Optimizam i samopouzdanje

Savjeti za odgajanje sretnog djeteta

Sretni, zadovoljni i ispunjeni roditelji pozitivan stav prenose na svoju djecu druženjem i komunikacijom s njima.
Lifestyle / Obitelj | 11. 12. 2019. u 10:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Optimizam i samopouzdanje bitan su faktor u životu, kako u djetinjstvu tako i kasnije u životu, a sve počinje od odgoja. Sretni, zadovoljni i ispunjeni roditelji pozitivan stav prenose na svoju djecu druženjem i komunikacijom s njima.

Potičite njihove strasti

Ako vašu djevojčicu fasciniraju specifične stvari poput vodenog svijeta ili vaš dječak voli sve što je povezano s vatrogascima, onda svakako pokušajte poticati njihovu ljubav prema tome.

Bez obzira na to za što su zainteresirani, samo ih ohrabrujte i potičite njihov ljubav. Vodite ih na mjesta gdje imaju priliku još se bliže upoznati sa svojom strašću. Pozitivna akcija i reakcija nužan je preduvjet za njihovu sreću.

Često im govorite zbog čega ste zahvalni

Pokušajte djeci često dati do znanja da ste zahvalni, odnosno koliko vas čine sretnima i zadovoljnima male i velike stvari koje se događaju ili koje postižete. Pokažite da ste zahvalni na onome što ona naprave za vas. To može biti primjerice zagrljaj ili pusa kada je ne očekujete. Djeca će tako vrlo brzo shvatiti kako je sreća u malim stvarima.

Smanjite prigovaranje

Pokušajte biti što je manje moguće negativni i što manje nepotrebno prigovarati, a pogotovo kada su u blizini vaša djeca. Kada često prigovaramo, moguće je da djetetu narušimo samopouzdanje.

Prigovore pokušajte zadržite za sebe i nemojte ih izreći odmah. Kada ih skupite dovoljno, tada ih napišite na komad papira i nađite trenutak kada ćete na miran način riješiti određene probleme.

Pokažite im svjetliju stranu života

Imati optimističan stav u životu iznimno je važno kako bi i vaša djeca mogla postati optimističnija. Stoga sljedeći put dobro razmislite kako ćete reagirati i što ćete reći u određenoj situaciji. Primjerice, kad se nađete u prometnoj gužvi, nemojte se uzrujavati pred djecom. Radije u toj situaciji prepoznajte priliku za dodatno vrijeme koje ćete provesti sa svojim djetetom.

Potičite ih da pomažu u zajednici

Skupljanje i recikliranje otpada u obližnjem parkiću ili volontiranje može biti prava avantura. Učiti dijete da pomaže drugima dobro je djelo te im na taj način možemo ukazati kako imaju moć da pozitivno utječu na druge, ali i usrećuju sebe. Bez obzira na napor, važno je činiti dobra djela.

Izbjegavajte gledanje vijesti

Djeca ne moraju gledati vijesti jer je teško ostati pozitivan i uopće shvatiti cjelokupan kontekst. Pustite ih da uživaju u dječjem svijetu i neka zadrže optimističan stav što duže mogu.

Kopirati
Drag cursor here to close