Maksimalan angažman

Svjetski tjedan dojenja: Mostaru je hitno potrebna patronažna služba

Prema rezultatima istraživanja provedenog prije nekoliko godinu, u BiH oko 18 posto majki doji dijete prvih pola godine. Kad uspoređujemo ruralno i gradsko područje u Federaciji BiH, u ruralnim područjima oko 22,2 posto majki doji prvih šest mjeseci,
Lifestyle / Obitelj | 05. 10. 2017. u 15:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi se promoviralo i poboljšalo dojenje potrebno je u što hitnijem roku organizirati patronažnu službu, rekla je doktorica Alma Vila-Humačkić na okruglom stolu organiziranom u povodu Svjetskog tjedna dojenja.

Okrugli stol na temu "Podrška i pomoć pri dojenju" održan je u četvrtak u Mostaru u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

"Najveći problem za nastavak dojenja i enorman pada dojenja u prvih šest mjeseci je to što u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, u Mostaru, više od dvadeset godina ne postoji patronažna služba", kazala je Šefica Odjela za ginekologiju i porodiljstvo Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić" prim. mr. sc. dr. Alma Vila-Humačkić.

Po njezinim riječima, dojenje nije jednostavno, zahtjeva maksimalan angažman i znanje koje većina majki ne posjeduje.

Nakon povratka kućama iz porodilišta majke se suočavaju s jako velikim problemima, pa tako postotak od 93 posto majki koje doje, u šest mjeseci od poroda pada ispod 35 posto.

"Od prvoga dana izlaska iz bolnice porodilje su prepuštene same sebi, okolini, a nažalost, okolini je najvažnije da se bebe debljaju, da dobivaju na težini, što nije potrebno. Potrebno je pravilna i uravnotežena ishrana i da sutra spriječimo nastanak dijabetesa, hipertenzije, kardiovaskularne bolesti koje su povezane s nepravilnom iskaranom u prvih šest mjeseci života", kazala je doktorica Vila-Humačkić.

Naglasila je kako su majčino mlijeko i dojenje najoptimalniji mehanizam za razvoj zdravog, kognitivno sposobnog, intelektualnog i dozrelog mladog živog bića te je pozvala mlade majke da ustraju.

"Nažalost, svjedoci smo toga da majke ne doje dovoljno dugo iako smo dobro upoznati sa svim dobrobitima i kvalitetama majčinog mlijeka i zaštitama koje dojenje pruža kako majci, tako i djetetu", dodala je.

Ravnatelj Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a Eniz Čolaković rekao je kako je osnovni cilj obilježavanja Svjetskog tjedna dojenja jačanje svijest o značaju dojenja.

"Majčino mlijeko je optimalna hrana koja ima sve nutritivne faktore, osim željeza i vitamina D. Dojenje je jako bitno za razvoj probavnog sustava, urinarnog sustava, jetara, gušterače i drugih organa", istaknuo je Čolaković.

Prema rezultatima istraživanja provedenog prije nekoliko godinu, u BiH oko 18 posto majki doji dijete prvih pola godine. Kad uspoređujemo ruralno i gradsko područje u Federaciji BiH, u ruralnim područjima oko 22,2 posto majki doji prvih šest mjeseci, dok je u gradskim područjima taj postotak znatno niži i iznosi 7,5 posto.

Rusmira Arapović, medicinska sestra iz SKB Mostar u ranijem razgovoru za Bljesak.info je rekla kako je zdrav start,  moto svakog naprednog i zdravog društva.

''Ne bi željela da žene koje ne uspju dojiti stvore pogrešnu sliku, niti ih bilo tko osuđuje, jednako su dobre majke, no trudim se pomoći svim majkama da ispravno pristupe dojenju, i dati im podršku koja je jako važna.''

O važnosti dojenja medicina je napisala mnogo priča, rekla je tada sestra Rusmira, koja ističe kako su djeca koja doje znatno zdravija, zaštićenija, a psiholozi kažu da su i inteligetnija, samostalnija i manje oboljevaju.

''I majka koja doji je zdravija, manje izložena karcinomu dojke i jajnika, prije se vrati u formu, manje je izložena krvarenjima. Ja u svakom slučaju podržavam dojenje, a po prepurkama Svjetske zdravstvene organizacije dojenje je nužno prvih šest mjeseci'', rekla je setsra Rusmira.

Nerijetko majke kažu da im je nestalo mlijeka, dok neki misle da je to samo 'mit' ili nedovoljan trud, sestra Rusmira kaže, da je razlog toga upravo nedovoljna podrška majci.

''Razlog toga je što majke nemaju dovoljno podrške. Često se susrećemo s takvim problemima, pomoć obitelji ima velik utjecaj na dojenje i vrlo je bitno da dojiljama pomaže osoba koja poznaje to područje, iz tog razloga želimo što više educirati, kako bi se povećala stopa dojenja. Treba doprijeti do žena, sve je moguće ako želite, sve je u galvi'', zaključila je sestra Arapović.

Kopirati
Drag cursor here to close