Kratko, ali...

Biciklistička staza: Mostar konačno počeo misliti na bicikliste

Vijesti / Politika | 02. 09. 2015. u 11:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Unatoč tome što je riječ o samo par stotina metara duge površine za prometovanje biciklista, vjerujemo a i nadamo se da je ovo početak kvalitetnijeg angažmana u vezi pitanja biciklističke infrastrukture u gradu'', izjavio je za Bljesak.info Goran Prskalo iz Biciklističkog kluba Mostar.

Prskalo ističe kako su biciklisti pozdravili izgradnju staze koja je označena rekonstrukcijom pločnika u Ulici kralja Tvrtka te, iako se radi tek o maloj površini, odnosno kratkoj ruti, smatraju prvim korakom k ozbiljnijem rješavanju sigurnijeg biciklističkog prometa u Mostaru.

''Bez kompletne strategije ne može se na kvalitetan način riješiti pitanje sigurnijeg prometovanja biciklista u gradu. Na žalost, u prijašnjim regulacijskim planovima nisu bile predviđene biciklističke staze tako da sad preostaje improvizirana rješenja, odnosno prilagođavanje postojećoj infrastrukturi'', rekao je Prskalo.

Naime, tijekom popločavanja pločnika, označena je staza, kojoj bi se trebali kretati samo biciklisti. To je, za sada jedini korak kojeg je Grad napravio kako bi osigurao prostor za bicikliste kojih je svakim danom sve više u Mostaru.

Neke procjene govore kako u Mostaru dnevno biciklira između 1.000 i 2.000 ljudi, a mostarski studenti nagrađeni su za idejno rješenje biciklističkog prometa tijekom Case study natjecanja održanog u travnju u sklopu EBEC – Dani inženjera

Filip Ćorluka jedan od četvorice nagrađenih studenata tada je za Bljesak.info rekao kako bi koštao ukupno 110.000 KM.

''Kada govorimo o cijeni, u projektu je navedena cijena realizacije, bez održavanja'', naveo je Ćorluka.

Zakon u BiH kaže kako je biciklistička staza je ''izgrađena prometna površina namijenjena za promet bicikala i bicikala s motorom, koja se proteže uzduž kolovoza i koja je od njega odvojena i obilježena propisanim prometnim znakom''.

Ćorluka je istaknuo kako valja razlikovati biciklističke staze od traka. Na staze se, kaže, lijeva potpuno novi, posebni, materijal dok su trake samo označeni prostor za bicikliste i za njih je potreban promet od oko 500 do 2.000 biciklista po satu.

Inače, prometni standardi nalažu da širina za stazu s jednim redom iznosi jedan metar, a slobodni profil je 1.5 metara. Za dva reda biciklista propisan je također prometni profil od jednog metra za jedan smjer i isto toliko za drugi smjer, a slobodni profil je 2.5 metara.

Toni Zorić predsjednik Kluba biciklista u Mostaru ranije je za naš portal rekao kako, obzirom na postojanje većih problema, biciklisti spadaju u sporedni plan. No, unatoč tome, kaže kako podrška gradskih vlasti ne izostaje.

''U Zavodu za prostorno uređenje postoje projekti gdje bi svaka nova prometnica ili prometnica koja se rekonstruira uključivala i biciklističku stazu. No, naše mišljenje je bilo da u trenutku kada se krene s radovima i nestane sredstava, prvo što se ukida je ta biciklistička staza koja je vjerujemo i najjeftinija stavka. Ovo pitanje je trebalo riješiti Gradsko vijeće kojeg još uvijek nemamo'', rekao je Zorić.

Biciklistički klub, kaže pak Prskalo, kao i uvijek, spreman je svojim angažmanom pomoći u daljoj realizaciji biciklističkih projekata u gradu. Dokaz da Mostar sve ozbiljnije shvaća bicikliste je i taj što je Klub slično rješenje tražio kada se popločavala Ulica kralja Tomislava (Avenija).

''Tražili smo označavanje staze s obje strane, ali nam nisu uslišali molbu. Sad je vrijeme drugačije i evidentno je da je biciklizam u svim vidovima populariziran i u velikoj ekspanziji'', rekao je Prskalo.

Kopirati
Drag cursor here to close