Paraf

Snimili pjesmu nakon 33 godine, pa se odlučili za turneju

Album 'Zastave' koji predstavlja njihovu treću fazu djelovanja, donosi najkompleksniji i najambiciozniji diskografski korak 'Parafa'.
Lifestyle / Zabava | 22. 11. 2019. u 15:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bend 'Paraf' kreće na veliku regionalnu koncertnu turneju koja započinje 13. prosinca u Novom Sadu, u Firchie Think Tank studiju, a nastavlja se 14. prosinca u beogradskom Domu omladine. Na turneji će promovirati album CD box-set 'Sabrana djela 1976.-1987.' koji uključuje sve njihove albume i singlove, kao i dosad neobjavljeni live album te vinil 'Zastave', nedavno reizdan kao specijalno izdanje povodom 35. obljetnice originalne objave.

Turneja se nastavlja u veljači sljedeće godine nastupima u Ljubljani, Zagrebu i Rijeci.

Kombinirana postava 'Parafa', s Vim Colom i Valterom Kocijančićem kao vokalima, članovima obje izvorne postave te glazbenicima koji su već nastupali u koncertnim postavama benda spremna je za povratak na pozornice. Njihov se žar nije nikada ugasio, a sada se opet rasplamsao i legendarni je band spreman za nove nastupe po regiji.

Video: Paraf - Zastave

Koncerti u Novom Sadu i Beogradu bit će prilika za sve ljubitelje punka, post-punka i novog vala da uživaju u energičnim, pravim rockerskim izvedbama legendarnih pjesama među kojima su 'Narodna pjesma', 'Moj život je novi val', 'Živjela Jugoslavija', 'Javna kupatila', 'Zastave' te novi singl 'Bez lica' koji je band snimio nakon 33⅓ godine.

"Drago mi je da se nakon toliko desetljeća opet vraćamo u Novi Sad i Beograd! Veselimo se nastupu pred publikom koja nas zna od samih početaka, koja je zajedno s nama stasala. A veseli nas u publici vidjeti i mlađe generacije, klince koji se nisu ni rodili kad smo počinjali, a ipak nas slušaju danas", kaže Valter Kocijančić.

'Paraf' je ključno utjecao na glazbena zbivanja nekadašnje države. Bili su među prvim punk pojavama izvan Velike Britanije, a uz ljubljanske 'Pankrte', u korak su slijedili globalni glazbeni prevrat koga su iz Britanije vodili 'Sex Pistols', 'The Clash', 'The Damned' i drugi.

Bili su ključna pojava punk i novovalne eksplozije uz čije je djelovanje nastala bogata scena; nadovezali su se fotografi, dizajneri, modni kreatori, novinari, strip crtači, ogroman broj novih glazbenih sastava. Druga postava banda trasirala je post punk standarde i realizirala izvanserijski album 'Zastave' 1984. godine, navodi se iz Dallas recordsa.

Video: Paraf - Bez lica

Album 'Zastave' koji predstavlja njihovu treću fazu djelovanja, donosi najkompleksniji i najambiciozniji diskografski korak 'Parafa'. 'Zastave' su zaboravljeno remek-djelo hrvatske i jugoslavenske rock glazbe, vizionarski proplamsaj i svojevrsno proročanstvo svega zla koje se počelo događati na Balkanu tek koju godinu nakon što su 'Parafi' prestali s radom.

Zbog svoje dosljedne umjetničke centriranosti, besprijekorne glazbeno-tekstualne egzekucije zadanoga smjera i zbog svoje autentične oporbe okovima društvene zbilje, 'Zastave' su jedan od vrhunaca jugoslavenskog rocka.

Kopirati
Drag cursor here to close