Tuzla

Prvi mural posvećen žrtvama nasilja u obitelji

Mural je urađen u okviru kampanje „Čuješ, Vidiš Znaš – Reaguj! Pozovi 122“, i ima za cilj da kroz umjetnost pošalje javnu, svima vidljivu poruku...
Lifestyle / Obitelj | 12. 05. 2021. u 12:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tuzla je dobila prvi mural posvećen zaštiti žrtava nasilja u obitelji, a oslikan je na zidu kuće koja se nalazi u jednom od najprometnijih dijelova grada „skveru“. Mural je urađen u okviru kampanje „Čuješ, Vidiš Znaš – Reaguj! Pozovi 122“, i ima za cilj da kroz umjetnost pošalje javnu, svima vidljivu poruku - da sve posmatrače podsjeti da nasilje u obitelji nije privatni već društveni problem, da pokaže žrtvama nasilja u obitelji da nisu same i da postoje institucije koje im mogu pružiti zaštitu, pomoć i podršku.

Izrada murala dio je aktivnosti Udruženja građana „Vive Žene“ Tuzla, u okviru projekta „Prevencija i sprječavanje nasilja na području Tuzlanskog kantona“ kojeg reliziraju u partnerstvu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova TK.

Projekt se provodi u sklopu regionalnog projekta „Sprovođenje normi, mijenjanje stavova“ kojeg financira Europska unija, a provodi UN Women. Idejno rješenje murala uradio je Dejan Slavuljica, grafički dizajner, a oslikao ga je Fadil Ljubović, bachelor likovne umjetnosti, smjer produkt dizajn.

Diljem svijeta murali se koriste kao sredstvo komunikacije i prenošenja poruka na jedan kreativan način, također murali označavaju vrijednost jedne lokacije i postaju dijelom kulturnog turizma, prema riječima Aide Mustačević-Cipurković, koordinatorice projekta, želja „Vive Žene“ bila je da ostave nešto trajno gradu Tuzla.

''Na ovaj način možemo stalno da podsjećamo građane da razmišljaju o problemu nasilja u obitelji koji je društveni problem i dotiče sve nas. Ako se neko od nas ne susreće sa ovim problemom ne znači da se on u našoj bližoj okolini ne dešava, a čije žrtve često budu i djeca. Mural treba da bude podsjetnik da se od ovog problema ne možemo distancirati i da svi imamo priliku reagirati. Uvijek je neko pored nas ko može biti žrtva nasilja, a mi imamo i obavezu i odgovornost prijaviti nasilje policiji koja je jedan od najznačajnijih i često prvih kontakata za žrtva'', istaknula je Aide Mustačević-Cipurković.

Mural u Tuzli na slikovit način prikazuje kroz koje probleme i strahove žrtva nasilja u obitelji prolazi, ukazuje na to da je policija tu da pruži zaštitu, ali daje i informacije o Sigurnoj kući koja djeluje u sklopu Vive Žene koja može da pruži utočište, zaštitu i oporavak žrtvama nasilja u obitelji.

Kopirati
Drag cursor here to close