Petar Šarenac

Rodnu Hercegovinu prvi put vidio u 89. godini

93-godišnji Petar Šarenac, iako rođen u Americi, nije zaboravio svoje korijene i srpsko porijeklo.
Lifestyle / Obitelj | 05. 05. 2018. u 15:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: RTRS / Petar Šarenac

Petar Šarenac - Srbin, pravoslavac, Amerikanac, starina mladalačkog duha, čovjek koji nikada nije zaboravio svoje porijeklo, iako je zavičaj prvi put vidio tek u 89-toj godini.

93-godišnji Petar Šarenac, iako rođen u Americi, nije zaboravio svoje korijene i srpsko porijeklo, javlja RTRS.

Velika želja da vidi ostatke obiteljske kuće u selu Vranjska i grobove predaka, dovela ga je prvi put. Sabor prezimenjaka je bio više nego dovoljan razlog da dođe i ove godine, i povede i obitelj.

"Bio sam presretan da vidim sve moje Šarence, sva ta toplina i iskrenost, a ništa nije namješteno, sve emocije su prave... doveo sam unuke, nećake, tu je i moj brat, i dvoje male djece, čak su i oni bili oduševljeni", kaže Šarenac.

Iako rođeni Amerikanac, običaje i tradiciju poštuje kao pravi Hercegovac. Za krsnu slavu i praznike, zna se red, koji je naučio od svog oca, a prenosi na unuke. Krvne veze su neraskidive, i ni Milvoki, kaže Petar, nije daleko.

"Rekao sam svima na saboru Šarenaca da sljedeće godine dolazim sa sinom i unukom. Tražit ćemo jednu finu Srpkinju za mog unuka, što će biti od plana da ga oženim, ne znam, ali obećao sam da sljedeće godine dolazimo sa većom grupom", dodaje on.

Od Hercegovine je, kaže, naslijedio, stamen karakter, upornost i snalažljivost, a od Šarenaca dugovječnost. U 93-oj zdravlje ga odlično služi, čak ne nosi naočale kad čita. A recept je, otkriva Petar - vrlo jednostavan.

"Za to me mnogi pitaju, koji je recept, savjet. Јa kažem da je to konjak - korbel, popijem čašicu korbela i jedno malo pivo, to je prava doza lijeka. Od nas sedmoro u obitelji nitko ne pije, onda ja moram da nadoknadim za sve", kaže on.

Po povratku u Ameriku, pričat će o Hercegovini - Srbima, na druženjima koja organiziraju, ali i susjedima Amerikancima. Uz kamenje sa stare obiteljske kuće njegovog oca, koje zauzima posebno mjesto u američkom domu, sada će stajati i fotografije sa prvog sabora Šarenaca.

Petar žali što je predugo čekao na povratak u zavičaj, zato će u sljedećim godinama pokušati nadoknaditi bar dio propuštenog.

Kopirati
Drag cursor here to close