5. srpnja

UN poziva vlasti u FBiH da usvoje novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji

U BiH, polovica svih žena i djevojaka uzrasta preko 15 godina iskusile su ozbiljno nasilje, često u kući, a počinitelj je skoro uvijek muškarac, kazao je on.
Lifestyle / Obitelj | 02. 07. 2021. u 09:56 Bljesak.info
David Saunders, predstavnik UN Women u BiH podržao kampanju "Nasilje nije privatna stvar"

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnik UN Women u Bosni i Hercegovini, David Saunders, pozvao je vlasti u FBiH da hitno usvoje novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji u FBiH koji će biti razmatran 5. srpnja 2021. godine na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

U BiH, polovica svih žena i djevojaka uzrasta preko 15 godina iskusile su ozbiljno nasilje, često u kući, a počinitelj je skoro uvijek muškarac, kazao je on.

“Sigurnost je prva obveza vlade. BiH je ratificirala međunarodne konvencije za zaštitu žena i djevojaka, kao što je Istambulska konvencija, koja se zalaže za zaštitu žrtava nasilja i pružanje pomoći u skladu s globalnim standardima”, poručio je Saunders u video poruci u sklopu kampanje “Nasilje nije privatna stvar“.

On je skrenuo pažnju na važnost usluga koje su dostupne i prihvatljive svima koji su preživjeli obiteljsko nasilje.

“Žene i djevojke koje trpe nasilje nemaju jednaku zaštitu. To ovisi od toga gdje žive. Entitetski zakoni variraju, oni nisu harmonizirani s Istambulskom konvencijom. I što je još nevjerojatnije, većina djela seksualnog nasilja nisu kažnjiva u očima zakona. To znači da se ne tretiraju u kaznenom zakonu ni u jednom entitetu niti u Brčkom distriktu. Ovo šalje pogrešnu poruku da je nasilje prihvatljivo i to stvarno mora prestati”, poručio je Saunders.

“Nasilje nije privatna stvar” je slogan pod kojim se provodi zagovaračka kampanja za usvajanje novog Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u Federaciji BiH, s ciljem njegovog usklađivanja s preporukama Istambulske konvencije.

Kampanju provodi Fondacija lokalne demokracije u BiH (FLD) s članicama Sigurne mreže, u okviru regionalnog projekta “Sprovođenje normi, mijenjanje stavova“, kojeg s organizacijama civilnog društva u BiH provodi UN Women uz podršku Europske unije.

Mreža nevladinih organizacija “Sigurna mreža”, kojom koordinira FLD, je uz podršku ekspertske radne skupine izradila Nacrt novog Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u Federaciji BiH, s ciljem usklađivanja zakonodavnog okvira i politika s međunarodnim standardima o eliminaciji nasilja nad ženama i drugih oblika diskriminacije.

Nakon niza zagovaračkih aktivnosti Sigurne mreže, Komisija za jednakopravnost spolova Zastupničkog doma Federacije BiH je uz podršku Odbora za ljudska prava i Komisije za rad i socijalnu politiku, predložila novi Nacrt Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji Federaciji BiH koji će se naći na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH u ponedjeljak 5. srpnja ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close