Borba za život

Počinje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja u Hercegovini

Aktivnosti će se provoditi u okviru projekta "Sprječavanje rodno zasnovanog nasilja na području HNK/Ž i ŽZH", kojeg financira Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država.
Lifestyle / Obitelj | 24. 11. 2021. u 20:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kampanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja počinje, 25. studenoga Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i traje do 10. prosinca Međunarodnog dana ljudskih prava.

U cilju podizanja svijesti o problemu nasilja nad ženama, udruženje "Novi put" će povodom obilježavanja 16 dana aktivizma na području Hercegovačko-neretvanske županije i Zapadno-hercegovačke županije organizirati ulične akcije, predavanja na temu rodno zasnovanog nasilja i sprječavanja nasilja u vezama.

Poražavajuće brojke

Aktivnosti će se provoditi u okviru projekta "Sprječavanje rodno zasnovanog nasilja na području HNK/Ž i ŽZH", kojeg financira Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država.

UN procjenjuje da je skoro 1 od 3 žene bila zlostavljana tijekom života. U vrijeme kriza, brojke rastu, kao što je vidljivo tijekom pandemije COVID-19 i nedavnih humanitarnih kriza, sukoba i klimatskih katastrofa.

Novi izvještaj UN Women, pokazuje da je 2 od 3 žene izjavilo da su oni ili neka žena koju poznaju doživjeli neki oblik nasilja. Samo 1 od 10 žena je rekla da će žrtve zatražiti pomoć od policije.

Regionalno  istraživanje o dobrobiti i sigurnosti žena OSCE-a iz 2019. godine je pokazalo da dvije trećine žena (67%) smatra da je nasilje nad ženama uobičajena pojava, dok preko četvrtine njih (27%) smatra da je veoma uobičajena pojava.

Porast nasilja nad ženama

Broj poziva na liniju za pomoć udruženja "Novi put", kao i podaci o broju klijentica koje su dobile besplatnu psiho-socijalnu i pravnu podršku i pomoć u besplatnom Savjetovalištu, ukazuju na porast nasilja nad ženama tijekom pandemije, kao i na porast broja zahtjeva za pružanje podrške i pomoći. 

Udruženje "Novi put", sa sjedištem u Mostaru je osnovano 2010. godine s ciljem prevencije i borbe protiv trgovine ljudima, rodno zasnovanog nasilja, dječje pornografije i pedofilije te pružanja direktne podrške potencijalnim i stvarnim žrtvama navedenih oblika nasilja.

Osim navedenih aktivnosti, udruženje "Novi put" aktivno radi i na edukaciju marginaliziranih i ranjivih kategorija te promociji rodne jednakosti i ljudskih prava u suradnji sa svim relevantnim institucijama.

"Novi put" je 2012. godine otvorio telefonsku i on-line liniju za pomoć potencijalnim i stvarnim žrtvama pomenutih oblika nasilja, a nakon toga i savjetovalište za djecu i žene žrtve svih oblika nasilja, u kojem se besplatno pružaju usluge psiho-socijalnog savjetovanja i pravne pomoći i jedino je besplatno savjetovalište na području Hercegovine koje kontinuirano radi sa žrtvama navedenih pojava.

Kopirati
Drag cursor here to close