürnbergu, Eintracht Frankfurt s 2:0.

Usporedno se bavio trgovinom ženskom odjećom, koju je pokrenuo njegov otac, ali na tom planu nije imao uspjeha, jer je tvrtka bankrotirala.

Zbog svog židovskog porijekla izgubio je 1933. godine poziciju predsjednika Bayerna, samo godinu dana nakon osvajanja naslova prvaka Njemačke. Ujedno je ostao i bez posla u listu "Münchner Neuesten Nachrichten", gdje je vodio oglasni odjel.

Godine 1938., nakon noći Pogroma, četiri je tjedna bio zatočen u logoru Dachau, odakle je ipak pušten, da bi 1939. prebjegao u Švicarsku. Nažalost, četvoro njegove braće i sestara nije preživjelo nacistički režim u Njemačkoj.

Kurt Landauer se u München vratio 1947. godine i još jednom je izabran za predsjednika Bayerna. Zahvaljujući njegovu angažmanu, klub je obnovljen, a iz tog vremena potječe i legendarno mjesto za treninge -  Säbener Straße.

Kratko prije njegova odlaska s pozicije predsjednika kluba, FC Bayern je 1950. godine obilježio i 50-tu godišnjicu osnivanja. Njegova smjena s mjesta predsjednika kluba bila je zapravo zavjera, ali su u godinama koje su slijedile ljudi iz Bayerna učinili sve da mu se ukaže najveća moguća počast, što je rezultiralo imenovanjem za počasnog predsjednika.

Umro je 1961. godine i sahranjen na Novom izraelitskom groblju u  Münchenu.

Kopirati
Drag cursor here to close