Briga bespotrebna, ali

Zašto djeca udaraju glavom o zid

U većini situacija roditeljska je briga bespotrebna, ali na neke dodatne simptome ipak valja obratiti pozornost
Lifestyle / Obitelj | 14. 11. 2017. u 16:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nije rijetkost da bebe ili manja djeca odjednom na sve počnu reagirati lupanjem glavom o zid ili pod, a iako roditeljima to izgleda grozno te se često pitaju "je li to normalno, zašto to moje dijete radi", reći ćemo samo ovo: bez brige, nije to ništa neuobičajeno.

Takvo je ponašanje zapravo prilično uobičajeno, pogotovo za dvogodišnjake, a iako ta faza, koju oni rade i više nego svjesno, zna proći nakon nekoliko mjeseci, katkad ta psihološka potreba zna potrajati i duže. Ne u većem postotku, naravno, ali je čak i to, kažu stručnjaci, prilično normalno, piše Index.hr.

Zašto djeca imaju tu suludu potrebu?

Možda će nama odraslima to zvučati čudno, ali ritmičko udaranje glavom djecu zapravo smiruje pa to često znaju raditi kad su uznemirena, frustrirana, ljuta, čak i uplašena.

Ponekad dijete tako traži dodatnu pažnju, a katkad je možda u pitanju neka fizička bol koju vam dijete ne može objasniti pa lupanjem glavom u zid ili pod zapravo preusmjerava svoju bol.

Tek u rijetkim situacijama lupanje glavom može ukazivati na autizam, simptome iz autističnog spektra ili neki drugi poremećaj, pa ako sumnjate na nešto od toga, svakako se obratite liječniku kako biste reagirali na vrijeme ili samo otklonili svoje sumnje.

Što napraviti i treba li uopće reagirati kad počnu lupati glavom?

Obično se kaže da to rade djeca s viškom energije koja se nisu imala prilike negdje ispucati pa lupanjem glavom izbacuju nepotrošenu energiju i agresiju. S toga, ako dijete ima običaj lupati glavom o zid, valjalo bi mu omogućiti redovne fizičke aktivnosti da se kroz njih ispuca.

Djeca koja su tome sklonija od drugih možda zaista traže samo malo više roditeljske pažnje pa se pokušajte malo više posvetiti djetetu, ali ne onda kada već lupa glavom, već ranije, tako da do lupanja niti ne dođe.

Možete im u druženje uvesti i neke ritmičke igre kojima će postepeno gubiti želju za ritmičkim lupanjem glavom. Plešite, svirajte, pjevajte, dajte im da udaraju po "bubnjevima".

Neka se djeca, pripazite i na to, ritmičkim lupanjem glavom zapravo uspavljuju pa provjerite ima li vaše dijete normalan ritam spavanja, je li možda premoreno kad to počne raditi...

Čuvajte njihovu glavicu jer, iako većina djece neće lupati toliko jako da se ozlijede te će vjerojatno smanjiti intenzitet lupanja ako im se na glavi pojavi čvoruga, svejedno pripazite da lupanje ne bude prejako.

Tu će se svaki roditelj vjerojatno naježiti na samu pomisao - "pustit ćemo dijete da se lupa, ali ne prejako", no znajte - to stvarno nije neobična pojava.

Vjeruje se kako više od 20 posto djece sigurno preživi tu fazu, a brojka je možda i veća, jer je roditelji zapravo ne prijavljuju, znajući da je riječ samo o fazi.

No, ako se dijete pritom počne čudno ponašati, zatvarati u sebe i sve se češće koncentrirati na lupanje i osjećaj koji im daje ta ritmička radnja, tad je vrijeme za podrobniji razgovor sa stručnjacima.

U suprotnom, dijete će najednom prestati.

Kopirati
Drag cursor here to close