Istraživanje

Svako treći roditelji verbalno i fizički kažnjavaju djecu

Sve češća pojava nasilja među djecom, u školama, bila je povod da skupštinski odbori za zdravstvo i prosvjetu organiziraju okrugli stol, gdje bi se povela rasprava o ovom problemu.
Lifestyle / Obitelj | 13. 03. 2018. u 21:30 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fizičko kažnjavanje može ugroziti dječja prava na obrazovanje, zdravlje i život, a ključ u sprečavanju ovog fenomena treba staviti na prevenciji, poruke su sa današnjeg konzultativnog saslušanja ministara rada i socijalnog staranja i prosvjete Crne Gore Kemala Purišića i Damira Šehovića, koje je danas održano u Skupštini Crne Gore, javlja agencija Anadolija.

Sve češća pojava nasilja među djecom, u školama, bila je povod da skupštinski odbori za zdravstvo i prosvjetu organiziraju okrugli stol, gdje bi se povela rasprava o ovom problemu.

Suad Numanović, poslanik i predsjednik Odbora za zdravstvo, kaže da je verbalno i fizičko nasilje prisutno i u Crnoj Gori.

"Fizičko kažnjavanje može ugroziti dječja prava na obrazovanje, zdravlje i život. Ono može da uči dijete da je nasilje prihvatljivo. Verbalno i fizičko nasilje je prisutno i kod nas u Crnoj Gori. Prema nekim istraživanjima, najmanje jedno od tri kućanstva u Crnoj Gori kažnjava djecu. Donesene su izmjene obiteljskog zakona i doprinijet će promjeni načina odgajanja djece", kazao je Numanović.

Ministar prosvjete Crne Gore Damir Šehović poručio je da je prevencija ključ i na nju treba staviti naglasak.

"Da bi odgovorili na potrebe djece i društva, prije 10 godina smo započeli projekt 'Škola bez nasilja'. Program je imao za cilj da smanji i spriječi nasilje među školskom djecom. Danas mogu da vas informiram da se program primjenjuje u svim školama u državi", rekao je ministar Šehović.

Zoja Bojanić-Lalović, direktorica podgoričke gimnazije "Slobodan Škerović", istakla je da "nasilja ima i da se sa tim moramo suočiti".

"U školama poput gimnazija, manje je fizičkog nasilja, ali se suočavamo s emocionalnim nasiljem, viber nasiljem, pa i seksualnim nasiljem", istakla je Bojanić-Lalović.

Iz nevladinih organizacija koje se bave sprečavanjem vršnjačkog nasilja apelirali su na ministra prosvjete da nastavnici u školama više pažnje posvete ovom problemu.

Kopirati
Drag cursor here to close