Razgovor

Simcich iz Turista za Bljesak: Dugoročan smo bend

Kao i njihovi negdašnji imenjaci koji su nastali i nestali prije četrdesetak godina – 'The Tourists' (iz kojih su nikli Eurythmics!), riječki 'Turisti' stvaraju inspirativnu glazbu
Lifestyle / Zabava | 10. 10. 2019. u 07:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Riječki bend 'Turisti' su izdali novi album naziva 'Revolución'. Prokletstvo drugog albuma poznata je diskografska pogibelj u koju su mnogobrojni izvođači pristigli nakon vrsnoga prvijenca. Mnogi su zapeli na toj stepenici uglavnom pokušavajući nadmašiti tehnološke domete nastupnog albuma stavljajući sadržaj u drugi plan.

Danas je to anakrona zamka zato jer sam format albuma sve više služi kao kolekcija singlova, a ne kao jedinstveni umjetnički iskaz; druga je funkcija današnjih albuma da budu svojevrstan izlog onoga što izvođač pruža na pozornici.

Drugi album 'Turista' 'Revolución' funkcionira na obje razine: riječ je o rasnome pop-rock bendu koji čine prekaljeni profesionalci s participacijom na više od stotinu albuma različitih izvođača u varijabilnim ulogama tako da su im dobro poznata pravila igre prilikom transformacije iz debitanta u ostvarivača očekivanja.

Foto: Blagoja Pešić / Omot albuma

Bend čine Iva Močibob (vokal), Bobo Grujičić (bubnjevi), Sergej Hofman (bas) i Vava Simcich (gitara). Upravo smo sa Simcichem napravili kratki razgovor, te i vi možete ponešto saznati o ovome bendu.

Turisti su bend koji se spontano okupio, nastaju li i pjesme benda spontano?

"Gotovo bih se usudio reći da jest tako. Uglavnom gledam oko sebe i zapažam stvari koje mi se hoće. Ponekad su one općeg sadržaja, ali najčešće su iz osobnog kozmosa, ali ponekad i iz perspektive voajera".

Kritika za sada pozitivnom ocjenom prati vaš rad, kako biste vi ocijenili kritiku (kritičare) - jesu li njihove ocjene realne ili ne?

"Prije bih rekao da je kritika ljubazno oprezna prema nama. Što se tiče vice versa, svaki ogled mi je važan i ne odnosim se prema njima kao da su višak, dapače, poneki me itekako ponuka na promišljanje o smjeru u kojem se krećemo kao bend i možemo li popraviti nešto u samom procesu, kako autorski tako i izvođački. Za puno kritičara bih se usudio reći da su realni i objektivni.

Foto: Blagoja Pešić / Bend Turisti

Naravno, kako sam dugo u ovom poslu, katkad se ta granica kritičar-glazbenik pretvara u prijateljski ton pa se u nekim tekstovima da naslutiti i nešto subjektivnog tona. Mala smo zemlja pa se poznanstva, htio ne htio, produbljuju kroz druženja i prigodne ćakule, tako da se izvođači gledaju i kroz tu ljudsku prizmu".

Jesu li Turisti samo turistički projekt ili je ipak nešto na duge staze?

"Što se mene tiče to je dugoročni bend! Kad bi bilo i nešto talenta kao što imam upornosti tko zna gdje bi mi bio kraj! Možda na samom rubu ravne zemljine plohe", kaže Simcich za Bljesak.info.

Imaju li Turisti u planu 'turističku' turneju po HR i BiH, postoji li zanimanje publike, odnosno benda za takvo nešto?

"Turneja je, naravno, simboličkog tipa pa se odazivamo tamo kamo nas i pozovu. U smislu kontinuiranog povezivanja nastupa tu kod svih postoji problem, ne samo kod 'Turista'. Publika je zasad još uvijek rezervirana, nalazimo je teško, možda se stvari otvore nakon drugog albuma koji je puno usmjereniji za razliku od debija koji je bio tranzicijskog zvuka koji se naslanjao i na snažno obojene pop melodije.

Foto: Blagoja Pešić / Omot albuma

'Revolucion' je rokenrol ploča, dakle, anakrona i ne-trendi, ali to je najbolje što znamo raditi. Stoga se i nadamo probijanju ne samo lokalnih nego i nacionalnih granica".

Postoji li neka univerzalna poruka publici kroz vaše pjesme, odnosno kroz nazive albuma?

"Što se tiče prvog albuma 'Human_esque' inzistirali smo na segmentu ljudskosti i ljubavi, onoga što nas čini ljudima kakvi jesmo. 'Revolucion' ima u sebi dozu revolta, pobune i otpora protiv mržnje kao sve češćeg načina komuniciranja. Ne slažemo se s tim modernim stilom postojanja, postavljanjem ikakvih linija mržnje prema drugima ili drugačijima. Dakle, ne baš bitno drugačiji koncept od prethodnog albuma, zar ne? Pripišimo to manjku autorske mašte", zaključio je Simcich u kratkom razgovoru za Bljesak.info.

Video: Turisti - Javna kupatila

Kao i njihovi negdašnji imenjaci koji su nastali i nestali prije četrdesetak godina – 'The Tourists' (iz kojih su nikli Eurythmics!), riječki 'Turisti' stvaraju inspirativnu glazbu koja automatski navodi na repetitivno slušanje linijskim ili random redoslijedom. Njihovo glazbeno putovanje, srećom, nije kružno, svaka nova skladba otkriva nove kvalitativne autorske i izvođačke domete ovoga osobitog banda, navedeno je iz Dallas recordsa.

Kopirati
Drag cursor here to close