Nasilje

Više od polovine žena u BiH doživjelo nasilje, ali smatraju da treba šutjeti?!

Predstavljen je dokument, napisan na 1.200 stranica.
Lifestyle / Obitelj | 11. 03. 2019. u 15:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednje istraživanje provedeno u Bosni i Hercegovini pokazalo je da je čak 47,2 posto žena doživjelo neki od oblika nasilja, ali ono što zabrinjava je činjenica da četvrtina tih žena smatra da nasilje treba ostati unutar obitelji.

Samo jedna od 20 žena prijavi nasilje

To su samo neki od podataka koji su predstavljeni na press-konferenciji organiziranoj povodom promocije Resursnog paketa za odgovor pružitelja zdravstvenih usluga u Federaciji BiH na rodno zasnovano nasilje, koje uključuje i seksualno nasilje u ratu.

Istraživanje je još pokazalo da samo jedna od 20 žena prijavi nasilje policiji, sedam od 10 zlostavljanih žena ima dugoročne posljedice po psihičko zdravlje, a šest od deset zlostavljanih žena pretrpi neke od fizičkih posljedica, odnosno modrice ili druge ozljede.

Prilikom prezentacije ovog dokumenta, napisanog na 1.200 stranica u kojem su objedinjeni nalazi stručnjaka u oblasti rodno zasnovanog nasilja, pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez pojasnio je da je ovo prvi takav dokument urađen u BiH, ali i regiji.

70 centara za mentalno zdravlje

Dokument donosi znanja kako raditi sa žrtvom, ali i kako detektirati i surađivati među institucijama i sektorima jer pitanje nasilja nije samo pitanje zdravstvenog sektora, to je pitanje socijalnog i obrazovnog sektora odnosno cjelokupnog društva.

''Već smo pokrenuli aktivnosti u četiri kantona, a počela je i suradnja sa socijalnim sektorima'', dodao je Čerkez, potvrdivši da BiH ima kapaciteta da se ovo počne ozbiljno raditi, budući da ima više od 70 centara za mentalno zdravlje što nema niti jedna zemlja regije.

Video: Gotovo polovina žena u BiH doživjela je neki od oblika nasilja

Uz Federalno ministarstvo zdravstva izradi dokumenta pomogao je i Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA), a predstavnica tog fonda u BiH Aynabat Annamuhamedova iznijela je podatak da je obučeno oko 240 pružatelja usluga osobama koje su preživjele nasilje.

''Nasilje ne dolazi niotkuda, ono se zasniva na nekom od vidova nejednakosti između žena i muškaraca, a žene snose fizičke i psihološke posljedice, zato su potrebni dugoročni napori za borbu protiv tog vida nasilja'', kazala je Annamuhamed.

Potreban odgovor

Izradu ovog dokumenta pomoglo je i Veleposlanstvo Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH, a veleposlanik Matthew Field potvrdio je da dokument sadrži praktična uputstva kako bi se adekvatno pružila podrška osobama koje su preživjele ovakav oblik nasilja.

Danas predstavljeni paket je alat za unutarnje strukturiranje i uspostavljanje mehanizma postupanja u slučajevima seksualnog nasilja, koje može biti rodno zasnovano ili se desilo za vrijeme konflikta, uključuje protokole, standarde postupaka, pakete obuke za reagiranje u zdravstvenom sektoru FBiH.

Rodno zasnovano nasilje predstavlja jedan o najozbiljnijih i najraširenijih oblika kršenja ljudskih prava. Svaka treća žena u svijetu doživjela je jedna od oblika nasilja u svom životu te je za borbu protiv toga potreban predan i koordiniran odgovor društva u cjelini.

Kopirati
Drag cursor here to close