Obiteljski centar Vionica

Stalni izvor financiranja olakšao bi svakodnevnicu djece i starijih iz Vionice

Obiteljski centar Vionica iako postoji preko 20 godina nema stalni izvor financiranja. Zbog toga su primorani oslanjati se na donacije.
Lifestyle / Obitelj | 18. 12. 2018. u 14:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obiteljski centar Vionica godinama brine za djecu bez roditeljske skrbi, te za starije i nemoćne osobe. Trenutno skrbe o 54 starije osobe, te 43 djece koji žive u ovom Centru.

Centar iako postoji preko 20 godina nema stalni izvor financiranja. Zbog toga su primorani oslanjati se na donacije.

''Tijekom godina Centar su najviše pomagali donatori iz inozemstva, a posebno iz Italije. Pomažu i donatori iz BiH, ali u manjem obimu. Netko pomogne u hrani, netko u novcu, onoliko koliko tko mogne'', rekli su predstavnici Obiteljskog centra Vionica.

Stalni izvor prihoda

Srednjobosanska županija financira 12 djece iz ove županije koja borave u Centru. Općina Čitluk im je nedavno dala 2000 KM. Sve ovo je kap u moru u odnosu na potrebe Centra koji brižno srbi za svoje štićenike.

Foto: Sestre-mro.info / Obiteljski centar Vionica

Njihov problem riješio bi pronalaženje stalno izvora financiranja, da li iz državne ili županijske blagajne.

''Nije bitno koliki je, samo da bude stalni izvor prihoda od službenih institucija'', ističu iz Centra.

Od kad postoji Centar kroz njega je prošlo 2000 djece, kojima je osigurano sve za normalan život i školovanje. Djeca koja borave u Centru ni u čemu ne oskudijevaju, a roditeljsku ljubav im pokušavaju nadomjestiti kroz razne prigodne programe i aktivnosti.

''U Centru borave djeca do 18 godina. Imamo tek rođene bebe koje majke ostave, jer se ne mogu brinuti o njima. Par puta su nam ostavili tek rođenu djecu pred vratima, kao u filmovima. U Centar se primaju djeca do 10-tak godina, a prakticiramo da se djeca koja navrše 18 godina da im neizravno pomognemo da se zaposle i snađu'', objašnjavaju iz Centra.

Praksa ''kumstava''

Djeca iz Centra koja su se snašla i otišla u svijet pomažu djecu koja sada žive u Centru.

''To nije konstantan izvor prihoda, ali je dobar vid pomoći. Pojedina djeca su ostala ovdje raditi u Centru, a prakticiramo i ''kumstva''. Odnosno da svatko može izabrati jedno dijete koje muže pomoći financijski ili na bilo koji drugi način'', kažu iz Centra.

Dodaju  da dobivaju zahtjeve za posvojenje i udomljavanje, međutim zakonska regulativa je komplicirana i mali broj djece se posvoji.

Širenje Centra za starije

Osim o djeci Centar skrbi i o starijim osobama.

''Starije osobe ne moraju ništa imati da bi došle u Centar i da bi se brinulo za njih. Naši kapaciteti su popunjeni. Imamo 54 korisnika i 15 osoba na čekanju. Mi bi primili više, ali nemamo kapaciteta'', kažu iz Centra.

Foto: Sestre-mro.info / Za proširenje staračkog doma potreba su novčana sredstva

''Počeli smo širiti starački dom za još 20 osoba, odnosno da imamo kapacitet od 74 osobe. Međutim, nemamo novčanih sredstava za nastavak radova.  Potrebna nam je pomoć donatora da završimo i proširimo kapacitete'', dodali su iz Centra.

Kažu kako se boravak u Centru ne naplaćuje ako korisnik nema nikakvih primanja. Ako ima primanja dio novca se daje Centru, a dio ostaje korisnicima.

U Centru je zaposleno 30 osoba, stručnih osoba, kuharica, medicinskog osoblja. Centar svojim radom pomažu i volonteri. Njih trenutno ima 15, ali taj broj varira. Važno je navesti da ima volontera koji rade već 20 godina.

Foto: Sestre-mro.info / Osnivanje Centra

U sklopu Obiteljskog centra IVAN PAVAO II Vionica postoje Udruga Marija Vrata Nebeska, Dom za stare i iznemogle osobe i Dom za djecu bez roditeljskog staranja.

 www.sestre-mro.info

Obiteljski centar Vionica 

Obiteljski centar Vionica Facebook stranica

Humanitarna udruga Marija Vrata Nebeska projekt Djeci s ljubavlju pozivom na broj 092 890 850 donira se 2 KM

Dom za stare i iznemogle osobe Ivan Pavao II

Vionica bb Čitluk

IBAN: BA  393381204853587460   --EUR

SWIFT CODE: UNCRBA22

Broj računa BAM : 338120253488977  --KM

 

Udruga Marija vrata nebeska

Vionica bb Čitluk

IBAN: BA 393380604820098725  --EUR

 SWIFT CODE: UNCRBA22

Broj računa BAM: 3381202200755606   ---KM

 

Dom za djecu bez roditeljskog staranja

Vionica BB Čitluk

IBAN: BA 393381204853586587  --EUR

SWIFT CODE: UNCRBA22

Broj računa BAM: 3381202253487037

Kopirati
Drag cursor here to close