u RS-u

Rođena 1000-ta beba začeta izvantjelesnom oplodnjom

Majka i beba su dobro i oporavljaju se na Klinici za ginekologiju i akušerstvo.
Lifestyle / Obitelj | 01. 11. 2017. u 14:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisućita beba začeta izvantjelesnom oplodnjom u Republici Srpskoj (RS) rođena je 30. listopada 2017. u Banja Luci, priopćeno je iz banjalučke klinike „Medico-S“.

Majka i beba su dobro i oporavljaju se na Klinici za ginekologiju i akušerstvo. Marija je prvo dijete Aleksandri i Goranu Radovanoviću, a bebu su pokušavali dobiti skoro pet godina.

Uspjeli su iz trećeg pokušaja izvantjelesne oplodnje u klinici „Medico-S“, uz najveću pomoć i podršku dr. Brankice Đukić-Kukolj i embriologa Milice Gvero i Saše Vujnića, te anesteziologa prim. dr. Zdravka Josipovića.

Prva beba začeta procedurom izvantjelesne oplodnje obavljene u RS rođena je 8. prosinca 2003. godine u Banja Luci. Postupak je radilla prof. dr. Sanja Sibinčić.

Tim prof. Sibinčić i institucije RS od 2007. godine zajedno razvijaju uslugu izvantjelesne oplodnje u RS, s posebnim zajedničkim ciljem da svim parovima koji imaju problem steriliteta bude dostupna mogućnost da ostvare potomstvo.

Fond zdravstvenog osiguranja RS-a već šest godina financira dva postupka izvantjelesne oplodnje, a već deset godina prvi postupak za parove kojim je to jedina mogućnost da postanu roditelji.

Poseban doprinos i pomoć razvoju vantjelesne oplodnje u RS-u dao je predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji je čestitao rođenje tisućite bebe rođene izvantjelesnom oplodnjom.

Kopirati
Drag cursor here to close