Neka je najsretniji

Očevi, danas je vaš dan!

Nije svaki otac tata, kao što ne mora svaki tata biti otac jer tatom te proglašava dijete. Tata je titula koju moraš zaslužiti.
Lifestyle / Obitelj | 19. 03. 2024. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žene/majke imaju dva dana kada ih se posebno sjećamo, darujemo i pokazujemo njihovu vrijednost. A očevi imaju jedan dan iako mnogi za njega niti ne znaju.

To je dan Sv. Josipa, današnji 19. ožujka. Iako se u većini zemalja ovaj dan posvećen očinstvu i ulozi očeva u odgoju djece i društvu obilježava treće nedjelje u lipnju, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i još neke zemlje izabrale su upravo blagdan Isusovog oca Josipa.

Foto:Unsplash / Ilustracija

Svaki muškarac može biti otac, ali baš svaki. Čak i djetetu koje nije njegovo.

Otac je pravna kategorija, on je ono "ime oca" iz dokumenata. I kada je ta rubrika iz nekog razloga prazna, svi znamo da taj otac negdje postoji, skriven iz nekog razloga, dobrog ili lošeg. S tim da je ovo drugo češće.

Otac može biti odgovoran. Može ići redovito na roditeljske sastanke, može pratiti napredovanje svog djeteta, može biti zabrinut kada se dijete razboli. Može redovito plaćati alimentaciju, ako je situacija takva. A može i sve suprotno od toga. Može mu se, jer je takav otac, pisala je Lola. 

Nije svaki otac tata, kao što ne mora svaki tata biti otac jer tatom te proglašava dijete. Tata je titula koju moraš zaslužiti. Koliko god je lako definirati oca, toliko je teško odrediti kada se otac pretvara u tatu.

Foto:Unsplash / Ilustracija

Najstariji zapis na kojem se spominje Dan očeva datira još iz vremena starog Babilona. Pronađena je pločica na kojoj je dječak Elmesu napisao čestitku svom ocu i to prije više od 4000 godina.

Elmesu je u toj poruci svom ocu poželio dobro zdravlje i dug život. Ne znamo što se poslije dogodilo s Elmesom i njegovim ocem, ali znamo da se običaj obilježavanja Dana očeva održao do danas.

Kopirati
Drag cursor here to close