Trbuh nije prepreka

Vježbanje u trudnoći smanjuje rizik od postporođajne depresije

Britanska nacionalna zdravstvena služba savjetovala je i kako prepoznati jesu li vježbe preintenzivne.
Lifestyle / Obitelj | 12. 05. 2018. u 17:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako žene često misle da naprezanje ne ide ruku pod ruku s velikim trbuhom, brojna istraživanja sugeriraju upravo suprotno.

Osim što može olakšati porođaj i kasnije vraćanje u dobru formu, znanstvenici kažu i kako smanjuje rizik od postporođajne depresije. Posljednja studija pratila je više od 600 trudnica i koliko vježbaju tijekom sedmog mjeseca trudnoće.

Pokazalo se da je čak 15 posto njih, koje su bile potpuno neaktivne, kasnije patilo od postporođajne depresije. Žene koje su se pridržavale upute o 150 minuta tjedno vježbanja umjerenog do jačeg intenziteta, pokazivale su simptome depresije samo u tri posto slučajeva, pišu 24 sata.hr

Britanska nacionalna zdravstvena služba savjetovala je i kako prepoznati jesu li vježbe preintenzivne.

''Trudnica dok vježba treba moći normalno razgovarati. Ostane li bez daha, vježbe su prenaporne'', savjetuju Britanci.

Što se tiče blagotvornog učinka vježbanja na raspoloženje i smanjenje mogućnosti od postporođajne depresije, razlozi su uglavnom isti kod trudnica kao i kod ostalih. Vježbanje jednostavno potiče stvaranje novih veza među živčanim stanicama u mozgu i to u regiji koja kontrolira raspoloženje.

Ovo istraživanje samo je potvrdilo prethodno koje su proveli Norvežani. Znanstvenici sa Sveučilišta u Oslu otkrili su da žene koje redovito vježbaju u trudnoći smanjuju rizik od depresije za petinu u odnosu na žene koje ne vježbaju uopće.

''Trudnice koje su učestalo vježbale, imale su manju šansu za pojavu visokog tlaka i prekomjerno dobivanje kilograma. Također, i manje djece je rođeno s prekomjernom težinom'', rekla je i ginekologinja Petra Podobnik Brlečić za portal Klokanica.

Vježbanje ne bi trebale zanemariti niti žene koje tek planiraju obitelj. Nova studija preporučuje četiri sata intenzivnijeg treninga tjedno, a znanstvenici tvrde da može utjecati na plodnost kod žena s povijesti pobačaja.

Tijekom istraživanja shvatili su i da postoje razlike ovisno o težini žene. Tako kod onih s prekomjernom težinom već redovnih 10 minuta čini razliku. Naime, 10-minutna svakodnevna šetnja povećava im šanse za trudnoćom 82 posto u idućih šest ciklusa. Čak nije ni potrebna vježba intenzivnija od obične šetnje. Kod mršavih žena nije bilo takvih pozitivnih rezultata.

''Nešto se mijenja na molekularnoj razini. Iako šetnja pomaže jednom tipu žena, sve koje vježbaju bar četiri sata tjedno povećavaju si šansu za trudnoću 69 posto'', kažu autori studije.

Kopirati
Drag cursor here to close