Velikodušni doplatak

U Mostaru trenutno 1.476 djece prima 30 KM od Vlade HNŽ

Mjesečne potrebe djece Vlada HNŽ svela je na 30 KM mjesečno, i pored toga što Centru za socijalni rad trebate predati 22 dokumenta, njih ne može dobiti svako dijete.
Lifestyle / Obitelj | 10. 03. 2021. u 10:46 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Pravo ostvarivanja dječjeg doplatka u iznosu od 30 KM mjesečno u Mostaru koristi ukupno 1.476 djece, pravo na dodatak na djecu priznato je za 740 obitelji, rečeno je za Bljesak.info iz Centra za socijalni rad Grada Mostara.

''S područja Grada Mostara u 2020. godini pravo na dodatak na djecu ostvarilo je 670 obitelji, a pravo na dodatak na djecu koristi 1.340  djece. U razdoblju od 1. siječnja do 28. veljače pravo na dodatak na djecu priznato je za 70 obitelji, a pravo na dodatak na djecu koristi 136 djece'', rečeno je.

22 dokumenta zbog 30 KM

Mjesečne potrebe djece Vlada HNŽ svela je na 30 KM mjesečno, i pored toga što Centru za socijalni rad trebate predati 22 dokumenta, njih ne može dobiti svako dijete. Pravo ostvarivanja dječjeg doplatka koji bi se primao do ostvarenja 26 godine djeteta koje se školuje, potrebno je imati zakonom određena maksimalna primanja.

Naime, osoba može ostvariti pravo na dodatak na djecu ukoliko ukupni mjesečni prihod po članu kućanstva ne prelazi 15 posto prosječne neto plaće ostvarene u prethodnoj godini u Federaciji BiH.

Pravo na dodatak na djecu ne može ostvariti dijete kojem je jedan od članova zajedničkog  kućanstva vlasnik ili suvlasnik poduzeća ili samostalne radnje ili ima registriranu dopunsku djelatnost, odnosno, dijete kojem je jedan od članova zajedničkog kućanstva vlasnik ili posjednik motornog vozila u vrijednosti od 10.000,00 KM, osim ako je u pitanju osoba s invaliditetom koje sukladno propisima iz oblasti porezne i carinske politike mogu uvesti ili na domaćem tržištu kupiti motorno vozilo kao ortopedsko ili drugo pomagalo.

Podrška obiteljima s djecom, u smislu Zakona o zaštiti obitelji, trebala bi podrazumijevati podršku kroz materijalna davanja, s ciljem pomaganja u podizanju, odgoju i zbrinjavanju djece, kao i u njihovom osposobljavanju za samostalan život i rad. Ova podrška za cilj trebala bi svoj djeci osigurati približno jednake materijalne uvjeti za zdrav i pravilan psihofizički razvoj u obitelji.

Ostaje pitanje koliko se sve ovo može ostvariti s 30 KM mjesečno?

Za djete od 15 do 80 KM

Isplata dječjeg dodatka trebala bi biti obveza nadležnih vlasti u našoj zemlji, ali činjenica da u pojedinim županijama dodatak iznosi tek 15 KM dok se u dvjema županije i dalje ne isplaćuju ovu zakonom predviđenu novčanu obvezu, dovoljno govori koliko država brine za svoje najmanje.

Najveći dječji dodatak u Federaciji BiH isplaćuje Kanton Sarajevo, 49 KM, dok uvećani dodatak iznosi 73,50 KM. Pri tome pravo na dodatak imaju obitelji s djecom čiji prihodi po članu zajedničkog domaćinstva ne prelaze 20 posto prosječne plaće.

U Zeničko-dobojskom kantonu dječji dodatak iznosi 15 KM, dok uvećani dodatak iznosi 23 KM. Pravo na dodatak u ZDK ima svako dijete uzrasta do 15 godina, a koje živi u obitelji čiji mjesečni prihodi po članu domaćinstva ne prelaze 118,95 KM.

Dječji dodatak u Tuzlanskom kantonu iznosi 25 KM, dok Srednjobosanski kanton mališanima uplaćuje 34,50 KM. U Herceg-bosanskoj županiji visina dodatka je 30 KM, a u Bosanskopodrinjskom kantonu 29 KM a u Posavska županija za djecu izdvaja 45 KM mjesečno.

Najveći dodatak u BiH i dalje imaju djeca u Brčko distriktu, blizu 80 KM po djetetu, dok u Republici Srpskoj djeca, čije obitelji ostvaruju pravo na dodatak, primaju 66 KM.

 

Kopirati
Drag cursor here to close