Usporedili smo

Kako je obiteljima u Zapadnohercegovačkoj županiji

Nedavno smo ''prošetali'' Hercegovačko neretvanskom županijom i pokušali napraviti neki pregled povlastica za mlade obitelji. Što nudi Županija Zapadno Hercegovačka?
Lifestyle / Obitelj | 07. 05. 2021. u 12:40 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Zapadnohercegovačkoj županiji jednokratnu novčanu pomoć nećete dobiti samo u Općini Posušje. Za svako novorođeno dijete roditeljima se u ostalim općinama i gradovima ove županije, dakle u Ljubuškom, Širokom Brijegu i Grudama, isplaćuje jednokratna novčana naknada u iznosu od 500 KM.

Iz Općine Ljubuški kazali su nam kako namjeravaju, sukladno proračunskim mogućnostima, povećati jednokratnu pomoć za rodilje, a posebice za majke troje i više djece.

Općina Posušje možda ne nudi jednokratnu novčanu pomoć, ali zato svim nezaposlenim majkama nudi paket opreme za novorođenčad u vrijednosti od 500 KM, te idućih pola godine pomoć u iznosu od 250 KM.

Usporedimo li ove podatke s onima iz Hercegovačko-neretvanske županije zaključak je da su jednokratne novčane pomoći ipak malo bolje južnije od Širokog Brijega. Naravno, tu ne ubrajamo Mostar i Čapljinu.

Međutim, još ni jedna općina u Hercegovini ipak nije nadmašila općinu Ravno koja za svako prvo i drugo novorođenče dobiti 1000 KM, za svako treće rođeno dijete 2.000 KM za svako četvrto 3.000 KM, dok za svako peto 5.000 KM te svako šesto 8.000 KM. Općina Ravno pak svoj školskoj djeci jedina daje doplatak u mjesečnom iznosu od 300 KM.

Briga o obrazovanju

O važnosti obrazovanja i cjeloživotnog učenja stalno se govori i piše. Da je ulaganje u obrazovanje ulaganje u budućnost davno su uočili u Vladi Zapadnohercegovačke županije te su svim učenicima, do sedmog razreda osnovne škole osigurali besplatne udžbenike.

Kako saznajemo iz Grada Široki Brijeg, udžbenici bi uskoro trebali biti besplatni za učenike svih razreda osnovnoškolskog obrazovanja.

Međutim, ne brinu oni samo o besplatnim udžbenicima, vodili su računa i o djeci s poteškoćama u razvoju. Pa su tako, za razliku od HNŽ-a, u sve škole uveli stručne timove – defektologe, psihologe i logopede, a od 2019. godine otišli su i korak dalje te ove timove uveli i u svim predškolskim ustanovama.

Besplatni prijevoz i školarine

Kroz proračunska sredstva, a uz podršku Vlade ove županije, besplatan prijevoz za sve učenike osnovnih i srednjih škola nude sve općine i gradovi ZHŽ-u.

Po tom pitanju slični su Hercegovačko-neretvanskoj županiji, naravno opet je izuzetak Grad Mostar koji subvencionira troškova prijevoza samo učenicima srednjih škola i studentima iz obitelji koji se nalaze u stanju socijalne potrebe.

Stipendije dobivaju svi studenti, dok Grad Široki Brijeg nastoji i stipendirati studente deficitarnih zanimanja.

Korak dalje za Ljubuški

Za razliku svih gradova u Hercegovini korak dalje otišao je  Grada Ljubuški. Naime, odlukom Gradskog vijeća u siječnju ove godine, za 50 posto smanjili su cijene Gradskog vrtića koji je sad najjeftiniji u Hercegovini. Za cjelodnevni boravak (vrtić) roditelji plaćaju 90 KM mjesečno, dok je za treće i svako iduće dijete vrtić besplatan.

Također, izdvojili su i 80 tisuća maraka za sufinanciranje privatnih vrtića kako bi i oni snizili cijene svojih usluga i da tako financijski olakšali roditeljima, jer Gradski vrtić nema kapaciteta za primiti svu djecu.

Kako bi pomogli mladim obiteljima pri kupnji prve nekretnine, u Proračunu Grada Ljubuškog za 2021. godinu, po prvi put su za tu namjenu predviđena sredstva u iznosu od 200.000,00 KM. U idućem razdoblju Grad Ljubuški će donijeti provedbene akte kojima će se regulirati način i uvjeti za raspodjelu navedenih sredstava.

Otići ili ostati?

Otići ili ostati? Pitanje koje se postavlja svakodnevno. Za ostati nisu potrebi samo sunce, kamen, krš i maslina, potrebno je i pomoć. Financijski poticaji koji se osiguravaju za obitelji jedan su od važnih čimbenika koji mogu i te kako olakšati početak života mladih obitelji.  

Po podacima koje smo prikupili, Županija Zapadnohercegovačka, za razliku od Hercegovačko neretvanske, itekako više brine o mladim obiteljima, pogotovo u segmentu obrazovanja djece.

Podsjećamo, nedavno smo napravili i pregled povlastica za mlade obitelji u Hercegovačko neretvanskom županijom. Zaključili smo da najviše povlastica nude općina Ravno i Prozor Rama te da Grad Mostar treba zaobići u širokim krugu jer, pored besplatnih udžbenika za prve razrede, koje inače prvi put dijele ove godine, gotovo ništa drugo ne nudi.

Kopirati
Drag cursor here to close