Ako niste znali

7 zanimljivih stvari o kišobranu

Ubrzo nakon što je ova riječ prihvaćena u mnogim europskim jezicima, promijenjeno je njezino izvorno značenje – od stvari koja štiti od sunca u stvar koja štiti od kiše.
Lifestyle / Zabava | 31. 10. 2020. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako znamo da ćemo ih u skorije vrijeme sve češće koristiti, postoje i neki manje poznati podaci o ovoj praktičnoj stvarčici.

Portal Pixelizam pobrojao je 7 zanimljivih činjenica o kišobranu koje vjerojatno niste znali.

Kišobran su izmislili Kinezi

Kao i mnogi drugi izumi, i kišobran je kineski izum. Kinezi su prvi napravili kupolu od tkanine, preteču današnjih kišobrana. U povijesnim izvorima zapisano je da se to dogodilo u prvom stoljeću, 21. godine naše ere. 

  / Za sve je kriva Kina

Drevni kineski vladari vozili su se u kočijama iznad kojih se nalazila neka vrsta pokrivača za kočije, koji je bio kupolastog oblika i izrađen od tkanine. Zahvaljujući Putu svile, kišobran je iz Kine dospio do Koreje i Japana, a zatim i do ostalih dijelova Azije i do Europe.

Pojam kišobran vezan je za Sunce a ne za kišu

Koliko god to zvučalo nelogično, kišobran je naziv koji u stvari ne potiče od riječi kiša, već bi se prije moglo tvrditi da je vezan za riječ Sunce. Naziv kišobran (ambrela, amrel) vodi porijeklo od latinske riječi umbra što znači sjenka, sjena.

Ubrzo nakon što je ova riječ prihvaćena u mnogim europskim jezicima, promijenjeno je njezino izvorno značenje – od stvari koja štiti od sunca u stvar koja štiti od kiše.

Kišobrani koji mijenjaju boju i obrnuti kišobrani

Danas možete pronaći kišobrane u različitim oblicima, bojama i šarama, od klasičnih do neobično dizajniranih kišobrana. Čak iako poželite kišobran koji stalno mijenja svoju boju, možete ga lako pronaći. 

Da biste u tmurne jesenje dane sebi podigli raspoloženje, nabavite kišobran koji mijenja boju. Brojni brandovi proizvode kišobrane sa ovom posebnom karakteristikom.

Video: 10 Best Inverted Umbrellas 2019

No, jeste li nekada čuli za obrnute kišobrane? Svaki kišobran je praktičan, ali obrnuti kišobrani su najpraktičniji. Oni se sklapaju u suprotnom smjeru od običnih kišobrana, na takav način da dio koji je bio izložen kiši možete spakirati tako da s njega ne mogu iscuriti kapi koje su po njemu pale. Ovakav kišobran možete spakirati i unijeti bilo gdje, bez potrebe da ga ostavljate da se suši.

Najpoznatiji kišobran na svijetu

Ako ste ljubitelj filmova, vjerojatno već znate da postoji i crni leteći kišobran uz čiju pomoć i sami možete letjeti. To je svjetski najpoznatiji kišobran, a sve zbog čarobne i neponovljive engleske dadilje Mary Poppins, Disneyjeve junakinje koja je prepoznatljiva po svom šeširu i letećem kišobranu. Mary je, gdje god da je išla, nosila uz sebe svoj čarobni kišobran.

  / Mary Poppins

Na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, grupa Mary Poppins u jednoj sekvenci svog nastupa izvela je nevjerojatan vizualno-scenski performans kada su se njeni članovi spuštali letećim kišobranima na stadion.

Nekada su samo žene nosile kišobrane

Kišobrani su nekada bili važan simbol ženstvenosti i isključivo su ih koristile žene. Uopćeno, kišobrani su često povezivani s bogatstvom i visokom modom.

U mnogim drevnim kulturama, za muškarce koji su nosili kišobrane smatralo se da su feminizirani. Međutim, sredinom 18. stoljeća, veza na relaciji feminizam – kišobrani je olabavila, nakon što je u javnosti primijećeno da kišobran nosi upravnik jednog od mnogobrojnih zloglasnih azila za prostitutke, poznatih i pod nazivom Magdalenske praonice. Ti katolički domovi za preodgoj bludnica postojali su širom Irske čitava dva stoljeća. Posljednji od njih je zatvoren 1996. godine.

Kišobrani mogu biti smrtonosni

Na londonskom mostu Waterloo, 7. rujna 1978. godine izvršen je atentat kišobranom na bugarskog disidenta, pisca i publicistu Georgija Markova. Taj kišobran je imao skriveni pneumatski mehanizam koji je ispaljivao kuglice s jakim otrovom ricinom.

  / Bugarski kišobran

Nakon četiri dana, Markov je preminuo u bolnici, a tek na obdukciji je otkriven uzrok njegove smrti, kada je u njegovoj nozi pronađena otrovna kuglica ispaljena iz kišobrana ubojice.

Drugi bugarski disident, novinar Vladimir Kostoviste godine je također bio žrtva, doduše neuspješnog pokušaja ubojstva. Na njega je u pariškom metrou iz kišobrana ispaljena kuglica u leđa, ali zahvaljujući sretnim okolnostima i pravovremenom vađenju kuglice iz tijela Kostova, Bugarin je uspio preživjeti.

Danas je ova vrsta kišobrana poznata kao „Bugarski kišobran“.

Zanimljivo je da su u to vrijeme kišobrani često bili korišteni i za sakrivanje i krijumčarenje oružja i noževa.

Kišobrani kao zaštita od metaka

Očigledno je da kišobrani mogu da vas zaštite od kiše, sunca ili bilo čega drugog što pada sa neba (snijeg, grad…).

  / Kišobran nekadašnjeg francuskog predsjednika

Međutim, bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je čitavu stvar podigao na višu razinu i platio 10.000 funti za kišobran koji bi ga štitio od potencijalnih napadača.

Ovaj specijalni kišobran je dizajniran tako da može ublažiti brzinu i snagu metka, ali i da zaštiti vlasnika od noževa i napada pasa. Kišobran protiv metaka je napravljen od materijala koji se koriste za izradu bolida za Formulu 1 i svemirskih letjelica.

Kopirati
Drag cursor here to close