Hrvatska

Bend snimio novu pjesmu nakon 33 godine

Pjesma 'Bez lica' ima prepoznatljiv sound druge postave 'Parafa', no produkcijski je prilagođena današnjim standardima.
Lifestyle / Zabava | 18. 11. 2019. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon nešto više od 33 godine, 'Paraf' ima novi singl! Skladbu 'Bez lica' snimila je obnovljena postava benda nastavivši na mjestu gdje su stali kad su realizirali posljednju studijsku snimku, skladbu 'Metalci' namijenjenu istoimenome dokumentarnom filmu.

U međuvremenu je 'Paraf' prestao s djelovanjem (1987.), no nikada se nije raspao. Originalna postava u devedesetima se okupila na festivalima 'Ri Rock' u Rijeci i 'Fiju briju' u Zagrebu, dok je kombinirana postava, s Vim Colom i Valterom Kocijančićem nastupila 2008. godine u oba grada na promociji box-seta neobjavljenih snimaka riječkih bendova 'Riječki novi val'. Sporadično, bend je nastupio još nekoliko puta u neformalnijim prigodama, održavajući vatru legende da tinja.

Velika tribina 'Proljeće s Parafima' održana je 22. ožujka 2018., na dan kad je prije 40 godina bend održao prvi nastup i to na istom mjestu – u prostorijama zajednice Talijana u Rijeci – Circolo. Pritom je ad-hoc oformljeni bend 'Perspektiva' s Valterom Kocijančićem izveo set pjesama iz inicijalnog razdoblja benda. 'Perspektiva' je nastupila još u nekoliko navrata, a objavila je i singl 'Goli otok', prvu studijsku verziju kultne pjesme 'Parafa' zaživjele u narodu uglavnom usmenom predajom.

Krajem prošle godine Dallas Records objavio je bogati CD box-set 'Sabrana djela 1976.-1987.' koji uključuje sva tri studijska albuma, dva singla, ali i neobjavljeni live album te mnogobrojne neobjavljene, demo i alternativne snimke, kao i zapise uživo. Na promociji tog box-seta 7. ožujka ove godine u Rijeci nastupila je 'Perspektiva', ali i 'Paraf' s Vim Colom za mikrofonom. Na kraju je i Valter Kocijančić zasvirao s tom postavom 'Parafa'.

Video: Paraf - Bez lica

Upravo takva, kombinirana postava 'Parafa' kreće u prosincu na turneju, a zasad su potvrđeni nastupi u Novom Sadu i Beogradu u prosincu, te u Ljubljani i Zagrebu u veljači, u sklopu manifestacije AntiValentinovo, navodi se iz Dallas recordsa.

Istodobno, objavljeno je i specijalno vinilno izdanje zaključnoga im studijskog albuma 'Zastave' s originalnim mixom i dodatnom pjesmom 'Metalci'. I tu je mjesto gdje su 'Parafi' prije 33 ⅓ godine stali, a u autorskom smislu danas idu dalje.

Pjesma 'Bez lica' ima prepoznatljiv sound druge postave 'Parafa', no produkcijski je prilagođena današnjim standardima. Pjesma govori o ljudima koji odluče govoriti istinu, a društvo ih odbacuje i izolira, nitko ih više ne vidi niti čuje.

Snimili su je Vim Cola, Zdravko Čabrijan, Raoul Varlen, Iva Močibob, Vlado Simcich Vava i Alen Tibljaš, a u stvaranju pjesme sudjelovao je još jedan originalni član 'Parafa' – Dušan Ladavac Pjer. Singl je snimljen u G.I.S. studiju u Kastvu, a producent je Matej Zec. Singl 'Bez lica' ima i svoju web-stranicu bezlica.com, čime je postao prvi singl u Hrvatskoj i regiji sa svojim websiteom.

Kopirati
Drag cursor here to close