Pomaci

HNŽ: Donošenje Zakona o obitelji je uspjeh

“Kao rezultat kampanje (Ne)diskriminacija obitelji je činjenica da je prošle godine u HNŽ usvojen Zakon o zaštiti obitelji s djecom, a u prosincu 2015. je usvojen u Posavskom kantonu. To su uspjesi kampanje”, kazala je Zvizdić.
Lifestyle / Obitelj | 29. 06. 2018. u 22:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama općine Istočna Ilidža danas je održana tribina o pravima žena i sudjelovanju u javnoj politici pod nazivom: “Sudjelovanje i utjecaj građana/građanki u zagovaračkim procesima na donosioce odluka da donose i provode javne politike kojima se osigurava zaštita i zabranjuje diskriminacija i društvena isključenost žena”.

Skupu su prisustvovale predstavnice civilnog društva i vladinog sektora iz oba bh. entiteta.

Nuna Zvizdić, izvršna direktorica udruženja Žene Ženama predstavila je kampanje koje je protekle četiri godine vodilo to udruženje zajedno sa članicama Womennet ženske mreže u BiH: Nasilje prema ženama i nasilje u obitelji; Diskriminacija porodilja u FBiH i kampanja Šutnja nije zlato, kojom se zagovara pooštravanje Kaznenog zakona za počinitelje nasilja nad ženama i djecom.

“Kao rezultat kampanje (Ne)diskriminacija obitelji je činjenica da je prošle godine u HNŽ usvojen Zakon o zaštiti obitelji s djecom, a u prosincu 2015. je usvojen u Posavskom kantonu. To su uspjesi kampanje”, kazala je Zvizdić.

Rečeno je da naknade za porodilje još nisu ujednačene na području cijele Federacije i da su različito definirane od kantona do kantona, iako je udruženje Žene Ženama u suradnji s Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike izradilo prijedloge Nacrta zakona.

Kampanja Šutnja nije zlato, kojom se zagovara pooštravanje Kaznenog zakona za počinitelje nasilja nad ženama i djecom rezultirala je da se Prijedlog o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona FBiH nalazi u parlamentarnoj proceduri.

Ciljevi zagovaračkih kampanja pod zajedničkim nazivom „Ljudska prava svim ženama u BiH“ je bilo donošenje i unaprjeđenje javnih politika koje se tiču zaštite žena i djece od nasilja i seksualnog nasilja, diskriminacije i društvene isključenosti, odgovorno i transparentno ponašanje predstavnika vlasti u primjeni politika, zakona i uključivanje žena čija su prava povrijeđena u donošenje javnih politika”, rečeno je tijekom skupa.

Žene ženama u partnerstvu s HUG Žena Trnova/Ženski interaktivni ruralni centar a u suradnji sa vladinim,i nevladinim orbanizacijama i institucionalnim mehanizmima za rodnu ravnopravnost u RS i FBiH, implementirali su projekt „Ljudska prava svim ženama u BiH“ u okviru Programa održivosti civilnog društva u BiH (CSSP) kojeg implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD) uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH.

Ovaj događaj je realiziran u suradnji s Komisijom za ravnopravnost spolova u Opštini Istočna Ilidža.

Kopirati
Drag cursor here to close