Svako dijete treba porodicu

Hraniteljske obitelji iz Mostara u kampanji ''Svako dijete treba porodicu''

U Bosni i Hercegovini više od 2.000 djece živi bez roditeljskog staranja, a približno polovica njih odrasta u određenim ustanovama.
Lifestyle / Obitelj | 29. 03. 2018. u 19:53 Fena
Kopirati
Foto: Fena / Skup je okupio djecu i potencijalne hraniteljske obitelji, te predstavnike sustava socijalne zaštite i nevladinih organizacija

U Bosni i Hercegovini više od 2.000 djece živi bez roditeljskog staranja, a približno polovica njih odrasta u određenim ustanovama. Stoga je neophodno promovirati hraniteljstvo kao model koji pruža optimalno obiteljsko okruženje za rast i svestrani razvoj djece. 

Istaknuto je to danas na okruglom stolu ''Svako dijete treba porodicu'', koji su u EU Info centru u Sarajevu organizirali UNICEF BiH i Fondacija Infohouse.

Skup, koji je okupio djecu i potencijalne hraniteljske obitelji, te predstavnike sustava socijalne zaštite i nevladinih organizacija, bio je prilika za razmatranje različitih aspekata koji se tiču statusa djece bez roditeljskog staranja ili su pod rizikom od gubitka roditeljskog staranja.

Voditeljica UNICEF-ove kampanje ''Svako dijete treba porodicu'' u BiH Nineta Popović novinarima je kazala da se radi o aktivnostima koje se u sklopu programa ''Transformacija institucija za zbrinjavanje djece i prevencija razdvajanja porodica'' provode u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru, a čija je realizacija počela prije dvije godine.

Foto: Fena / Skup je okupio djecu i potencijalne hraniteljske obitelji, te predstavnike sustava socijalne zaštite i nevladinih organizacija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ocijenila je da su u kontekstu promoviranja hraniteljstva, odnosno udomljavanja djece bez roditeljskog staranja već napravljeni značajni pomaci, uključujući i brojne edukativne aktivnosti za predstavnike institucija i nadležnih tijela, kao i pružanje odgovarajućih servisa zainteresiranim hraniteljskim obiteljima.

''Sama kampanja ''Svako dijete treba porodicu'' usmjerena je na potencijalne udomitelje, a s ciljem da se što veći broj građana zainteresira za taj projekt'', naglasila je Popović, navodeći kako obitelj nesporno predstavlja najoptimalnije okruženje za rast i razvoj svakog djeteta.

Pojasnila je da je procedura u tom pogledu prilično jednostavna, te da ukoliko postoji interes za udomljavanje djece potrebno se obratiti nadležnom centru za socijalni rad koji će potencijalne udomitelje uputiti u sve detalje tog postupka.

Na značaj odgovarajuće skrbi za djecu bez roditeljskog staranja ukazala je i šefica Pres-ureda Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i EUSR-a Jamila Milović Halilović, podsjećajući da je EU jedan od partnera u spomenutom projektu te da financira njegovu realizaciju s oko milijun eura.

Ističe da su djeca jedan od najranjivijih dijelova svakog društva, uz uvjerenje da svako dijete ima pravo na obitelj, te podsjeća da je na početku projekta bilo oko 200 udomiteljskih obitelji, a da ih sada ima oko 400, što predstavlja poticaj za još snažniji angažman svih koji su involvirani u spomenute aktivnosti.  

Istovremeno, navodi da je u smislu kreiranja i osiguranja odgovarajućeg zakonskog okvira za otvaranje novih mogućnosti koje su, prvenstveno, u interesu djece i njihovog psihološkog, emocionalnog i svakog drugog razvoja, ostvaren značajan napredak.     

Direktorica nevladine organizacije ''Hope and homes for children'' u BiH Anisija Radenković istaknula je spremnost te organizacije da podrži vlasti u BiH u reformi dječje zaštite, s naglaskom na djecu bez roditeljskog staranja i obitelji pod rizikom razdvajanja.

I ona je naglasila važnost odrastanja djece u sklopu obitelji, navodeći da su veze/interakcije koje se u tom okviru stvaraju temelj za sve kasnije odnose u životu, te da se takve veze ne mogu razvijati unutar institucija.

Po njenim riječima, obitelj daje puno više poticaja za razvoj djeteta od bilo kojeg drugog okruženja, te otvara mogućnost za njegov svestrani rast i dobrobit.       

Okrugli sto je bio prilika i za upoznavanje o sadržaju Konvencije o pravima djeteta (CRC) i drugih međunarodnih instrumenata za ljudska prava u kojima se ističe važnost sprečavanja razdvajanja djeteta od njegove obitelji, kao i o Zakonu o hraniteljstvu i drugim aktima koji su u funkciji povećanja broja djece u hraniteljstvu i njihove socijalne inkluzije, te poboljšanje uvjeta i standarda hraniteljskih obitelji.

Kopirati