Presuda

Sud u Hrvatskoj odlučio da gay par može usvojiti dijete

Lifestyle / Obitelj | 20. 12. 2019. u 10:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istospolni bračni par Ivo Šegota i Mladen Kožić imaju pravo biti udomitelji djece, a nadležno Ministarstvo demografije, koje im je prošle godine odbilo zahtjev za obavljanje udomiteljstva, u roku od 60 dana treba donijeti novu odluku, ovaj put utemeljenu na domaćem i međunarodnom zakonodavstvu, objavio je Jutarnji list.

Proizlazi to iz odluke Upravnog suda u Zagrebu, koji je poništio dosadašnja rješenja, odnosno odbijenice nadležnog centra za socijalnu skrb i resornog Ministarstva.

FOTO: Jutarnji list / Ivo Šegota i Mladen Kožić 

''Odluka suda je obligatorna i žalba nije dopuštena, tako da je ova presuda konačna. Pisano obrazloženje još nije stiglo, no, kako je rečeno tijekom objave, sud je prihvatio našu argumentaciju iz tužbe, temeljenu na hrvatskim propisima i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, te je naložio nadležnima donošenje nove odluke u skladu s presudom. Vjerujemo da će nadležni poštovati sudsku odluku'', ističe odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić, koja zastupa Šegotu i Kožića.

''Presretni smo. Kako smo rekli i sutkinji, ovo je božićni poklon kakvom se nismo usudili nadati'', rekao je novinarima Jutarnjeg lista Šegota.

Sa svojim partnerom Mladenom Kožićem među prvima je, odmah nakon donošenja Zakona o životnom partnerstvu, 2015. godine sklopio životno partnerstvo. Želja da im se obitelj proširi i da imaju djecu kod njih je postojala i prije.

''Dugo smo željeli biti roditelji. Stoga smo, ubrzo nakon vjenčanja, podnijeli zahtjev nadležnom centru za socijalnu skrb da postanemo potencijalni posvojitelji, no odmah smo odbijeni, zbog čega smo također pokrenuli sudski postupak na Upravnom sudu, koji još traje'', priča Šegota.

Nisu se dali obeshrabriti te su počeli razmatrati i druge opcije, poput udomljavanja, navodi Jutarnji list.

''Puno smo o tome razmišljali. Svjesni smo da je to privremena, a ne trajna skrb o djeci i da udomitelji nisu posvojitelji, no zaključili smo da bi i ta opcija bila ostvarenje naših snova'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close