Tvorac himne

Mostarcima predstavljen Mehmet Akif Ersoy

Generalna konzulica Republike Turske u Mostaru Zerrin Kandemir ističe da je Mehmet Akif Ersoy turski nacionalni pjesnik, ali naglašava da on vuče korijene s Balkana.
Lifestyle / Zabava | 13. 03. 2018. u 15:08 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom obilježavanja 103. godišnjice jedne od najvećih bitaka u Prvom svjetskom ratu, bitke na turskom poluotoku Galipolje kod grada Čanakalea, danas je u Mostaru održana konferencija 'Naš nacionalni pjesnik Mehmet Akif Ersoy i Istiklal Marsi - Nacionalna himna' i izložba slika 'Bitka za Čanakale', navodi agencija Anadolija.

U organizaciji Generalnog konzulata Republike Turske u Mostaru i Instituta 'Yunus Emre' Mostar, u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta 'Džemal Bijedić', kroz izložbu fotografija i konferenciju su podsjetili na najznačajnije događaje koji su duboko urezani u povijest Republike Turske i posvjedočili o vezama s BiH.

Generalna konzulica Republike Turske u Mostaru Zerrin Kandemir ističe da je Mehmet Akif Ersoy turski nacionalni pjesnik, ali naglašava da on vuče korijene s Balkana.

"Bitno je to da je on osobno bio aktivni sudionik u narodno-oslobodilačkom ratu turskog naroda. Možda se u Bosni i Hercegovini ne zna dovoljno o Mehmetu Akifu Ersoyu, međutim, današnja konferencija i izložba su idealna prilika da se javnost pobliže upozna s ovim velikanom", kazala je konzulica Kandemir za Anadoliju.

Ona je rekla da je ovaj tjedan za Tursku veoma bitan u povijesnom smislu, jer je 23. ožujka godišnjica nacionalne himne, a 18. ožujka je Dan sjećanja na šehide i godišnjica pobjede na Čanakaleu.

Jedan od najistaknutijih heroja Turske borbe za neovisnost je Mehmet Akif Ersoy, koji je tekstom nacionalne himne na najbolji način opisao domoljublje i veliku želju naroda za neovisnost. O njegovom liku i djelu govorili su profesorica turskog jezika Alijana Husika i autor velikog broja djela iz perioda osmanskog carstva Sead Hasanagić koji je proveo brojna istraživanja o Turskoj.

Direktor Instituta 'Yunus Emre' u Mostaru Yunus Dilber ističe da je Bitka kod Čanakalea jedna od najznačajnijih borbi u kojoj su sudjelovali i ljudi iz Bosne i Hercegovine.

"Ono zbog čega je ova bitka, odnosno pobjeda na Čanakalama, veoma važna za narode Bosne i Hercegovine leži u činjenici da je otprilike 15.000 do 20.000 dobrovoljaca s područja Balkana sudjelovalo u bitki na Galipolju, time je veća naravno i za narode BiH", pojasnio je Dilber za Anadoliju.

Kopirati
Drag cursor here to close