Pomoć građanima

Trebinje za pomoć obiteljima izdvaja pola milijuna KM

Doznake za novorođenčad iznose 110.000 KM, za djecu bez jednog ili oba roditelja 45.000 KM, a za djecu iz ruralnih područja 75.000 KM.
Lifestyle / Obitelj | 26. 02. 2021. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz trebinjskog gradskog budžeta će biti izdvojena velika sredstva za pronatalitetnu politiku i pomoć obitelji, koja će u ovoj godini iznositi blizu pola milijuna KM direktnih ulaganja

Kako navode iz Gradske uprave novac će biti uložen za medicinski pomognute oplodnje, preko doznaka za djecu bez roditelja, djecu iz ruralnih krajeva, ali i bračne parove.

Gradonačelnik Mirko Ćurić kaže da se sve radi u svrhu podrške obitelji kao osnovne zajednice svakog društva, a samim tim i podrške rađanju i djeci, kao najprioritetnijoj kategoriji stanovništva.

"Ni do sada se nije događalo da odbijemo bilo koju molbu roditelja za pomoć djeci, bilo da je u pitanju liječenje, obrazovanje ili nešto treće i tako će biti i ubuduće, makar se snalazili na bilo koji način da se djeci osigurati normalan rast i razvoj", ističe Ćurić.

Napominje kako su u ovogodišnjem gradskom budžetu planirana sredstva u visini od 60.000 KM na ime doznaka za medicinski pomognutu oplodnju, dok Udruženje obitelji s problemom steriliteta "Bebe" može aplicirati i na javni poziv za projekte udruženja građana iz oblasti zdravstveno-invalidske zaštite, prenose Nezavisne.

Osim toga, doznake za novorođenčad iznose 110.000 KM, za djecu bez jednog ili oba roditelja 45.000 KM, a za djecu iz ruralnih područja 75.000 KM.

Ćurić dodaje kako je možda i najponosniji na činjenicu što je, iako Udruženje "Bebe" nema direktan grant u budžetu grada Trebinja, jednoglasna odbornička odluka bila da se doznake za potpomognutu oplodnju povećaju s prošlogodišnjih 30.000 KM, na 60.000 KM, zbog velikog zanimanja, odnosno povećanog broja korisnika, ali, srećom, i povećanog broja novorođenčadi.

"Za školsku 2020/2021. odobrena je pomoć za 146 djece koja pohađaju neko od područnih odjeljenja osnovnih škola i djecu koja imaju mjesto prebivališta u ruralnim područjima, a nemaju područno odjeljenje osnovne škole u mjestu prebivališta, a s početkom nove školske godine ide i raspisivanje novog natječaja", precizirao je Ćurić.

Kaže da se na sličan način isplaćuje i odobrena pomoć za 34 djece bez jednog ili oba roditelja koji su redovni učenici osnovne ili srednje škole  te da od nove školske godine također ide i novi natječaj.

Iz lokalne blagajne osigurana su sredstva kao početni vid podsticaja za sklapanje braka, tako da je u 2020. godini isplaćeno 71.225 KM, po ovoj odluci.

Kopirati
Drag cursor here to close