Izjednačavanje prava djece

Vlada utvrdila zakon: Sva djeca Federacije imat će jednake materijalne uvjete za razvoj

Vlada FBiH utvrdila zakon radi izjednačavanja prava djece u FBiH
Lifestyle / Obitelj | 25. 02. 2019. u 16:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike podsjetilo  je danas da je, na prijedlog ovog ministarstva, na 149. sjednici 5. srpnja 2018. godine Vlada FBiH utvrdila Nacrt zakona o podršci obitelji s djecom u Federaciji BiH, koji uređuje osnove materijalne podrške obiteljima s djecom, utvrđuje osnovna materijalna prava za ovu podršku (dječji dodatak i novčana pomoć neuposlenim porodiljama), kao i postupak, uvjete i način za ostvarivanje prava, financiranje, nadzor i druga značajna pitanja iz ove oblasti.

Jednaki materijalni uvjeti

Podrška obiteljima s djecom, prema ovom zakonu, podrazumijeva podršku kroz materijalna davanja, za pomoć u podizanju, odgoju i zbrinjavanju djece, kao i u njihovom osposobljavanju za samostalan život i rad. Namjera predlagača je da se svoj djeci osiguraju približno jednaki materijalni uvjeti za zdrav i pravilan psihofizički razvoj u obitelji.

Dječji dodatak i novčana pomoć neuposlenim porodiljama su osnovna prava koja, prema ovom zakonu, može ostvariti obitelj s djecom pri čemu su definirani nositelji prava, kao i jedinstvena osnovica za njihov obračun (prosječna plaća u Federaciji BiH za prethodnu godinu). S ciljem otklanjanja mogućnosti diskriminacije po teritorijalnom principu, federalno i resorna županijska ministarstva usuglasila su se da uslovi za ostvarivanje ovog minimuma osnovnih prava budu regulirani federalnim propisom. Ovakvo bi rješenje trebalo doprinijeti socijalno pravičnijem i fiskalno održivijem funkcioniranju sustava, ukidanju diskriminacije prema mjestu življenja, te izjednačavanju prava djece u Federaciji BiH.

Dječji dodatak

Ostala prava iz važećeg federalnog zakona ne bi bila dokinuta, nego bi u cijelosti bila dana u nadležnost županijama i jedinicama lokalne samouprave.

Nacrtom zakona definirano je da je prvostupanjsko tijelo za rješavanje u postupcima utvrđivanja prava nadležna općinska služba. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike drugostupanjsko je tijelo za ostvarivanje prava na dječji dodatak, a županijsko ministarstvo nadležno za oblast socijalne i dječje zaštite za ostvarivanja prava na novčanu pomoć neuposlenoj porodilji.

Novim Nacrtom zakona su propisane i obaveze korisnika prava i nadležnog prvostupanjskog tijela, a sadrži i odredbe koje se odnose na izvore financiranja prava i nadležnog tijela za isplatu novčanih sredstava.

Uzimajući u obzir trenutno stanje u pogledu ostvarivanja prava, utvrđenih postojećim zakonima u oblasti zaštite obitelji s djecom, te nejednakost u ostvarivanju prava, koje su posljedica nejednakih financijskih mogućnosti županija, novim je rješenjima predviđeno da dječji dodatak bude financiran iz Proračuna Federacije BiH, dok se pravo na novčanu pomoć neuposlenoj porodilji financira iz županijskih proračuna.

Rasterećenje županijskih proračuna

Ovakvim bi zakonodavnim rješenjem fiskalno bili rasterećeni županijski proračuni, što bi omogućilo osiguranje sredstava za financiranje ostalih prava iz oblasti socijalne i dječje zaštite.

Nacrt predviđa i obilježavanje manifestacije Dječje nedjelje u prvom tjednu mjeseca listopada s ciljem poticanja i organiziranja raznovrsnih kulturno-obrazovnih, rekreativnih i drugih manifestacija posvećenih promoviranju Konvencije o pravima djeteta i poduzimanja drugih mjera i akcija za unapređenje razvoja brige o djeci i direktne podrške djeci radi njihovog efikasnijeg odgoja, obrazovanja i inkluzije, kao i podrške koje izlaze iz sistema javne brige.

Utvrđen je i nadzor i praćenje njegove primjene, kao i kaznene odredbe, kaže se u priopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, koje poziva oba doma Federalnog parlamenta da ovaj Nacrt zakona razmatraju i usvoje, prenosi  Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.


Kopirati
Drag cursor here to close