Budućnost naše djece

Vau: Dječji dodatak bi trebao skočiti na 54 marke

Pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike Miroslav Jurišić kazao je kako su uvjeti za ostvarivanje prava koja su predviđena dosadašnjim zakonskim rješenjem generalno najveće zamjerke.
Lifestyle / Obitelj | 22. 09. 2020. u 13:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javna rasprava o Nacrtu zakona o podršci obiteljima s djecom u Federaciji BiH održava se u utorak u Mostaru u organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Novi zakon regulira dva osnovna prava - pravo na dječji dodatak i pravo na naknadu porodiljama koje nisu u radnom odnosu, dok bi ostala, takozvana izvedena prava, trebala biti regulirana kantonalnim zakonima.

Pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike Miroslav Jurišić kazao je kako su uvjeti za ostvarivanje prava koja su predviđena dosadašnjim zakonskim rješenjem generalno najveće zamjerke.

''Tako ćemo u dogledno vrijeme, nakon provedenih javnih rasprava, vjerojatno morati još jednom razgovarati s kantonima  o uvjetima koji su trenutno stavljeni u zakon za ostvarivanje prava na dječji dodatak i novčanu pomoć nezaposlenim porodiljama'', kazao je.

Što se tiče samog zakona Jurišić je kazao da je riječ o socijalnom zakonu koji predviđa socijalne mjere.

''Ključna ideja vodilja je da se kroz ove socijalne mjere dođe do onih najsiromašnijih slojeva stanovništva, odnosno najsiromašnije djece i obitelji'', kazao je Jurišić.

Istaknuo je pritom kako je novim zakonom predviđeno i podizanje visine dječjeg dodatka, te bi prosječni dječji dodatak u Federaciji BiH koji sada iznosi 26 maraka, trebao biti 54 marke s tendencijom godišnjeg povećanja.

Video: Zakonom o podršci obiteljima s djecom pomoći najugroženije obitelji

Komentirajući novi zakon, inspektorica socijalne skrbi i zaštite obitelji s djecom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu Janja Milinković novinarima je kazala kako je riječ o prvom federalnom zakonu koji je zajedno rađen u suradnji Federalnog ministarstva i svih kantonalnih ministarstava kako bi se usuglasila ista prava i isti uvjeti na razini Federacije.

''Naravno, ovaj zakon svaki kanton može proširiti u skladu sa svojim mogućnostima, odnosno povećati iznos financijskih sredstava. Ono što nam je bio cilj je da napokon izjednačimo i donesemo jedan jedinstveni zakon koji će se na isti način primjenjivati na cijelom području Federacije i da utvrdimo onaj minimum prava koji svatko u Federaciji mora imati'', izjavila je Milinković.

Dodala je i to da novi zakon proširuje mogućnost određenom broju korisnika da ostvare svoja prava, što do sada nije bio slučaj, a s druge strane, utvrdit će se dječji dodatak koji će isplaćivati Federacija u iznosu od šest posto prosječne plaće za svako dijete.

Javna rasprava u Mostaru druga je po redu nakon Sarajeva, a istu će Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u narednim danima organizirati u Tuzli, Zenici i Bihaću.

Kopirati
Drag cursor here to close